لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۰ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۱:۲۷

دیدگاه: حمله موشکی سپاه به داعش در سوریه معادلات منطقه را برهم می زند


ذوالفقار موشک ایران با برد حدود ۶۰۰ کیلومتر، در مانور بندر عباس - آرشیو
ذوالفقار موشک ایران با برد حدود ۶۰۰ کیلومتر، در مانور بندر عباس - آرشیو

نوشته: سرهنگ مهندس الف – میم، آلمان

حمله موشکی سپاه پاسداران جموری اسلامی ایران به آنچه که «یکی از مراکز فرماندهی داعش در سوریه» اعلام شده است، همه کشورهای منطقه را غافلگیر کرد و تردیدی نیست که از این پس اوضاع نظامی خاورمیانه ورق می خورد و کشورهای درگیر با رژیم ایران باید هشیارتر باشند.

جمهوری اسلامی ایران سالیان دراز است به قدرت موشکی خود می بالد و به رقیبان منطقه ای و جهانی خویش هشدار می دهد.

بارها اعلام شده بود که سپاه پاسداران موشک های جدیدی ساخته که آن ها را «با موفقیت» مورد آزمایش قرار داده است. ولی همه این آزمایش ها در داخل خاک ایران انجام می گرفت و از شرائط جنگی دور بود.

اکنون نخستین بار است که شلیک موشک به خارج از مرزهای ایران صورت می گیرد و مواضع نظامی را در یک کشور دیگر هدف قرار می دهد. این تحولی است که بسیار مهم تلقی می شود و فصل جدیدی را در رویارویی ایران با کشورهای در حال نزاع می گشاید.

با این اقدام، سپاه پاسداران عملا به یک ابرقدرت موشکی منطقه ای مبدل می شود و تغییر برخی معادلات را ضروری می سازد.

فرماندهان سپاه پاسداران در سال های اخیر ادعا کرده بودند که سپاه قادر است در ظرف چند دقیقه «هزاران» موشک بر سر اسرائیل فرو ریزد و آن کشور را «در ظرف هفت دقیقه» نابود کند.

آن ها همچنین ادعا کرده بودند که از دو هزار هدف نظامی امریکا در سراسر جهان نقشه برداری کرده اند و می توانند «در ظرف ۴۸ ساعت» آن ها را نابود کنند.

گرچه هنوز معلوم نیست موشک های پرتاب شده تا چه حد توانسته اند به هدف های تعیین شده اصابت کنند، و باید منتظر اطلاعاتی از جانب منابع بی طرف بود، ولی نفس شلیک موشک ها را باید با اهمیت تلقی کرد. زیرا حتی اگر آنها دقیق نبوده و به هدف های تعیین شده اصابت نکرده اند، سپاه پاسداران تجربه ای خواهد اندوخت که بتواند در آینده موشک ها را بهتر و دقیق تر سازد.

این واقعیت که سپاه شش موشک پرتاب ساخته و به فرستادن یک فروند بسنده نکرده است، ممکن است نشان آن باشد که هدف از این فرصت، مورد آزمایش قرار دادن موشک های گوناگون بوده است.

این احتمال مطرح است که سپاه دو رشته موشک را آزمایش کرده که یکی از نوع «کروز» و دیگری از نوع «بالیستیک» بوده است. موشک های بالیستیک می توانند مقدار بیشتری مواد انفجاری حمل کنند و حکومت ایران اخیرا آن ها را به سیستم های جهت یاب مجهز ساخته است.

سپاه پاسداران چندی پیش تائید کرد که موشک های خود را به برخی سیستم های هدایت اتوماتیک مجهز کرده که آن ها را «نقطه زن» می سازد و با فاصله حداکثر ده متر می تواند به هدف اصابت کند. تعیین میزان درستی این ادعا هنوز امکان پذیر نشده است.

گمان می رود که سپاه پاسداران به درجه ای از اعتماد به نفس در صنعت موشک سازی رسیده باشد که اکنون به خود جرات می دهد موشک هایش را در خاک دیگر کشورها نیز آزمایش کند. فاصله کرمانشاه تا دیرالزور و پایگاهی که به داعش نسبت داده شده حدود ۷۰۰ کیلومتر است.

