لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۷ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۶:۲۳

تلگرام موجب گشایش مکالمه بین ایرانی ها شده است


مقاله ای از سعید کمالی دهقان در روزنامه گاردین

نرم افزار تلگرام که به نظر می رسد از هر چهار ایرانی یک نفر از آن استفاده می کند، در انتخابات هفتم اسفند ماه در ایران نقشی عمده بازی خواهد کرد.

تلگرام ضمن تاکید قوی بر حفاظت از حریم خصوصی کاربران، به آنها اجازه می دهد با کاربران بی شماری در کانال های عمومی ارتباط برقرار کنند. جوانان ایرانی آشنا به فناوری های جدید، از تلگرام برای خواندن خبر، تماس با دوستان یا به اشتراک گذاشتن جوک استفاده می کنند.

از آنجا که تلویزیون حکومتی در ایران منحصرا بلندگوی تندروهایی است که اغلب به صورت علنی با سیاست های دولت میانه رو حسن روحانی مخالفت می کنند، کاندیداهای طرفدار اصلاحات برای انتشار پیام خود به تلگرام روی آورده اند.

یک نظرسنجی ایسنا، کاربران تلگرام در ایران را حدود ۲۰ میلیون نفر برآورد کرده است. تلگرام از نرم افزارهای رقیب چون واتس‌اپ، فیسبوک، و توئیتر که در ایران قابل دسترسی نیستند، پیشی گرفته و فیلتر شدن وایبر هم باعث شد که میلیون ها کاربر آن به تلگرام بپیوندند.

نهاد ناظر بر اینترنت در ایران هنوز تصمیمی درباره جلوگیری از فعالیت تلگرام در ایران نگرفته است.

تلگرام سال ۲۰۱۳ میلادی توسط پاول و نیکلای دوروف، دو برادر برنامه نویس روس، تهیه شد. مقر این شرکت در برلین است. تلگرام خود را نرم افزاری توصیف می کند که سرعت و امنیت و قابلیت کار بر روی پلاتفورم های متعدد را در کانون فعالیت خود قرار داده است.

دولت روحانی با حمایت از دسترسی آزاد مردم به شبکه های اجتماعی، با وجود مخالفت تندروها، سرعت و پهنای باند اینترنت را به شکل چشمگیری افزایش داده است. بسیاری از وزیران دولت روحانی از فیسبوک و توئیتر استفاده می کنند. جوانان ایرانی همواره از طریق "وی پی ان" به سایت های فیلتر شده توسط حکومت دسترسی پیدا کرده اند.

تصمیم به فیلترینگ سایت ها در دست دولت نیست، بلکه بر عهده گروهی ۱۳ نفره است که تنها شش عضو آن توسط دولت روحانی تعیین می شوند. هفت نفر دیگر مقام هایی از قوه قضاییه و نهادهای نزدیک به آیت الله علی خامنه ای رهبر جمهوری اسلامی ایران هستند.

موارد دستگیری افراد به دلیل انتشار تصاویر در تلگرام نشان می دهد که مقامات ایرانی فعالیت ها در این نرم افزار را به دقت زیر نظر دارند. تلگرام می گوید به درخواست مقامات جمهوری اسلامی انتشار محتوای پورنوگرافیک را در این برنامه ممنوع کرد.

شرکت تلگرام می گوید ۲۰ درصد از کاربران فعال ماهانه اش در ایران هستند. تنها شمار کاربران این نرم افزار در آمریکا بیشتر از ایران است.

تحقیقات نشان می دهد که ۷۲ درصد از جمعیت بین ۱۸ تا ۲۹ سال ایران به تلفن های هوشمند و ۴۲ درصد از مردم ساکن مناطق روستایی به شبکه های اجتماعی دسترسی دارند. این واقعیت امکان ارسال اطلاعات به گروه گسترده ای از مخاطبین در ایران را بسیار راحت می کند. بعضی از پژوهشگران آکادمیک معتقدند محبوبیت بالای رسانه های اجتماعی انعکاسی از محدودیت ها در استفاده از راه های معمول ابراز نظر است.

وحید آنلاین، یکی از کاربران فعال تلگرام در ایران، می گوید بسیاری از ویدئوهای یوتیوب که در ایران فیلتر شده از طریق تلگرام به راحتی قابل انتشار است. به گفته او شاید یکی از دلایل عدم فیلتر کردن تلگرام این است که کاربران نمی توانند ویدئو یا محتوای ارسال شده را اصطلاحا لایک کنند و نظر خود را پایین آن اضافه کنند. کانال های عمومی فضاهایی برای مکالمات یک طرفه اند.

آناهیتا بنی اسدی، روزنامه نگار ساکن تهران، در تمجید از تلگرام می گوید: "ارسال تصاویر و ویدئوها را بسیار سریع تر کرده است. متوجه شده ام که مقالات من بیش از نسخه چاپی و در وبسایت از این طریق خواننده دارد."

به گفته کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران حالا حتی تندروها در نهادهای امنیتی و نظامی هم برای اطلاع رسانی عمومی از تلگرام استفاده می کنند.

XS
SM
MD
LG