مقالهای از رابین رایت در نشریه نیویورکر
ایران به شکلی روزافزون تلفات سنگینی را در سوریه متحمل می شود. یک بیانیه سپاه پاسداران ایران در روز شنبه کشته شدن ۱۳ عضو این نهاد نظامی را در درگیری های شدید اطراف شهر حلب تایید کرد. ۲۱ تن دیگر هم در این نبردها مجروح شده اند. این بالاترین شمار تلفات ایران در یک درگیری از زمان مداخله جمهوری اسلامی در جنگ سوریه برای نجات بشار اسد، رییس جمهوری آن کشور، طی پنج سال گذشته است. این درگیری ها در روستای خان طومان در ۱۵ کیلومتری جنوب حلب، دومین شهر بزرگ سوریه، رخ داد.
شورشیان سوری بلافاصله تصاویر دستگیرشدگان را در لباس های کماندویی با عکس و مدارک هویت شان بر روی شبکه های اجتماعی قرار دادند.
روزنامه قانون در ایران نبرد حلب را به "واقعه کربلا" تشبیه کرد؛ رویدادی که زمینه ساز جنگ تاریخی شیعیان و سنی ها بوده است.
نیروهای شیعه ایران در هفته گذشته به دست "جیش الفتح" کشته شدند؛ گروهی ائتلافی که شامل جبهه النصرت شاخه القاعده میشود.
جمهوری اسلامی همچنان اصرار دارد که نیروهایش در سوریه نقش مشاوره ای دارند، اما شمار کشته شدگان در جبهه جنگ این ادعا را زیر سوال می برد. بنا بر گزارش های خبری در ایران، طی سال ۲۰۱۳ تا نیمه سال ۲۰۱۵ بیش از ۴۰۰ نظامی اعزامی به سوریه کشته شدند.
گزارش یک وبسایت مستقل نشان می دهد که از سپتامبر گذشته تا کنون ۳۰۰ نیروی اعزامی دیگر از ایران در سوریه کشته شده اند: "ایران در شش ماه گذشته بیش از دو سال نخست حضور عملیاتی اش در جنگ سوریه تلفات داده است. دو ماه مرگبار آوریل (با ۵۰ کشته) و فوریه (با ۶۴ کشته) بوده است."
جان کری وزیر خارجه ایالات متحده، در ماه فوریه و در گزارشی به یک کمیته کنگره آمریکا، از کاهش حضور نیروهای سپاه در سوریه همزمان با مذاکرات ترک مخاصمه خبر داد. اما همچنان شاهد حضور گسترده پرسنل ویژه نیروی زمینی ایران و لشکر فاطمیون در سوریه هستیم؛ لشکر فاطمیون نیرویی وابسته به سپاه و متشکل از پناهجویان شیعه افغان است.
افغانستانی ها از سال ۲۰۱۳ و زیر شعار حفاظت از حرم وارد جنگ سوریه شدند. تهران آنها را "داوطلب" عنوان میکند، اما "دیدبان حقوق بشر" در گزارشی تاکید دارد که آنها پناهجویان افغانستانی هستند که با وعده اقامت دائم در ایران، کار بهتر و دیگر مزایا در لشکر فاطمیون به خدمت گرفته شدهاند. تا کنون چند صد عضو لشکر فاطمیون، از جمله دو فرمانده ارشد آن که همه افغانستانی بودند، در سوریه کشته شدهاند.
استقرار افغانستانی های هزاره، که شیعه و فارسی زبان هستند، در خط مقدم جنگ سوریه، غیرقابل انکار است.
علی اکبر ولایتی مشاور سیاست خارجی رهبر جمهوری اسلامی، چند روز پیش در دیدار با بشار اسد رییس جمهوری سوریه در دمشق، عهد کرد که "جمهوری اسلامی ایران از دولت و ملت سوریه در مبارزه با تروریسم حمایت همه جانبه به عمل می آورد." این تعهد یعنی کشته های بیشتر برای ایران و گروه های وابسته افغان.
* برگردان فارسی این مقاله تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.