لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۰ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۲:۳۶

آزمايش موشكى ايران: محكوميت شديد جهانى


اعلام آزمایش موشک جدید ايران با نام «خرمشهر»، در زمانی صورت می‌گیرد که بحران اتمی و موشکی با کره شمالی شدیدتر شده و به گفته ناظران خطر درگیری بیش از پیش به واقعیت نزدیک شده است.

در واکنش به اعتراض و محكوميت آمريكا، فرانسه، بریتانیا، اسرائیل و چند کشور دیگر نسبت به آخرین آزمایش موشکی ايران كه به گفته آن كشور دو هزار کیلومتر برد دارد، حسن دهقان وزیر دفاع پیشین گفت: «ایران هرگز برنامه‌های موشکی خود را تعطیل نکرده و نخواهد کرد».

حسن روحانی رئيس جمهورى ايران نیز چند روز پیش موضع مشابهی را بیان کرد. وزیر دفاع اسرائیل این رفتار ایران را «تهدیدی، نه تنها علیه کشورهای منطقه، بلکه علیه همه کشورهای جهان آزاد» خواند.

در خبرگزاری هاى رسمی ایران، زمان دقيق انجام آزمایش «خرمشهر» فاش نشده است ولی این موشک یک روز پیش از اعلام انجام آزمایش، در رژه ای که به مناسبت هفته آغاز جنگ ایران و عراق در تهران برگزار شد به نمایش در آمد.

در آن مراسم حسن روحانی گفت که ايران از برنامه‌های موشکی خود دست برنخواهد داشت. وی این برنامه‌ها را «براى تقویت قدرت بازدارندگی» ضروری دانست و گفت: «در اموری که به امنیت کشور مربوط می‌شود، از کسی دستور نمی‌گیریم.»

خبرگزاری فارس گزارش داده بود كه ایران اکنون دارای هفت نوع موشک بالیستیک است که می‌تواند اسرائیل را هدف قرار دهد. همه این موشک‌ها با سوخت مایع پرواز می‌کنند و این در صورتی است که ایران دو سال پیش گفته بود که موفق به تولید سوخت جامد برای موشک های خود شده است. به گفته كارشناسان پرتاب موشک با سوخت مایع به زمان آماده‌سازی طولانی‌تری نیاز دارد که شناسایی آن توسط ماهواره های اطلاعاتی را آسان تر می‌سازد.

در دوم مهرماه ايران اعلام كرد که نخستین موشک بالیستیک با نام «شهاب» از رده خارج شده است.

قطعنامه ٢٢٣١ شورای امنیت سازمان ملل: ایران باید برنامه های موشکی را متوقف کند

به موجب قطعنامه ٢٢٣١ شورای امنیت سازمان ملل، ایران باید برنامه‌های موشکی را متوقف کند، ولی رژیم می‌گوید که این «یک توصيه غیرالزامی» است و خارج از توافق برجام است و ایران حق دارد آن را نادیده بگیرد.

خبرگزاری فارس در گزارش خود، این موشک را «کابوس اسرائیل» ناميد، زیرا به گفته مقامات ایران موشکی مجهزتر از موشک‌های پیشین است. اگر این گزارش‌ها درست باشد، ایران با این موشک می‌تواند کشورهای دورتر از اسرائیل را نیز هدف قرار دهد – زیرا فاصله هوایی از مرز غربی ایران تا خاک اسرائیل ١٢٠٠ کیلومتر است.

به گزارش روابط عمومی نیروهای مسلح ايران، امیر حاتمی وزیر دفاع اعلام کرده است که موشک «خرمشهر» قادر است خط دفاعی دشمن را پشت سرگذاشته و دقیقا به هدف اصابت کند. اسرائیل دارای سه شبکه دفاع ضد موشکی برای ارتفاعات بلند، متوسط و کوتاه است و معلوم نیست که این سخنان وزیر دفاع ایران تا چه حد می تواند موثق باشد. آمريكا دارای دست کم دو سیستم دفاع ضد موشکی برای انواع موشک‌های بالیستیک و دوربرد است که «پاتریوت» و «تاد» نام دارد.

وزیر انرژی اسرائیل، دکتر بوال اشتاینیتس که در گذشته مسوول پرونده اتمی ایران در سمت وزیر سیاست‌های راهبردی بود، روز یک شنبه دوم مهرماه گفت: «این واقعیت که موشک خرمشهر، به گفته مقامات ایرانی، قادر به حمل چند بمب به وزن کلی ١٨٠٠ کیلوگرم است، نشان می دهد که ایران خود را برای نصب بمب هسته ای در کلاهک چنین موشکی آماده می‌سازد.»

اویگدور لیبرمن وزیر دفاع اسرائیل در یک نشست پرسش و پاسخ با شهروندان روز شنبه یکم مهر گفت: «آزمایش موشکی جدید ایران یک اقدام تحریک‌آمیز و یاغی‌گرانه، نه تنها برای خاورمیانه، بلکه برای همه جهان آزاد است».

او افزود: «تصور کنید که که این موشک ها به کلاهک اتمی مجهز شود». لیبرمن این دیدگاه را مطرح كرد که رژیم ایران «با این تحریکات» می‌خواهد مرز و حدود خویشتنداری آمريكا و غرب را به آزمون بگذارد.

وزیر خارجه بریتانیا بوریس جانسون مى‌گويد: «این رفتار ایران با قطعنامه ٢٢٣١ شورای امنیت تناقض دارد و ایران باید این رفتارها را متوقف سازد.

دولت فرانسه نیز به این آزمایش اعتراض کرد. مقامات آمریکایی رفتار ایران را محکوم كرده اند. دولت واشنگتن می‌گوید که ادامه برنامه‌های موشکی، «روح برجام» را نقض می‌کند. حدود سه هفته دیگر پرزیدنت ترامپ باید میزان پایبندی ایران به برجام را تعیین کند.

ولی محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران، در مصاحبه با شبکه آمریکایی سی ان ان گفت: «نظر آمریکا درباره پایبندی یا عدم پایبندی به برجام، بخشی از توافق هسته‌ای نیست.»

جواد ساداتی نژاد نماینده مجلس شورای اسلامی به خبرگزاری فارس در تهران گفت: «رونمایی از موشک خرمشهر پاسخ دندان شکنی به گستاخی‌های آمریکاست.»

انتشار خبر شلیک این موشک همزمان با «هفته دفاع مقدس» صورت گرفت که به جنگ هشت ساله ایران و عراق مربوط می‌شود. منابع اطلاعاتی غربی در مورد این که آیا آزمایش موشکی واقعا و چه هنگام آزمایش شده و چه مسافتی را پیموده، اظهارنظر نكرده اند. خبرگزاری‌ها نيز میزان درست بودن اطلاعیه‌های ایران را تأييد نكرده اند.

وزیر دفاع پیشین ایران حسین دهقان که اکنون مشاور ارشد «فرمانده کل قوا» (علی خامنه ای) است، در مورد پیشرفت برنامه‌های موشکی ایران مى‌گويد: «ما دارای موشک‌هایی هستیم که می‌توانند ماهواره ای را تا وزن ٢٥٠ و ٣٠٠ کیلوگرم، به ارتفاع ٥٠٠ کیلومتری از زمین برسانند». کارشناسان نظامی غربی پیشتر گفته بودند که رژیم ایران آزمایش موشک‌های بالیستیک دوربرد را به امید آنکه به پایتخت‌های کشورهای غرب اروپا و سواحل شرقی ایالات متحده برسد، زیر پوشش «پرتابگر ماهواره» انجام می‌دهد.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG