واشنگتن فری بیکن در مقالهای نوشت: نیروی دریایی ایران قرار است برای اولین بار کشتیهای جنگی خود را در کانال پاناما مستقر کند، یک مسیر تجاری مهم در حیاط خلوت آمریکا که قبلاً هرگز حضور نظامی ایران را به خود ندیده بود.
امیر دریادار شهرام ایرانی، فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران، روز چهارشنبه گفت که نیروهایش در اواخر سال جاری در کانال پاناما حضور خواهند داشت. این اولین باری است که ارتش ایران وارد اقیانوس آرام میشود.
ایران در سالهای اخیر تمرکز بیشتری بر انتقال ارتش خود به آمریکای لاتین داشته و روابط با دیکتاتورهای ضدآمریکایی در این منطقه، به ویژه در ونزوئلا را تقویت کرده است.
در این مقاله آمده: «در حالی که جمهوری اسلامی به دنبال حمایت از نیکلاس مادورو است، کشتیهای ایرانی بیشتری در ونزوئلا پهلو میگیرند. این حرکات به منظور تحریک ایالات متحده و نشان دادن آن است که تهران توانایی استقرار نیروهای نظامی خود را در فاصله پرتابی از خاک ایالات متحده دارد.»
جوزف هومیر، تحلیلگر امنیت ملی که به عنوان مدیر اجرایی اندیشکده مرکز جامعه آزاد امن بر مسائل آمریکای لاتین تمرکز دارد، گفت: «ایران با برگزاری رزمایشهای مشترک با متحدانی مانند روسیه و چین، زمینه را برای این نوع فعالیتها فراهم کرده است، دو کشوری که روابط خود را با کشورهای آمریکای لاتین نیز تقویت کردهاند.»
به نوشته واشنگتن فری بیکن به احتمال زیاد ایران حضور خود در آمریکای لاتین را وسیلهای برای تقویت و حفاظت از منافع خود در کشورهایی مانند ونزوئلا میداند، جایی که جمهوری اسلامی به مادورو کمک میکند تا پالایشگاههای نفتی ویران شده کشورش را تعمیر کند.
دو رژیم در ژوئن ۲۰۲۲، زمانی که ابراهیم رئیسی، برای دیدار با مادورو در این کشور بود، یک برنامه همکاری ۲۰ ساله را امضا کردند.
دیکتاتوریهای آمریکای لاتین همچنین در دهههای گذشته به عنوان مرکزی برای ایران در جهت دور زدن تحریمهای ایالات متحده و انجام معاملات تسلیحاتی عمل کردهاند.