لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۴۴

آژانس بین المللی انرژی اتمی در پی تشدید فشار بر ایران


شش قدرت جهان در یک جلسه اتمی سازمان ملل متحد در روز چهارشنبه راه تشدید فشار دیپلماتیک بر ایران را در پیش گرفتند، تا نگرانی های حاکی از رفتن ایران به دنبال قابلیت بمب های اتمی را کاهش دهند و به جلوگیری از وقوع جنگی جدید در خاورمیانه کمک کنند.

خبرگزاری رویترز در گزارشی از وین به نقل از دیپلمات ها می گوید یک روز پس از آنکه نخست وزیر اسرائیل تهدید های حمله به ایران را شدیدتر کرد، آمریکا، بریتانیا، فرانسه، آلمان، روسیه و چین پیشنهاد سرزنش ایران برای گسترش برنامه غنی سازی اورانیوم را عرضه کردند.

این شش کشور درگیر در گفتگوهای معلق مانده متقاعد کردن ساختن به محدود سازی برنامه اتمی اش، قطعنامه ای را به هیات مدیره ۳۵ کشوری آژانس بین المللی انرژی اتمی پیشنهاد کرده اند که انتظار می رور اندکی دیرتر در این هفته به رای گذاشته شود.

گرچه این اقدام گویای وحدت قدرت های بزرگ در این مورد است ، اما بعید بنظر می رسد بر سیاست گذاران در تهران، که به رغم تحریم های اقتصادی سخت و روبه تشدید برنامه اتمی خود را پیش می برند، تاثیری فوری بجا بگذارد.

حمایت شش قدرت بزرگ به معنای آن است که تائید هیات مدیره آژانس را می توان تضمین شده دانست، اما دیپلمات های غربی در پی اطمینان از حمایتی گسترده در تلاش برای تشدید فشار به تهران هستند، که به ظن آنان در پی دسترسی به قابلیت تسلیحات اتمی است. ایران می گوید فعالیتش صلح آمیز است.

قطعنامه پیشنهادی حاوی «نگرانی جدی» در باه تمرد ایران از خواست های سازمان ملل متحد برای تعلیق فعالیت هائی اتمی است که می تواند هر دو کاربرد غیرنظامی و نظامی را داشته باشد.

متن پیشنهادی بخصوص نگرانی در باره تاسیسات زیر زمینی غنی سازی اورانیوم در فردو را منعکس می کند، که به گفته دیپلمات ها، گزارش ماه اوت آزانس بین المللی انرژی اتمی نشان می دهد جمهوری اسلامی ظرفیت آن را در سه ماه گذشته دوبرابر کرده است.

ایران می گوید می خواهد برق تولید کند، نه بمب. اورانیوم غنی شده می تواند برای تامین سوخت نیروگاه برق اتمی مورد استفاده قرار گیرد، اما اگر درجه غنی سازی بالاتر برده شود می تواند تامین کننده مواد منفجره لازم برای تولید بمب اتمی نیز باشد.

اسرائیل، که گفته می شود تنها کشور مسلح به تسلیحات اتمی در منطقه است، امکان تولید بمب اتمی توسط ایران را تهدیدی علیه موجودیت خود می داند، و اشارات حاکی از اقدامی نظامی علیه چنین امکانی را بیشتر کرده است.

بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل روز سه شنبه با اعلام اینکه وقتی دنیا از تعیین خطی قرمز برای برنامه اتمی تهران امتناع می کند نمی تواند از اسرائیل بخواهد دست به اقدامی نظامی نزند، اختلاف با آمریکا را بر سر چگونگی رفتار با تهران بیشتر کرد.

واشنگتن می گوید هنوز برای آنکه دیپلماسی و تحریم ها ایران را واداربه تغییر مسیر کند، فرصت وجود دارد.

شش قدرت در قطعنامه پیشنهادی خود بر حمایت از راه حلی مسالمت آمیز برای رفع نگرانی های جامعه بین المللی تاکید گذاشته اند، که به گفته آنها از طریق یک روند سازنده دیپلماتیک می تواند به بهترین وجه تحقق یابد.

آنها می گویند ایران باید فورا با آژانس نظارت اتمی سازمان ملل متحد در مورد چارچوبی به توافق برسد که بر اساس آن به نگرانی های ناشی از احتمال وجود ابعادی نظامی در برنامه اتمی پایان داده شود، که فراهم ساختن دسترسی بازرسان به اماکنی که آنان برای بازرسی هایشان ضروری می دانند، از جمله آنهاست.

یک تحقیق آزانس بین المللی انرژی اتمی در مورد پژوهش های مورد ظن در تولید بمب اتمی در ایران، از سال ۲۰۰۸ تا کنون پیشرفت ناچیزی داشته است و این درحالی است که دیپلمات های غربی بهران را به وقت کشی متهم می کنند.

قدرت ها می گویند همکاری ایران با درخواست های آژانس بین المللی انرژی اتمی برای حل و فصل مسائل باقیمانده و احیای اعتماد جامعه بین المللی به ماهیت صرفا صلح آمیز برنامه اتمی ایران حائز اهمیتی اساسی و اضطراری است.

روسیه و چین که از تحریم های یکجانبه غربی علیه صادرات نفتی ایران انتقاد کرده اند، به گفته دیپلمات ها، در آغاز نسبت به طرح چنین قطعنامه ای در هیات مدیره تمایلی نداشتند.
XS
SM
MD
LG