پنج سال بعد از مخالفت علنی علی خامنهای با اجرای سند آموزشی ۲۰۳۰ یونسکو، عضو ارشد دولت ابراهیم رئیسی اعلام کرد به صورت مشروط، دولت جمهوری اسلامی در حال اجرای این برنامه آموزشی است.
شبکه چهار صدا و سیمای جمهوری اسلامی یک مناظره بین انسیه خزعلی معاون امور زنان و خانواده دولت رئیسی و معصومه ابتکار عهدهدار همین سمت در دولت حسن روحانی برگزار کرد. در بخشی از این مناظره، معصومه ابتکار گفت: دولت رئیسی در حال اجرای بخش آموزش «سند ۲۰۳۰» است.
در واکنش انسیه خزعلی معاون امور زنان و خانواده دولت ابراهیم رئیسی این ادعای ابتکار را تکذیب نکرد و گفت: ما با حق «تحفظ» قبول کردیم.
او جزئیات بیشتری نگفت و نگفت تحت چه شرایطی، دولت رئیسی در حال اجرای این سند است.
سند ۲۰۳۰ یونسکو طرح این نهاد سازمان ملل با عنوان رسمی «دگرگون ساختن جهان ما: دستور کار ۲۰۳۰ برای توسعهٔ پایا» بعد از تصویب رهبران جهان در سپتامبر ۲۰۱۵ مورد توافق قرار گرفت. این دستور کار شامل ۱۷هدف اصلی و ۱۶۹ هدف ویژه است که نقشه راه جامعهٔ بینالمللی را در زمینه توسعهٔ پایا برای پانزده سال آینده ترسیم میکند.
مخالفت خامنهای
در ابتدای دولت دوم حسن روحانی، موضوع سند آموزشی ۲۰۳۰ یونسکو به چالش فرهنگی این دولت تبدیل شد.
سید علی خامنه ای رهبر جمهوری اسلامی اولین نفری بود که علیه این سند موضع گیری کرد و در دیدار با معلمان گفت: «اینجا، مبنا اسلام است، مبنا قرآن است؛ اینجا جایی نیست که سبک زندگی معیوبِ ویرانگرِ فاسدِ غربی بتواند در اینجا اینجور اِعمال نفوذ کند».
خامنهای انتاقاد کرد و گفته بود:اینها چه حقی دارند که دربارهٔ سنت کشورها اظهارنظر کنند؛ همهاش هم «باید» است.
بعد از مدتی جمهوری اسلامی رسما اعلام کرد که «چارچوب اقدام آموزش ۲۰۳۰» صرفاً یک بیانیه است و در زمره پیماننامهها نمیگنجد و الزامآور نیست و کشورها مطابق با ساختار ملی خود میتوانند آن را اجرا کنند. و حتی سخنگوی کمیسون فرهنگی مجلس شورای اسلامی ایران در ۱۷ خرداد ۱۳۹۶ گفت سند ۲۰۳۰ غیرقانونی است و مجلس ایران آن را تصویب نکردهاست.
در نخستین ماههای شروع به کار سید ابراهیم رئیسی، او این سند را لغو کرد و از ادامه اجرای ان جلوگیری کرد اما اکنون معاون رئیسی میگوید دولت او با «تحفظ» این طرح در حال اجرا است.