سازمانهای حقوق بشری روز چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت گزارشهایی را دباره اعدام سه زندانی در کرمان منتشر کردند. این در حالی است که روز سهشنبه خبرهایی انتقال هفت زندانی به سلولهای انفرادی برای اجرای حکم اعدام منتشر شده بود.
هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، روز چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۳، از اعدام سه زندانی، شامل دو مرد و یک زن، در زندان کرمان در رابطه با اتهامات موارد مخدر خبر داد.
سازمان حقوق بشری «مانیتورینگ حقوق بشر ایران» روز سهشنبه ۱۸ اردیبهشت گزارش داده بود که این هفت زندانی در زندانهای ارومیه، قزلحصار، و کرمان، در یک روز جهت اجرای حکم اعدام به سلولهای انفرادی منتقل شدند.
در گزارش این سازمان به وجود یک زن در میان این افراد نیز اشاره شده بود.
بنا بر این گزارش چهار نفری که در زندان ارومیه به سلول انفرادی منتقل شدند، پیشتر با اتهامات مرتبط به مواد مخدر، به اعدام محکوم شده بودند. دو نفری هم که در زندان قزلحصار به سلول انفرادی منتقل شدند، در ارتباط با اتهام مواد مخدر و قتل به اعدام محکوم شدند. زنی که به سلول انفرادی منتقل شد نیز با اتهام مرتبط به مواد مخدر به اعدام محکوم شده است.
افزایش اعدامها در ایران توسط جمهوری اسلامی با انتقاد بسیاری از فعالان و سازمانهای حقوق بشری در جهان همراه شده است.
سازمان حقوق بشری ههنگاو اخیرا از رشد بیش از ۳۰۰ درصدی اعدامها در ایران در ماه گذشته میلادی در مقایسه با یک ماه قبل از آن خبر داد.
بنا بر این گزارش، در ماه آوریل دستکم ۷۷ زندانی از جمله سه زن و یک زندانی مذهبی کُرد در زندانهای جمهوری اسلامی اعدام شدند. این آمار در مقایسه با اعدام ۱۸ زندانی در ماه مارس، رشدی ۳۲۸ درصدی را نشان میدهد.
استیو کوهن و تام مککلینتوک، قانونگذاران جمهوریخواه و روسای مشترک فراکسیون حقوق بشر و دموکراسی ایران در مجلس نمایندگان آمریکا، روز دوشنبه ١٧ اردیبهشت با انتشار بیانیهای افزایش اعدامها در ایران به «دستور مستقیم علی خامنهای» را به شدت محکوم کردند.
به گفته آنها، تشدید هشداردهنده خشونت دولتی توسط جمهوری اسلامی نشاندهنده بیاعتنایی آشکار حکومت ایران نسبت به حق حیات انسانها و هنجارهای بینالمللی حقوق بشر است.
این دو قانونگذار جمهوریخواه هدف حکومت ایران از اعدام «دستکم ٣٧ نفر طی ۱۰ روز اخیر» را ایجاد ترس میان مردم ایران و سرکوب هرگونه مخالفت دانستهاند.
آنها بهویژه با اشاره به اعدامهای انجامشده در اصفهان، بندرعباس، گنبدکاووس، تبریز، و اراک، این رویه جمهوری اسلامی را نه تنها مذموم بلکه نشاندهنده تلاش نظاممند این حکومت برای سرکوب هر شکلی از مخالفت یا انتقاد دانستهاند.