مولوی عبدالحمید اسماعیلزهی، امام جمعه اهل سنت زاهدان، روز ۲۶ خرداد گفت: «زنان تاریخساز بودهاند و صاحب حماسهاند.»
این روحانی اهل سنت در روزی که در مسیرهای منتهی به محل برگزاری مراسم جو سنگین امنیتی حاکم بود، در مراسم نماز جمعه گفت که زنان «جایگاه بسیار مهمی» در ساختار بشری دارند و دلیل اعتراض آنها این است که «جایگاهشان را ندارند.»
مولوی عبدالحمید با اشاره به حقوق از دست رفته زنان در جامعه امروز ایران، تاکید کرد: «شما میخواهید اعتراض زنان خاموش شود» اما تا زمانی که این زنان به جایگاهشان نرسند، «من و شما نمیتوانیم صدای اینها را خاموش کنیم.»
مولوی عبدالحمید اسماعیلزهی، امام جمعه اهل سنت زاهدان، در ادامه با اظهار این که «مشغول شدن به معلول، تا زمانی که علت برطرف نشود، هیچ فایدهای ندارد» گفت: «مگر اینکه زنان را از زندان آزاد کنید، زندانیهای سیاسی را آزاد کنید و به زنان بها بدهید.»
او با اشاره به این که امروز برخی احساس میکنند «زن برای آن است که بچهها را نگهداری کند یا آشپزخانه را اداره کند»، گفت: «در حالی که جایگاه زنها خیلی از این بالاتر است.»
مولوی عبدالحمید با بیان این که زن برای «مسائل کلان و مهم» جامعه است نه نگاه سنتی انجام امور خانه، افزود که زنان در ادارات، دانشگاهها، و در بسیاری جاهای دیگر «از مردان هم جلوترند.»
این روحانی اهل سنت ضمن اعتراض نسبت به «حضور یگانهای ضد شورش در قبرستانها» و هنگام برگزاری مراسم ختم یا چهلم برخی افراد، تاکید کرد که حاکم اگر فحش را تحمل نکند، اگر حرفهای تند را تحمل نکند، دیگر حکومت نمیتواند بکند.
او با اعلام این که «حاکم باید پذیرای سلیقهها و طیفهای متفاوت باشد»، اظهار داشته است: حاکم باید «حرفهای تند و خشن» را هم تحمل کند، چون حاکم همه است.
این روحانی اهل سنت نسبت به آزار بهائیان توسط جمهوری اسلامی و مانعتراشی برای مراسم دفن و خاکسپاری برخی از آنان نیز اعتراض کرد و گفت: «این افراد مسلمان نیستند، ولی بشرند، انسانند، شهروندند، ایرانی هستند و نباید حق اینها رعایت نشود.»
- تداوم جمعههای اعتراضی در زاهدان
معترضان در زاهدان روز جمعه ۲۶ خرداد، همانند جمعههای اعتراضی گذشته در این شهر، پس از برگزاری مراسم نماز جمعه توسط مولوی عبدالحمید، امام جمعه اهل سنت زاهدان، راهپیمایی و تظاهرات کردند.
به گزارش کمپین فعالان بلوچ، معترضان به رغم وجود جو شدید امنیتی، شعارهایی علیه جمهوری اسلامی سر دادند.
بر اساس فیلم های منتشر شده در شبکه های اجتماعی، از جمله شعارهایی که در روز جمعه در زاهدان داده شد، «سهم بلوچ از ایران - انکار، گلوله، اعدام»، «کرد و بلوچ و آذری - آزادی و برابری»، «اوین شده دانشگاه، تهران شده بازداشتگاه» و «ایرانی اتحاد انقلاب آزادی» بودند.
راهپیمایی اعتراضی روز جمعه در شرایطی برگزار شد که پیشتر پایگاه اطلاعرسانی مولوی عبدالحمید از مخالفت وزارت اطلاعات با سفر حج این روحانی بانفوذ سنی خبر داد.
بر اساس این گزارش، «بنا بر اعلام برخی از مسئولان وزارت اطلاعات» با سفر حج مولوی عبدالحمید مخالفت شده است.
مولوی عبدالحمید از آغاز اعتراضات سراسری تاکنون، انتقادات صریحی علیه سیاستها و رهبر جمهوری اسلامی مطرح کرده است. او در نماز جمعه هفته قبل گفت که «تا زمانی که دردها را علاج نکنید ناله و صدای ملت خاموش نمیشود.»
پایگاه اطلاعرسانی دفتر امام جمعه اهل سنت زاهدان با اشاره به «برنامهریزی و نوبت قبلی» مولوی عبدالحمید برای سفر حج اضافه کرد «اما به علت ممانعت حاکمیت» او نمیتواند این سفر را انجام دهد.
این پایگاه اطلاعرسانی جزئیات بیشتری درباره دلیل مخالفت وزارت اطلاعات ارائه نکرده است.
جلوگیری از سفر این منتقد حکومت به خارج از ایران و ایجاد محدودیت برای سفرهای داخلی او تازگی ندارد.
امام جمعه اهل سنت زاهدان حدود ۵ سال قبل نیز از ممانعت از سفرش به قطر خبر داده بود.
مولوی عبدالحمید روز ۳۰ تیرماه سال ۱۳۹۷ در گفتگو با روزنامه اعتماد گفته بود که با وجود تهیه بلیط و ویزا برای دیدار با خویشاوندانش در قطر، به دلیل مخالفتهایی، از انجام این سفر چشمپوشی کرد.
پیش از آن هم از سفرش به عربستان سعودی برای شرکت در یک اجلاس مذهبی جلوگیری شده بود.
ممنوعالخروجی یکی از ابزارهای جمهوری اسلامی برای تنبیه مخالفان و منتقدان حکومت بهشمار میرود.
به گفته مولوی عبدالحمید، او حتی برای سفر به منطقهای در غرب استان سیستان و بلوچستان هم با مخالفت مقامات امنیتی مواجه بوده است.
برخی روحانیون اهل سنت نیز با ممنوعیت سفر به مناطق سنینشین داخل ایران مواجه هستند.
مولوی عبدالحمید پیشتر خواستار لغو این ممنوعیت برای سفرهای داخلی روحانیون سنی مذهب شده بود.
گزارش به روز می شود