حملات تروریستی دو هفته پیش به ساختمان مراجعین به مجلس شورای اسلامی و آرامگاه خمینی، می توانست فرصتی خوبی را در توجیه شلیک و آزمایش این موشک ها فراهم سازد.

این تعرض های تروریستی که دست کم ۱۷ کشته و حدود ۵۰ زخمی به جای گذاشت، ضربه شدیدی بر حیثیت امنیتی جمهوری اسلامی وارد آورد که ظاهرا نمی توانست بی جواب بماند.

خامنه ای در واکنش گفته بود «امیدوارم انتقام خون شهدا و قربانیان هرچه زودتر گرفته شود.»

سپاه پاسداران رسما اعلام کرد که حمله موشکی به بخش شمالی خاک سوریه، اجرای این دستور و خواسته رهبر بوده است. سپاه کوشید با این حمله موشکی حیثیت خدشه دار شده ایران را ترمیم کند.

علاوه بر این، حمله موشکی را باید هشداری به امیرنشین های حوزه خلیج فارس و به ویژه عربستان سعودی تلقی کرد. البته دولت ریاض طعم اصابت موشک های ساخت ایران را چشیده و آن از سوی نیروهای حوثی یمن بود که موشک هایی را به داخل خاک عربستان شلیک کردند و آسیب هایی وارد ساختند.

ولی این بار سخن از موشک های پرقدرت تری است که از فاصله چند صد کیلومتری می توان به سوی مواضع دشمن شلیک کرد.

این رویداد همچنین هشداری به نیروهای مسلح ایالات متحده در حوزه خلیج فارس و سراسر خاورمیانه است. پایگاه بزرگ نیروی هوایی آمریکا در امیرنشین قطر تنها قرارگاه نظامی ایالات متحده در منطقه محسوب نمی شود.

اسرائیل نیز باید از این رویداد به شدت نگران باشد. اما آن کشور نیز دارای سه سیستم ضد موشکی برای رویارویی با همه موشک های بلندپرواز، میان پرواز و کوتاه پرواز است که با موفقیت آزمایش شده است.

ظاهرا از این پس همه پایگاه های نیروهای نظامی غرب از افغانستان تا عراق و خلیج فارس در تیررس موشک های ساخت ایران قرار دارد.

ولی ایالات متحده دارای دو سیستم ضد موشکی است که یکی به اختصار THAAD نامیده می شود که برای منهدم کردن موشک های بلند پرواز است و دیگری «پاتریوت» نام دارد که موشک ها در ارتفاع متوسط را هدف قرار می دهد.

اسرائیل نیز باید از این رویداد به شدت نگران باشد. اما آن کشور نیز دارای سه سیستم ضد موشکی برای رویارویی با همه موشک های بلندپرواز، میان پرواز و کوتاه پرواز است که با موفقیت آزمایش شده است.

ولی قدرت موشکی ایران، هنگامی که با یکصد هزار موشک و راکتی که در اختیار حزب الله لبنان قرار دارد و صدها راکتی که حماس در نوار غزه به آن مجهز است، در کنار هم قرار می گیرند، قدرت بازدارنده ای به وجود می آورد که باید موجب نگرانی امنیتی اسرائیل شود.

ایالات متحده از دیرباز از خطرات موشکی ایران به خوبی آگاهی داشته و برای کنترل آن به تلاش پرداخته است. اقدامات ماه های اخیر در کنگره آمریکا علیه برنامه های موشکی ایران در راس این تلاش ها قرار داشته و تردیدی نیست که اکنون با شلیک موشک های سپاه به سوی خاک سوریه، هشدارها جدی تر گرفته خواهد شد.

سقوط یک فروند جنگنده ارتش سوریه از نوع سوخوی ۲۲ توسط ارتش آمریکا، خطر رویارویی جنگی را بیش از پیش محسوس می سازد و نشانگر دگرگونی مهمی است که از یک شنبه با شلیک موشک ها، در خاورمیانه به وقوع پیوسته است.

این نوشتار، ارزیابی نگارنده آن است و در چارچوب بحث آزاد انتشار می یابد و الزاما بازتاب دهنده دیدگاه های صدای آمریکا محسوب نمی شود.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG