آب آشامیدنی شهر کرج در غرب تهران، تا پایان تیرماه جیره بندی شد. مقامهای وزارت نیرو با اعلام جدول زمانی جیره بندی آب در کرج میگویند کاهش شدید منابع آبی، افزایش دمای هوا و افزایش مصرف آب در برخی مناطق کرج، سبب قطع یا افت فشار آب شهری شده است.
هشدارهای چند ماه گذشته مقامهای دولتی نسبت به کاهش شدید ذخیرههای آبی و پیشنهاد به شهروندان برای کاهش داوطلبانه مصرف آب موثر نیفتاده و حالا معاون شرکت مهندسی آب ایران می گوید «دوازده کلانشهر ایران از جمله: تهران، همدان، اهواز، مشهد و اصفهان در نوبت جیره بندی آب ایستادهاند و در شماری از شهرها نیز هم اکنون قانون جیره بندی آب آغاز شده است. کرج یکی از این شهرهاست.
به گفته این مقام دولتی، به دلیل خشک شدن سفره های آب زیرزمینی و آبهای جاری، هم اینک آب آشامیدنی شماری از شهرها و روستاها از طریق تانکر تامین میشود.
وزیر نیرو نیز گفته است بیش از ۳۰ درصد ذخیره آبی بیش از ۶۰ سد ایران کاهش یافته است.
طی سالیان گذشته، دولت برای حل مشکل کمبود آب پشت سدها، اقدام به حفر چاههای عمیق برای تامین آب آشامیدنی شهرها کرده است؛ منبعی که سلامتی مردم را به خطر انداخته است.
سعید متصدی معاون سازمان محیط زیست به خبرگزاری مهر گفته است «آب چاه برای مصارف شرب، به دلیل بالا بودن میزان عناصری مانند نیترات و کادمیوم در منابع زیرزمینی، احتمال ابتلا به سرطان برای شهروندان را به وجود میآورد.»
این مقام دولتی میافزاید کیفیت میکروبی آب چاهها را میتوان با کلرزنی بهبود بخشید، اما در مورد کیفیت شیمیایی آبها، کار به این سادگی نیست.
معصومه ابتکار رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ایران نیز مصرف سرانه آب شهری در ایران را ۲ برابر میانگین جهانی دانسته و خواهان صرفهجویی شهروندان در مصرف آب شهری شده است.
یک کارشناس آب میگوید گرچه الگوی مصرف آب در شهرها هنوز تغییر نکرده و شماری از شهروندان به دلایل گوناگون در حفظ سرمایه ملی خود توجه لازم را نشان نمیدهند، با این حال، مدیریت درست آبها یکی از مهمترین عوامل کاهش بحران آب است.
مقامهای دولتی نیز تایید می کنند که بیش از ۹۰ درصد ذخایر آبی ایران به مصرف کشاورزی میرسد. کشاروزی نیز بیش از ۶۰ درصد این آبها را به دلیل آبیاری سنتی به هدر میدهد.