لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۷ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۰:۳۴

فیلترینگ برای ایرانی‌ها، «سیم‌کارت خاص» برای خارجی‌ها؛ کاربران: آپارتاید است


گردشگران در ایران. آرشیو
گردشگران در ایران. آرشیو

وزیر ارتباطات و فن‌آوری اطلاعات ایران از طراحی «سیم‌کارت خاص» برای گردشگران خارجی خبر داد تا «راحت‌تر و بهتر» بتوانند از فضای مجازی استفاده کنند.

عیسی زارع‌پور گفت گردشگران خارجی به خاطر فیلترینگ واتس‌اپ و اینستاگرام «کمی دچار مشکل» شده‌اند.

این تصمیم در حالی است که در جریان اعتراضات سراسری در ایران، دسترسی به اینترنت در اکثر شهرها قطع یا مختل شد و اینستاگرام و پیام رسان واتس‌اپ هم فیلتر شده‌اند.

عیسی زارع‌پور پیشتر گفته بود که تصمیم درباره فیلتر شدن واتس‌اپ، اینستاگرام، و تلگرام در دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی با حضور سران سه قوه گرفته شده و به این وزارتخانه و حتی دولت ربط ندارد.

فیلترینگ اینستاگرام به شمار زیادی از کسب و کارهای اینترنتی در ایران ضرر مالی هنگفتی زده است.

گزارش مرکز پژوهشی بتا در بهمن‌ماه سال ۱۴۰۰ نشان می‌دهد که «درآمد ۹ میلیون نفر به اینستاگرام وابسته است.»

پایگاه «داده‌های باز ایران» در یک گزارش تحلیلی تخمین زده است که قطعی و اختلال اینترنت در چهار ماه گذشته ده‌ها هزار میلیارد تومان به اقتصاد ایران زیان وارد کرده است.

انتقاد کاربران از رویکرد دوگانه جمهوری اسلامی

اختصاص سیم‌کارت بدون فیلتر به گردشگران خارجی با انتقاد بسیاری در فضای مجازی همراه شد.

کاربران ایرانی این موضوع را که چنین تسهیلاتی تنها شامل خارجی‌ها می‌شود در حالی که شهروندان ایران با محدودیت‌های زیادی برای دسترسی به اینترنت روبرو هستند «توهین‌آمیز» و «آپارتایدی» خوانده‌اند.

در همین حال، اکانت توییتری پایگاه اطلاع رسانی دولت (پاد) توییت مربوط به اظهارات وزیر ارتباطات در مورد سیم‌کارت خاص برای گردشگران خارجی را حذف کرد.

خبرگزاری ایسنا نیز گزارش داد که وزیر ارتباطات می‌گوید این موضوع «صرفا در حد پیشنهاد» بوده و در مورد آن تصمیم‌گیری نشده است.

تسهیل استفاده گردشگران خارجی از واتس‌اپ و اینستاگرام بخشی از تلاش مقامات جمهوری اسلامی برای جذب توریست است.

کاهش ۹۰ درصدی گردشگران خارجی

رئیس جامعه تورگردانان می‌گوید حضور گردشگران خارجی در ایران تا ۹۰ درصد کاهش پیدا کرده است.

ابراهیم فرج‌پور دلیل کاهش گردشگری در ایران را به اعتراضات اخیر ربط داده و می‌گوید «کوچک‌ترین اتفاق توسط رسانه‌های بدخواه بزرگ‌نمایی شده و انواع اخبار منفی به صورت گسترده منتشر می‌شود.»

به گفته رئیس جامعه تورگردانان در مورد گردشگری در نوروز گفته است: «نوروز را کاملا کنار بگذارید چون در این شرایط نمی‌توانیم برنامه‌ریزی خاصی برای این ایام داشته باشیم.»

او همچنین گفته است تا پیش از سال ۱۳۹۸، ایران ۸ میلیون ورودی گردشگر خارجی داشت که در حال حاضر به ۲۰۰ هزار نفر کاهش پیدا کرده و این تعداد نیز تنها به بخش گردشگری زیارتی و سلامت اختصاص دارد.

رئیس جامعه هتل‌داران ایران هم به خبرگزاری «ایلنا» گفته است که بیش از «۸۵ درصد» از گردشگران خارجی از کشور‌های اروپایی، آمریکایی و آسیایی سفر خود را به ایران لغو کردند.

در ماه‌های اخیر شماری از کشورها از اتباع خود خواسته‌اند تا از سفر به ایران خودداری کنند یا خاک ایران را ترک کنند.

بازداشت گردشگران خارجی

در همین مدت جمهوری اسلامی ایران چندین نفر را هنگام سفر به ایران و عمدتاً به اتهامات جاسوسی و امنیتی بازداشت کرد.

گروه‌های حقوق بشری، جمهوری اسلامی را به تلاش برای گرفتن امتیاز از سایر کشورها از طریق این بازداشت‌ها متهم کرده‌اند.

لویی آرنو شهروند ۳۵ ساله فرانسوی یکی از این افراد است که به گفته خانواده‌اش برای گردشگری به ایران سفر کرده بود و در ۲۸ سپتامبر (۶ مهر) بازداشت شد و به زندان اوین برده شد.

بنجامین بریر، دیگر گردشگر فرانسوی است که در ماه مه ۲۰۲۰، هنگام فیلمبرداری از مناطق مرزی ایران و ترکمنستان با استفاده از یک پهپاد دوربین‌دار بازداشت شد و با اتهام جاسوسی و اقدام علیه امنیت ملی در زندان وکیل‌آباد مشهد حبس شد.

XS
SM
MD
LG