یکروز پس از برقراری آتش بس در جنوب غرب سوریه، وزارت امور خارجه ایران شرط موفقیت آتش بس را تسری آن به تمام مناطق سوریه دانست و نسبت به ماندگاری آن ابراز تردید کرد.
آمریکا، روسیه و اردن، در پی دیدار دونالد ترامپ و ولادیمیر پوتین در حاشیه نشست جی ۲۰ و گفت و گوی آنها برای کاهش تنش در مناطقی از سوریه، روز جمعه ۱۶ تیر تفاهم بر سر آتش بس و کاهش تنش در مناطق جنوب غرب سوریه را اعلام کردند. این آتش بس از روز یکشنبه اجرای شد.
بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران روز دوشنبه ۱۹ تیر در نشست خبری خود در واکنش به توافق آتش بس در مناطقی از سوریه که بین آمریکا و روسیه صورت گرفت، گفت: «اگر تفاهم برای آتش بس به مناطق دیگر سوریه تسری یابد، از جمله مناطقی که در نشست آستانه در مورد آن بحث شد، این تفاهم مفید خواهد بود.»
در مذاکرات آستانه، ایران، روسیه و ترکیه تلاش کردند که توافق بر سر تعیین چهار منطقه کاهش تنش در سوریه را نهایی کنند، اما به توافق دست نیافتند.
آقای قاسمی تفاهم آتش بس را دارای ابهام خواند و نسبت به موفقیت آتش بس و پایبندی آمریکا به آن ابراز تردید کرد.
ایران در کنار روسیه مهمترین حامیان دولت بشار اسد در نبرد با شورشیان مخالف دولت هستند.
واکنش اسرائیل
این در حالیست که اسرائیل از هم از آتشبس در جنوب غربی سوریه که با میانجیگری آمریکا و روسیه، از روز یکشنبه به اجرا درآمده، به طور مشروط استقبال کرد.
نخست وزیر اسرائیل گفت که این آتش بس نباید بهانهای شود که ایران و «گروههای دست نشانده» اش در جنوب سوریه نفوذ کنند.
اسرائیل نگران استقرار حزب الله و دیگر گروههای مسلح تحت حمایت ایران در نزدیکی مرز خود با سوریه است.
آتش بس آغاز شده از روز یکشنبه، جدیدترین تلاش برای کاهش تنش و جنگ و سوریه است. تلاشهای پیشین برای کاهش تنش و آتش بس در این کشور با شکست مواجه شد بدون اینکه بطور دقیق مشخص شود کدام طرف – نیروهای دولتی سوریه یا شورشیان- به آتش بس پایبند نبودند.