لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۴۴

کسری بودجه دولت احمدی نژاد


بودجه سال گذشته دولت ۲۶ هزار میلیارد تومان کسری داشته است. به گزارش خبرگزاری فارس که بعد از ظهر روز چهارشنبه ۱۸ آبان ماه انتشار یافت، «تراز عملیاتی بودجه سال ۱۳۸۹ کل کشور در پایان بهمن سال گذشته با بیش از ۲۶ هزار و پانصد میلیارد تومان کسری مواجه شده است.»

سیامک شجاعی، کارشناس اقتصاد و استاد دانشگاه، در آمریکا، با تاکید بر این موضوع که «وضعیت بودجه در ایران در سالهای بعد از انقلاب ۱۳۵۷ همواره به یک شکل بوده است» به صدای آمریکا گفت، «ازیک طرف حکومت جمهوری اسلامی ایران نمی تواند به اندازه کافی مالیات جمع آوری کند که بتواند پاسخ گوی هزینه های دولت باشد و از طرفی دیگر هم بودجه ایران وابستگی شدید به نفت دارد و این وابستگی بیشتر هم شده است. مسئله دیگر در بودجه ایران قیمت ارزهای خارجی است برای نمونه نرخ دلار در بودجه کل کشور ۱۰۵۰ تومان تعیین شده است در حالی شاهد افزایش قیمت دلار از آغاز سال جدید شمسی هستیم و در حال حاضر صحبت از دلار ۱۳۳۰تومانی است. در کنار این مسائل سازمان های دولتی هم معمولا با توجه به سیر صعودی تورم گاهی اوقات خواهان افزایش بودجه تا ۵۰ درصد هم شده اند.»

سیامک شجاعی در ادامه گفت و گوی خود با صدای آمریکا افزود، «همیشه به صورت سنتی بودجه ایران حداقل ۳۰ درصد کسری داشته است از این رو حاکمیت مجبور شده یا از بانک مرکزی بخواهد اسکناس بدون پشتوانه چاپ کند و یا اعتبار بدون پشتوانه بدهد، آن چیزی که بهش می گویند نقدینگی و آثارش را همیشه بر اقتصاد ایران دیده ایم.

سیامک شجاعی، با ذکر این موضوع که «که مشکل کسری بودجه را دولت احمدی نژاد نمی تواند به این سادگی حل کند» به صدای آمریگا گفت، «به اعتقاد من کماکان سال جاری هم حداقل ۳۰ درصد دولت کسری بودجه خواهد داشت. طبق آخرین آماری که یکی دو هفته پیش نگاه کردم شاید کسری بودجه دولت به ۴۵ تا ۵۰ درصد هم برسد.»

اظهارت سرتیپ رستم قاسمی، وزیر نفت مبنی بر کسری ۱۰۰ میلیارد دلاری سرمایه گذاری نفتی در برنامه پنجم توسعه، در عنوان برخی از روزنامه های روز چهارشنبه تهران از جمله جهان صنعت، تهران امروز، اعتماد، مردم سالاری و ابتکار جلب نظر می کند.

رستم قاسمی، صبح روز سه شنبه ۱۷ آبان ماه مهمان اتاق بازرگانی تهران بود. وی در جریان این نشست گفت، «باید مشکل مالکیت بخش خصوصی در حوزه نفت و انرژی رفع شود تا بخش خصوصی بتواند خودش مالک باشد. یا این که شرکت نفت ابتکاری به خرج دهد و وارد کار در میادین نفتی شود اما اجرا را به پیمانکاران بخش خصوصی بسپارد.»

سیامک شجاعی، با اشاره به این موضوع، «که وزیر نفت با دسترسی به آمار و ارقام موجود در وزارت نفت بهتر می تواند تخمین بزند که حداقل نیاز به سرمایه گذاری چه میزان است» به صدای آمریکا یاد آور شد، «در صنعت نفت و گاز ایران، نیازمند به سرمایه خارجی هستیم. یعنی دلار و ارزهای خارجی و مهم تر از آن سرمایه گذاری در تکنولوژی روز که با توجه به تحریم های نفتی این کار تقرییا غیر ممکن است.»

سیامک شجاعی در ادامه این گفت و گو افزود، «مسئله ای را که وزیر نفت در مورد بخش خصوصی مطرح می کنند و بیش تر موضوع بخش خصوصی را در صنعت نفت دارند پر رنگ می کنند فکر می کنم زمزمه اقدامی است که در جریان آن کاری که در تاریخ ایران به وسیله دستهای توانای دکتر مصدق در ملی کردن صنعت نفت ایران انجام شد تقرییا به طور رسمی و علنی دارند خنثی می کنند.»

در همین حال خبرگزاری مهر، بعد از ظهر روز چهارشنبه ۱۸ آبان ماه، از توقف صادرات نفت ایران به پاکستان خبر داد.

بر اساس این گزارش «صادرات روزانه حدود ۱۲ هزار بشکه نفت خام به پاکستان به دلیل عدم امکان گشایش اعتبارت اسنادی LC توسط پالایشگاه کراچی متوقف شد.»

سیامک شجاعی، با تشبیه وضعیت موجود به مشکلاتی که چند ماه پیش هندوستان در پرداخت نفت صادراتی ایران داشت به صدای آمریکا گفت، «به طور کلی مسئله تحریم ها بانک های جمهوری اسلامی و همین طور تحریم بسیاری از موسسات وابسته به سپاه پاسداران از طریق وزارت نفت است که مشکل اخیر را پدید آورده است.»

این در حالی است که محمد مهدی راسخ، رئیس کمیسیون امور اجتماعی و تشکل های اتاق تهران، در نهمین جلسه همین کمیسیون در زمینه چند قفله شدن بانک ها و تبعات حاصل از آن هشدار داد.

به گزارش خبرگزاری فارس که ظهر روز چهارشنبه ۱۸ آبان ماه انتشار یافت، «اگر روند قفل شدن نظام بانکی کشور ادامه یابد فعالان بخش خصوصی با مشکل جدی مواجه خواهند شد. رییس کمیسیون امور اجتماعی و تشکل های اتاق تهران با ذکر این موضوع هشدار داد که به دنبال اختلاس اخیر در نظام بانکی کشور، بانک ها در لاک کاملا دفاعی فرو رفته و با قفل شدن سیستم بانکی عملا چشم انداز نگران کننده ای پیش روی فعالان اقتصادی که با مشکل کمبود نقدینگی دست به گریبان هستند، ترسیم شده است.»

XS
SM
MD
LG