رشد اقتصادی ایران که به پیش بینی صندوق بینالمللی پول انتظار میرفت امسال به چهار درصد برسد، با احتمال بازگشت به وضعیت دوران پیش از توافق برجام - یعنی رشد اقتصادی کمتر از دو درصد – روبرواست.
تحلیلگران پیش بینی میکنند که اعمال تحریمهای جدید رشد اقتصادی ایران را به همان حدی که در سالهای قبل از برجام بود، کاهش دهد.
گوراو کاشیاب، تحلیلگر مالی، درباره این موضوع گفت: «پس از لغو تحریمها در سال ۲۰۱۵، ثروتی قریب به یک میلیارد و سیصدمیلیون دلار به اقتصاد ایران سرازیر شد و ما در انتظار افزایش نرخ رشد بالای سه تا چهار درصد بودیم، اما اکنون میتوان انتظار داشت اقتصاد ایران با کاهش شدیدی روبرو شود و نرخ رشد در شش تا هشت ماه آینده به زیر دو درصد کاهش یابد.»
صندوق بین المللی پول پیشتر پیش بینی کرده بود که رشد اقتصادی ایران در سال جاری به چهار درصد برسد.
نیویورک پست میگوید که دولت ترامپ برای اعمال فشار حداکثری بر ایران با متحدان منطقهای واشنگتن همکاری خواهد کرد.
عربستان سعودی که متحمل حملات موشکی حوثیهای یمن مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران است، آماده همکاری با واشنگتن است تا با افزایش تولید نفت، صادرات نفتی ایران را کاهش دهد.
عربستان سعودی، امارات متحده عربی و بحرین، میخواهند در تلاشی گروهی، سرمایه گذاران اروپایی و آسیایی را وادار کنند تا بین تجارت با ایران و تجارت با این سه کشور، یکی را انتخاب کنند.
رابن میلز، مدیر عامل شرکت انرژی قمر، در این باره گفت: «اگر صادرات نفت ایران کاهش چشمگیری یابد، آنوقت بهای نفت بالا خواهد رفت و به نظر من کشورهای دیگر عضو اوپک، و به ویژه عربستان سعودی، باید دخالت کنند. از دید بازار، ریاض نمیخواهد بهای نفت آن قدر بالا برود که منجر به رکود در بازار شود.»
یکی از دیگر حوزههایی که ایران پس از اعمال تحریمهای جدید در آن آسیب خواهد دید، قراردادهای فروش هواپیماهای مسافربری ایرباس فرانسوی و بوئینگ آمریکایی خواهد بود.
به گزارش نیویورک پست، بر اساس قوانین آمریکا، پرزیدنت ترامپ میتواند تحریمهایی علیه موسسههای سرویس دهی مالی، مانند سوئیفت، اعمال کند که به بانک مرکزی ایران و بانکهایی که در فهرست تحریم آمریکا قرار دارند، سرویس میدهد.
در همین حال، جان بولتون مشاور امنیت ملی کاخ سفید در مصاحبه ای اختصاصی با صدای آمریکا گفت که فشار بر رژیم ایران صحنه را نه برای رویارویی با آمریکا، بلکه برای رویارویی با مردم خودش آماده خواهد کرد.
او گفت: «به نظر من وقتی تحریمهای آمریکا اعمال شود، قطعا بر اروپا تاثیر خواهد گذاشت. سرمایهگذاری تجاری آنها در ایران کاهش خواهد یافت و آن وقت ایران با شرایط دشواری مواجه خواهد شد؛ زیرا می خواهد برای منافع اقتصادی خود که تا به حال به سمتش سرازیر شده بود توافق را با اروپا حفظ کند. این منافع به زودی قطع خواهد شد. اقتصادش حتی پس از تعلیق تحریمها هم در وضعیت دشواری بود و ما در اواخر سال گذشته، شاهد تظاهرات در سراسر ایران بودیم. به باور من، حفظ اوضاع برای ایران بسیار بسیار دشوار خواهد بود.»
رئیس جمهوری آمریکا هفته گذشته با تاکید بر ناقص بودن توافق هسته ای با ایران و نیاز به دستیابی به یک توافق جدید که شامل برنامه موشک های بالیستیک و اقدامات ایران در منطقه نیز بشود، دستور خروج آمریکا از برجام و بازگشت تحریمها را صادر کرد.
دولت ترامپ میخواهد رهبران جمهوری اسلامی ایران در موقعیتی قرار گیرند که بین سقوط اقتصادی و یا تغییر رفتار در منطقه و توقف برنامه موشک بالیستیک، یکی را انتخاب کنند.