لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۱:۱۷

خرابکاری به جای جنگ علیه تلاش مشکوک ايران در توليد بمب اتمی


خرابکاری به جای جنگ علیه تلاش مشکوک ايران در توليد بمب اتمی
خرابکاری به جای جنگ علیه تلاش مشکوک ايران در توليد بمب اتمی

واشنگتن پست زیرعنوان «مقام های سابق نشانه هایی از تشديد خرابکاری آمريکا و متحدانش در تلاش های اتمی ايران می بینند» يک گزارش آسوشیتدپرس را نقل می کند که می گويد برنامه های اتمی و انرژی درگير بدبياری در ایران در دو سال گذشته با يک رشته از پسرفت ها و وقايعی ناگوار و مصیبت بار مواجه بوده است.

ترورکنندگان، سه دانشمند مرتبط با برنامه اتمی ايران را کشتند. کرم کامپیوتری استاکس نت، که به آلوده ساختن کامپیوترها در سطحی جهانی شهرت دارد، در ايران فقط يک هدف را برگزيد، و آن حمله به وسایل و تجهیزاتی بود که قادرند اورانیوم قابل استفاده در تسليحات اتمی را توليد کنند. در همین حال ده ها انفجار در خطوط انتقال گاز کشور رخ داد که در مورد آنها توضیح و توجيهی ارائه نشده است و نخستين نیروگاه برق اتمی ايران نیز با نقایص فنی و تجهیزاتی عمده ای مواجه شد که تکنسين ها تلاش می کنند با برطرف ساختن آنها اين نیروگاه را به مرحله بهره برداری برسانند.

آیا ایران صرفا بدشانسی آورده است؟ احتمالا نه.

مقام های پیشین آمریکایی یادآوری می کنند که آمريکا گرچه حمله و ضربه زدن به تروريست ها به وسیله هواپیماهای بی سرنشين را به عنوان اقدامی جنگی عليه ستیزه جویان قابل توجیه می داند، ولی ترورکردن را غیرقانونی می شناسد.

اما در اینکه دولت اوباما برای مختل ساختن تلاش های مشکوک تهران در امور مربوط به تسلیحات اتمی يک برنامه خرابکاری را دنبال می کند جائی اندک برای شک و تردید است.

مارک فیتزپاتریک، يک مقام سابق در وزارت امورخارجه آمريکا در اشاره به برنامه اتمی ايران می گويد «من شکی ندارم که آمريکا و کشورهای ديگر در خرابکاری صنعتی عليه برنامه مورد نگرانی شان دست داشتند.»

مقام های پیشین می گویند آمريکا مراقب بوده است فقط تاسیسات مورد ظن در برنامه تسليحات اتمی را هدف بگیرد و از اقدام هایی که به بروز تلفات و صدمات جانبی دیگر منجر شود، اجتناب ورزد.

به گفته يک مقام پیشین اطلاعاتی ارشد، آمریکا طرحی را بررسی می کرد که براساس آن می توانست با استفاده ازيک سیستم انفجاری قدرتمند الکترومغناطیسی برق رسانی به يک جایگاه مشکوک مرتبط با تسلیحات اتمی را در ایران از کار بیاندازد، اما با توجه به احتمال خطر ايجاد يک خاموشی گسترده در شبکه برق رسانی ایران استفاده از این طرح را رد کرد.

عملیات خرابکاری بیشتر به عنوان جایگزینی برای برخورد نظامی با ایران تلقی شده است، که در صورت وقوع، به گفته بعضی از کارشناسان، می تواند برای خاورميانه عواقبی وخیم در بر داشته باشد.

در همين حال صاحب نظران در اين باره که غرب عليه شبکه های انتقال نفت و گاز در ایران عملیات خرابکاری انجام داده باشد یک صدا نیستند.

فيتزپاتریک که پیشتر در وزارت امور خارجه آمریکا کارشناس امور مربوط به گسترش و اشاعه تسلیحات اتمی بود می گوید تحريم های مصوب آمريکا و سازمان ملل متحد راه را بر دسترسی ايران به قطعات یدکی بسته است و ایران مجبور به تقلید و تولید قطعاتی بدلی است، که اغلب از کار می افتند. فقط از چنين دیدگاهی می توان غرب را در انفجارهای پالایشگاهی و خط لوله ای در ایران مسئول دانست.

نیروگاه برق اتمی بوشهر نیز در سال گذشته با يک رشته نقایص فنی و تجهیزاتی، از جمله کار نکردن يکی از پمپ های خنک کننده ويژه ایام اضطراری و نیز معایب مرتبط با یاتاقان های یکی از توربین های عظیم نیروگاه روبرو شد.

مقام های پیشین آمریکایی می گویند موافقت ایران با خرید سوخت برای نیروگاه بوشهر از روسیه و بازگرداندن سوخت مستعمل حاوی پلوتونیوم به روسیه، نگرانی های راجع به امکان استفاده از اين نیروگاه در اقدام های مرتبط با تسلیحات اتمی را کم کرده است. به همین جهت جای شک است که آمریکا به مختل ساختن بهره برداری از اين نیروگاه علاقه ای داشته باشد.

الکساندر بولگاروف، مهندس روسی که دو سال در این نیروگاه ایران کار کرده است ماه گذشته در مصاحبه ای با آسوشیتدپرس گفت با وجود گزارش های منعکس در وسایل ارتباط جمعی، استاکس نت هیچگونه اثری منفی بر نیروگاه نداشته است. او گفت مدرکی حاکی از خرابکاری ندیده است و مشکلات ساختمانی و نقایص نیروگاه را به بی تجربگی کارگران، نظارت ضعيف و تداخل بوروکراسی های ایرانی و روسی نسبت داد.

مطالب مرتبط

XS
SM
MD
LG