لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۸ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۲:۴۸

توافق با ایران، واقعیت ها انتظارات


آمریکا و ایران، با پشتیبانی پنچ قدرت جهانی، قرار است مذاکرات بی وقفه را برای رسیدن به توافقی تا پیش از ضرب الاجل ۳۰ ژوئن ادامه دهند.

رابین رایت، روزنامه نگار و کارشناس خاورمیانه و ایران در گزارشی که در هفته نامه نیویورکر چاپ شده به این موضوع پرداخته است و به نقل از محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران می گوید «دلیلی وجود ندارد که به آن نقطه نرسیم.» مصاحبه در اقامتگاه شیک سفیر ایران در سازمان ملل متحد، محلی که ظریف و جان کری در آنجا ملاقات کرده بودند، صورت گرفت.

در گزارش همچنین به نقل از دیگر مقامات آمریکایی که در مذاکرات درگیر بوده اند، گفته می شود دیپلماسی از آنچه تفاهمنامه لوزان حاکی بود بیشتر پیشرفت کرده است و آنچه چشمگیرتر می نماید این است که پس از ۱۸ ماه مذاکره فضا تغییر می کند، « در فرهنگ عمومی، افکار عمومی یا دیپلماسی.»

رابین رایت به تشریح فیلمی با عنوان «خانم وزیر» که شبکه تلویزیونی سی بی اس، بر اساس فرضیه نزدیکی آمریکا به ایران ساخته و داستان آن بر کودتای ۱۹۵۳ در ایران استوار است می پردازد و می گوید طی ماه گذشته، نظر خواهی های واقعی نشان داده است اکثریت آمریکاییان اینک از معامله اتمی با ایران حمایت می کنند، هرچند لزوما به تهران اعتماد ندارند.

همچنین دربررسی های شبکه خبری ان بی سی معلوم شد ۵۴ درصد پرسش شوندگان به دولت اوباما در رسیدن به توافق با ایران بیشتر از جمهوریخواهان در کنگره اعتماد دارند.

اما در ایران، تندروها ساکت ننشسته اند. رابین رایت به هشدار اخیر سرلشکر فیروز آبادی، رئیس ستاد نیروهای مسلح ایران، و نیز درخواست ۲۰۰ نماینده مجلس شورای اسلامی که حسن روحانی رئیس جمهوری برای پرسش درباره توافق احضار شود، اشاره می کند و به نقل از ظریف می گوید «احتیاط ایجاب می کند تمام طرف ها به این واقعیت توجه داشته باشند که در یک دنیای جهانی شده، شما نمی توانید مخاطبان خود را دستچین و انتخاب کنید. حرفی که برای راضی ساختن یک گروه می گویید ممکن است دیگری را بیگانه سازد. و به این دلیل است که من فکت شیت صادر نکرده ام. بر این باورم که نتیجه نهایی همه چیز را روشن خواهد ساخت.»

رابین رایت می نویسد با این حال، دو طرف اینک اشاره می کنند اننظار دارند معامله ای انجام شود. و حتی ممکن است توافق های بیشتری در راه باشد.

طی هفته گذشته، دولت اوباما بر کارزار جلب حمایت معامله با ایران، در میان مشکوک ترین مخاطبان، از جمله یهودیان آمریکا و اسرائیل، شدت بخشیده است. جان کری در مصاحبه ای با تلویزیون کانال ۱۰ اسرائیل، در پاسخ به کسانی که نگرانند هر توافقی موقت خواهد بود و معیارهای بازداشتن ایران از تقلب اندک است،گفت «ما قادر هستیم آنها را اگر تصمیم بگیرند بسرعت بسوی ساختن بمب حرکت کنند متوقف سازیم.»

جو بایدن معاون رئیس جمهوری آمریکا نیز در سخنانی در موسسه واشنگتن، یک اندیشکده طرفدار اسرائیل، گفت «ایران با سخت ترین شرایط شفافیت و تایید روبرو خواهد بود.» در همین جلسه، وزیر خزانه داری آمریکا نیز تاکید کرد بسیاری از تحریم ها برجا خواهد ماند، و ایران با فشار های آمریکا روبرو خواهد بود.»

در این میان، ممکن است در مسائل اصلی، بویژه در مورد زمانی که تحریم های اقتصادی برچیده خواهد شد، مصالحه شود.

رابین رایت می نویسد هشت هفته آینده دیپلماسی ممکن است از جمله سخت ترین روندی که در یک ربع قرن در مسائل مربوط به ممنوعیت گسترش تسلیحات اتمی دیده شده است باشد. ظریف پذیرفت که لحظات پرتنشی وجود داشته است، بویژه در مذاکرات ۹ ساعتی او با کری در لوزان.

XS
SM
MD
LG