همزمان با افزایش تلاشهای دیپملاتیک ایران برای پایان دادن به جنگ داخلی سوریه در هفتههای اخیر، وزیر امور خارجه ایران روز دوشنبه هشدار داد که تعیین شرط و شروط برای دولت سوریه، موجب تشدید بحران در این کشور خواهد شد.
به گزارش خبرگزاری دولتی ایران، ایرنا، محمدجواد ظریف در نشست خبری مشترک با همتای اسپانیایی خود در تهران، درباره راه حل پایان دادن به جنگ داخلی سوریه گفت: راه حل واقعی بحران سوریه سیاسی است و نه نظامی، و باید با گفتگو بین طرفهای سوری آغاز شود.
وزیر خارجه ایران در ادامه هشدار داد "کسانی که با تعیین شروط باعث افزایش خونریزی شدهاند، مسوول تشدید بحران فعلی هستند" هشداری که ظاهرا مخاطب آن برخی کشورهای منطقه، بویژه عربستان سعودی، و همچنین همپیمانان غربی آنهاست که معتقدند اسد بخشی از مشکل بوده و باید از قدرت کنار رود.
اواسط مرداد ماه، تهران اعلام کرد که قصد دارد پس از رایزنی با دمشق، یک طرح چهار مرحلهای صلح را در اختیار دبیرکل سازمان ملل متحد قرار دهد؛ طرحی که شامل آتش بس فوری، تشکیل دولت وحدت، تامین حقوق اقلیتها در قانون اساسی و برگزاری انتخابات خواهد بود.
تهران جزئیات طرح صلح خود را روشن نکرده است، با این حال همواره تاکید کرده که نقش بشار اسد رئیس جمهوری آن کشور – که به شدت از سوی ایران و روسیه حمایت میشود، باید در هر طرحی با هدف پایان دادن به جنگ داخلی چهار ساله در سوریه در نظر گرفته شود.
همزمان، علی اکبر ولایتی مشاور ارشد رهبر جمهوری اسلامی ایران در امور بین الملل نیز روز دوشنبه با تاکید بر این که تنها با وجود یک دولت مستحکم در سوریه امکان برقراری گفتوگو میان طرفهای درگیر وجود دارد، گفت "متاسفانه برخی کشورها بر سرنگونی بشار اسد تاکید داشتهاند و این یک اشتباه بوده است."
به گزارش خبرگزاری ایرنا، رییس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام در دیدار با وزیر خارجه اسپانیا در تهران گفت "در حال حاضر جهان به این نتیجه رسیده که راه حل سوریه نظامی نیست و تروریستهایی از کشورهای مختلف در سوریه وجود دارند."
ریاض و همپیمانان آن، از حمایت تهران از دمشق انتقاد کرده و میگویند حمایت سرسختانه موجب تشدید درگیریها در سوریه شده است. ایران این اتهام را رد کرده و در مقابل میگوید حمایت برخی کشورهای منطقه و همپیمانان غربی آنها از گروههای مسلح شورشی در سوریه، بحران را افزایش داده است.
در همین حال، رئیس جمهوری اتریش در آستانه یک سفر رسمی به ایران، در یادداشتی در روزنامه دولتی ایران، از توافق هستهای ۲۳ تیر ماه بین ایران و جامعه جهانی استقبال کرد و نوشت امیدوار است پس از این توافق، راه حلی نیز برای "درگیریهای خونین در سوریه، عراق، و یمن" پیدا شود.
هاینتس فیشر عصر دوشنبه به منظور یک دیدار رسمی سه روزه وارد تهران شد. وی علاوه بر دیدار با حسن روحانی رییس جمهوری ایران، قرار است با اکبر هاشمی رفسنجانی رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام و علی لاریجانی رییس مجلس دیدار و گفتگو کند.