لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۸ بهمن ۱۴۰۳ ایران ۲۳:۰۷

زمزمه‌های بازرسی از مراکز مشکوک نظامی ایران توسط آمریکا و واکنش تهران


در پی انتشار گزارش‌هایی مبنی بر تصمیم دولت آمریکا برای مذاکره درباره ایرادات برجام با تمرکز بر بازرسی از تاسیسات متعدد و مراکز مشکوک ایران، علی اکبر ولایتی اعلام کرد که جمهوری اسلامی به آمریکا اجازه بازرسی از مراکز نظامی خود را نمی دهد.

آقای ولایتی که مشاور سیاست خارجی رهبر جمهوری اسلامی ایران است، روز شنبه ۱۴ مرداد به خبرنگاران گفت که مراکز نظامی جزو حریم امنیتی جمهوری اسلامی است و آمریکا به این مراکز راه نخواهد یافت.

خبرگزاری آسوشیتدپرس حدود ۱۰ روز پیش به نقل از مقام‌هایی که نامشان اعلام نشد، گزارش داده بود که دولت آمریکا قصد دارد با استفاده از اهرم بازرسی، رویکرد جدی در اجرای برجام در پیش گیرد و راه را برای مذاکره دوباره درباره اشکالاتی که در برجام می‌بیند، باز کند.

بر اساس این گزارش، توماس شانون، معاون وزیر خارجه آمریکا در جریان آخرین نشست کمیسیون برجام در وین این موضوع را با همتایان اروپایی خود در میان گذاشت.

گزارش همچنین آورده است که باب کورکر، رئیس کمیته روابط خارجی سنا نیز در یک نشست به موضوع بازرسی از تاسیسات متعدد ایران اشاره کرده است.

در همین رابطه، در مقاله ای در واشنگتن تایمز نیز اعلام شد که مباحثاتی در دولت ترامپ بر سر اعلام عدم پایبندی جمهوری اسلامی ایران به توافق هسته ای در جریان است: این مباحثات میان جوئل ریبرن مدیر امور عراق، ایران، لبنان و سوریه در شورای امنیت ملی کاخ سفید، کریستوفر فورد مدیر منع گسترش تسلیحات کشتار جمعی شورای امنیت ملی کاخ سفید، و دیگران از جمله رکس تیلرسون وزیر خارجه آمریکا، استیو بنن استراتژیست ارشد کاخ سفید، و جرد کوشنر مشاور عالی رئیس جمهوری آمریکا ادامه دارد.

رد کردن بازرسی از تاسیسات نظامی و مراکز مشکوک ایران از سوی علی اکبر ولایتی در حالیست که منتقدان توافق هسته ای در ایران معتقدند پرونده ابعاد نظامی برنامه هسته‌ای ایران(پی ام دی) پیش از بسته شدن به دقت بررسی نشد.

پرونده ابعاد نظامی برنامه هسته‌ای ایران، بازرسی از سایت نظامی پارچین و تاسیسات اعلام نشده ایران از جمله مسائل پربحث و مورد اختلاف در جریان مذاکرات هسته‌ای بود که در نهایت با بازدید مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی و نمونه برداری کارشناسان این آژانس در شرایط ویژه، بسته شد.

حال تلاش برای بازنگری در برجام و بازرسی بیشتر از تاسیسات ایران با واکنش کشورهای اروپایی و آمریکا به آزمایش موشک ماهواره بر سیمرغ توسط ایران همزمان شده است.

هفته گذشته ایالات متحده و سه کشور اروپایی فرانسه، آلمان و بریتانیا در نامه‌ای به سازمان ملل متحد، پرتاب آزمایشی موشک ماهواره‌بر سیمرغ توسط ایران را مغایر با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت آن سازمان دانستند چرا که این موشک بالیستیک در صورت بازطراحی امکان حمل کلاهک هسته‌ای و افزایش برد بیش از ۳۰۰ کیلومتر را خواهد داشت.

کارشناسان معتقدند که این اقدام نشان داد حالا دولت آقای ترامپ برای مقابله با برنامه موشکی ایران همراهی اروپائیان را نیز دارد.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG