احمد داوود اوغلو نخست وزیر ترکیه به همراه یک هیات اقتصادی وارد تهران شد و روز شنبه ۱۵ اسفند با حسن روحانی، رئیس جمهوری و اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهوری ایران دیدار کرد.
نخست وزیر ترکیه پس از دیدار با اسحاق جهانگیری در یک کنفرانس خبری مشترک گفت "ممکن است در برخی از موارد با ایران دیدگاه های متفاوتی داشته باشیم اما تاریخ همسایگی کهن و جغرافیای مشترک جبران کننده آن است."
سفر آقای داوود اوغلو به تهران در حالی است که روابط ترکیه و ایران طی ماههای گذشته تحت تاثیر بحران سوریه گاه به تنش نزدیک شد.
ایران و ترکیه در بحران ترکیه مواضعی کاملا متفاوت در پیش گرفتهاند. ایران از حامیان عمده دولت سوریه است در حالی که ترکیه در موضعی همسو با عربستان سعودی، پشتیبان مخالفان سوری و خواستار کناره گیری بشار اسد است.
اختلافات دو کشور با طرح اتهام علیه خانواده رئیس جمهوری ترکیه از سوی برخی مقامات ایران مبنی بر دست داشتن فرزند رجب طیب اردوغان در تجارت نفت با داعش، به اوج رسید با این حال نخست وزیر ترکیه روز شنبه پس از دیدار با جهانگیری گفت که با وجود دیدگاههای متفاوت، همکاری ایران و ترکیه برای پایان دادن درگیری های فرقهای و منطقهای موثر است.
اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهوری ایران نیز در این دیدار گفت و گوهای منطقهای و دوجانبه در دیدار با نخست وزیر ترکیه را مفید توصیف کرد و گفت که دو کشور منافع مشترکی در ثبات و امنیت منطقه دارند.
نخست وزیر ترکیه روز شنبه با حسن روحانی نیز دیدار کرد که در جریان آن، رئیس جمهوی ایران آمادگی توسعه همکاری با ترکیه در همه زمینه ها به ویژه حمل و نقل، انرژی، تجارت، سرمایه گذاری مشترک، گردشگری و علمی و فناوری اعلام کرد.
او گفت که هیچ مانعی در توسعه روابط دو کشور وجود ندارد.
منافع اقتصادی دو جانبه
نخست وزیر ترکیه در اولین سفر خود به ایران در رأس هیئتی متشکل از وزرای اقتصاد، گمرک و تجارت، ارتباطات و توسعه، حمل و نقل، و انرژی این کشور وارد تهران شده است، به دنبال اهداف اقتصادی بلند مدت است.
آقای داوود اوغلو در کنفرانس مشترک با اسحاق جهانگیری بر توسعه روابط اقتصادی تاکید کرد و ظرفیتهای ایران در حوزه انرژی، گردشگری، ارتباطات و حمل و نقل را عامل اصلی برای افزایش مبادلات اقتصادی دو کشور دانست.
او گفت: "در حوزههای تجارت، حمل و نقل، امنیت و توریسم فکر کردیم که چگونه اقتصاد دو کشور را به هم پیوند داده تا هر دو کشور از آن سود ببرند." او اضافه کرد: "اگر تجربه ترکیه و زیبایی های ایران به هم پیوند بخورند یک قدرت بزرگ توریسم ایجاد خواهد شد."
معاون رئیس جمهوری ایران نیز به هدف گذاری ۳۰ میلیارد دلاری برای مبادلات تجاری میان ایران و ترکیه اشاره کرد و گفت: "قرار است ماه آینده کمیسیون مشترک همکاریهای دو کشور در ترکیه برگزار شود و تمام موانع برای دستیابی به این هدف گذاری شناسایی و برطرف گردد."
ترکیه وارد کننده اصلی گاز ایران است و در مقابل کالا و خدمات متنوعی به ایران صادر میکند. ترکیه همچنین برای دسترسی به آسیای میانه و کشورهای حاشیه خلیج فارس به مسیر ایران وابسته است.