لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۸ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۱:۱۷

نگرانی کشورهای عرب منطقه از امنیت نیروگاه بوشهر


کشورهای عرب منطقه خلیج فارس در نشست هفته جاری آژانس بین المللی انرژی اتمی از ایران خواستند تا از امنیت نیروگاه انرژی اتمی این کشور که روی خط ساحلی زلزله خیز واقع شده است، به آن ها اطمینان بدهد.

امنیت نیروگاه اتمی بوشهر و احتمال وقوع زلزله و یا نشت تشعشات رادیواکتیو نگرانی کشورهای همسایه ایران را برانگیخته است.

برخی از تحلیلگران معتقدند وقوع سانحه ای در این نیروگاه که در مناطق ساحلی خلیج فارس ساخته شده است، احتمال انفجار و فاجعه زیست محیطی در دوحه، پایتخت قطر و بندرهای اصلی صادرات نفت امارات متحده عربی بسیار زیاد است.

تهران بارها نگرانی ها نسبت به امنیت راکتور نیروگاه بوشهر را رد کرده است. این نیروگاه که ساخت مهندسین روسیه است، پس از چندین دهه تاخیر در سال ٢٠١١ راه اندازی شد.

بنا به گفته دیپلمات ها، امارات متحده عربی و عربستان سعودی در طی نشست ٣ تا٧ ژوئن شورای حکام «آژانس بین المللی انرژی اتمی» مسئله امنیت این راکتور را بار دیگر مطرح کردند.

یک دیپلمات ارشد مستقر در وین گفته است «(آنها) نیز به دلیل نزدیکی جغرافیایی به یوشهر نگرانی های مشابهی دارند».

فاصله این نیروگاه با پایتخت کشورهای عرب منطقه خلیج فارس کمتر از فاصله آن با تهران، پایتخت ایران است.

کشورهای عرب منطقه خلیج فارس از ایران خواسته اند تا به «کنوانسیون امنیت اتمی» بپیوندد که ٧٥ کشور دیگر نیز به اجرای آن متعهد شده اند. این کنوانسیون پس از فاجعه اتمی چرنوبیل در سال ١٩٨٦ تدوین شد که غبار رادیواکتیو بخش بزرگی از اروپا را فرا گرفت.

در حال حاضر، ایران تنها کشوری است که نیروگاه اتمی فعالی دارد اما به کنوانسیون امنیت اتمی نپیوسته است. هدف از طراحی این کنوانسیون نظارت دوجانبه و ارزیابی شرایط نیروگاه به هدف تقویت امنیت آن بوده است.

مقامات ایران و شرکت روسی سازنده نیروگاه بوشهر ادعا کرده اند که زلزله پرقدرتی که حدود دو ماه پیش این منطقه را به لرزه درآورد، آسیبی به راکتور نیروگاه وارد نکرده است.

اما هنوز نگرانی هایی در مورد امنیت این نیروگاه وجود دارد، به ویژه به این دلیل که ایران پس از زلزله ٩ آوریل اعلام کرد که راکتورهای بیشتری در این منطقه خواهد ساخت.

سفیر ایران در «آژانس بین المللی انرژی اتمی» گفته است پیمانکار روسی مسئول رسیدگی به مسائل امنیتی این نیروگاه است.

علی اصغر سلطانیه، سفیر ایران در آژانس سازمان ملل روز چهارشنبه (5 ژوئن) به خبرنگاران گفت «انتظار ما از آن ها (پیمانکار روس) این بود که به هنگام ساخت راکتور بالاترین استانداردهای امنیتی را به کار گیرند و بنابراین (حفظ امنیت) مسئولیت آن ها است».

گزارش های «آژانس بین المللی انرژی اتمی» که از اوایل سال جاری منتشر شدند حاکی از آن بودند که ایران به بازرسان سازمان ملل متحد اطلاع داده بود که نیروگاه را اواسط فوریه و بار دیگر ماه گذشته تعطیل کرده بود. ایران برای تعطیلی این نیروگاه دلیلی ارائه نکرده است.

یوکیو آمانو، دبیرکل آژانس در کنفرانس خبری روز دوشنبه گفت «حفظ امنیت نیروگاه مسئولیت ایران است و ما از علت تعطیلی نیروگاه اطلاعی نداریم».

منبع: خبرگزاری رویترز
XS
SM
MD
LG