یک روز پس از پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، وزیر خارجه ایران روز پنجشنبه گفت کشورش با این که خواستار پایبندی همه طرفها به توافق جامع هستهای است، اما اگر این مهم اتفاق نیافتد، گزینههای دیگری در اختیار دارد.
نامزد حزب جمهوریخواه پیشتر در جریان تبلیغات انتخاباتی خود توافق دولت باراک اوباما با ایران را «فاجعه» خوانده و گفته بود در صورت ورود به کاخ سفید به دنبال توافق بهتری خواهد بود؛ اکنون با پیروزی او، برخی نگران آینده این توافق هستند.
در آخرین مورد از اظهارنظر علیه توافق وین، مایک پنس معاون دونالد ترامپ اواخر مهر ماه در جمع گروهی از هواداران نامزد جمهوریخواه در انتخابات هجدهم آبان ماه، تهدید کرد که وقتی ترامپ رئیس جمهوری شود، ما توافق اتمی با ایران را پاره میکنیم.
به گزارش خبرگزاری رویترز، وزیر خارجه ایران که به اسلواکی سفر کرده است، گفت «البته گزینههای ایران محدود نیستند، اما امید ما و تمایل ما و ترجیح ما اجرای کامل توافق است؛ توافقی که دوجانبه نیست تا یک طرف بتواند آن را پاره کند.»
محمدجواد ظریف در نشست خبری در براتیسلاوا پس از دیدار با همتای اسلواک خود گفت «ارجحیت اصلی برای ما، به عنوان یک طرف این توافق که به آن پایبند بوده است، ... این است که هر کدام از طرف و جامعه جهانی نیز به این توافق پایبند باقی بمانند.»
وی در پاسخ به این پرسش که اگر دولت ترامپ از توافق خارج شود آیا ایران غنی سازی را آغاز خواهد کرد، گفت اگر آمریکا در «تصمیمی غیرعقلانی از تعهدات خود در توافق شانه خالی کند،» به آن معنا نخواهد بود که ما گزینههای دیگری در اختیار نداشته باشیم.
وزیر خارجه ایران با بیان این که تهران و واشنگتن گفتوگوهای هستهای طولانی داشتند، گفت که انتظار گفتوگوهای جدیدی را، نه تنها در مورد موضوع هستهای بلکه در مورد هر موضوع دیگری که لازم باشد روابطی مشابه با آنچه با جان کری برقرار کردم، نخواهم داشت.
ایران و شش قدرت جهانی – ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و آلمان – پس از مذاکرات فشرده و طولانی موفق شدند در تیر ۱۳۹۴ به توافقی نهایی دست یابند که بر اساس آن محدودیتهای بر فعالیتهای هستهای ایران، در ازای لغو بخشی تحریمها، اعمال شود.