مرکز آمار ایران در گزارشی اعلام کرد از زمستان سال ۱۴۰۰ تا آخر پاییز سال ۱۴۰۱ دستکم ۲۷ هزار و ۴۴۸ مورد ازدواج دختران زیر ۱۵ سال در نقاط مختلف ایران صورت گرفته است.
براساس اعلام این مرکز روند کودکهمسری از سال ۱۳۹۶ شکل نزولی پیدا کرده بود ولی از سال ۱۳۹۸ دوباره به روال قبلی بازگشته و صعودی شده است.
بنابراین گزارش آمار ازدواج دختران زیر ۱۵ سال در پاییز ۱۴۰۱ نسبت به تابستان همان سال ۹۳۳ مورد افزایش یافته است. همچنین در بازه سنی ۱۵ تا ۱۹ ساله نیز میزان ازدواج ۵ هزار و ۵۰۰ مورد بیشتر از تابستان ۱۴۰۱ بوده است.
به نوشته وبسایت اعتماد، نکته مهم ماجرا این است که بیشتر زنان «کودکهمسر» در همان سنین پایین مادر میشوند و طبق آخرین اعلام سازمان ثبتاحوال در سال ۱۴۰۰ دستکم ۶۹ هزار و ۱۰۳ نوزاد از مادران گروه سنی ۱۰ تا ۱۹ ساله متولد شدند و هزار و۴۷۴ نوزاد از مادرانی در بازه سنی ۱۰ تا ۱۴ سال متولد شدهاند.
ژاله شادیطلب، جامعهشناس و مدیر اسبق گروه مطالعات زنان دانشگاه تهران در گفتوگو با «اعتماد» از پاسخگو نبودن مسئولان در این زمینه انتقاد کرد و گفت که معاونت امور زنان باید در این زمینه یا پاسخگو باشد و یا مجبور به پاسخگویی شود، چرا که کودکهمسری بارها از پیامدهای منفی زیان باری برای کلیت جامعه دارد.
انسیه خزعلی، معاون امور زنان و خانواده ریاست جمهوری در نشست خبری تابستان سال ۱۴۰۰ درباره کودکهمسری گفته بود که «با هر نوع ظلمی که به زنان شود و ازدواج قبل از بلوغ که این ظلم را به زنان مضاعف کند موافق نیستیم.»
او یک سال بعد در نشست خبری دیگری گفت: «اگر بخواهم ازدواج زیر ۱۸ سال را محکوم کنم باید خودم را محکوم کنم، چون زیر ۱۸ سال ازدواج کردهام اما الان معتقد نیستم که زمانی که ازدواج کردم بالغ نبودم و قدرت مدیریت زندگی را نداشتم.»
پژوهشهای دانشگاهی نشان میدهد که ازدواج زودهنگام عامل مهمی در بروز خشونت خانگی و ترک تحصیل دختران و از منظر روابط زناشویی یکی از مصادیق آزار جنسی کودکان است.