لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۴:۱۱

۷۷ سال زندان و تبعید، برای درویشان گنابادی


هفت وکیل دراویش محکوم به ۵۶ و نیم سال زندان
هفت وکیل دراویش محکوم به ۵۶ و نیم سال زندان

دیدبان حقوق بشر: دادگاه های دراویش گنابادی نمونه تمام عیار دادگاه های تفتیش عقاید هستند.

سازمان دیدبان حقوق بشر در گزارشی که روزپنجشنبه، امروز، منتشر کرده است، از قوه قضائیه جمهوری اسلامی خواستار لغو اتهام ها و ابطال احکام ناعادلانه ای شده است که برای یازده تن از درویشان گنابادی ایران صادر شده است .این سازمان همچنین خواستار آزادی فوری و بی قید شرط آنان شده است.

پس از ۲۲ ماه بلاتکلیفی هفت تن از وکیلان درویشان گنابادی در بازداشتگاه اوین، سرانجام قاضی صلواتی، رئیس شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب اسلامی این وکیلان را، که برخی از ایشان مدیر وب سایت مجذوبان نور بودند، به ۵۶ سال و شش ماه زندان و پنج سال ممنوعیت از هرگونه فعالیت مدنی و حوقی و اجتماعی و همکاری با وب سایت مجذوبان نور محکوم کرد.

سایت مجذوبان نور که به درویشان نعمت آبادی تعلق دارد در بیانیه ای زندان و باطل کردن پروانه وکالت وکیلان درویشان و مدیران این سایت را نمونه بارز بایکوت خبری و بایکوت قضایی دراویش دانسته است. وکیلان زندانی گفته اند به دلیل روند غیرقانونی دادگاه قصد درخواست تجدید نظر در این احکام را ندارند. به نوشته سایت مجذوبان نور: «هیچ کدام از این افراد در هیچ جلسه دادگاه شرکت نکرده و یک خط لایحه دفاعی ارائه نداده اند، چرا که وکلایشان از حضور در دادگاه بازداشته شده و حق مطالعه پرونده اتهامی و ملاقات با آن ها را نداشته اند. آن ها معتقدند که اعتراض به این احکام بیهوده است چرا که «درخانه اگر کس است یک حرف بس است.»


دیدبان حقوق بشر نوشته است بر اساس شواهد و مدارک موجود، محکومیت هر یازده درویش تنها به خاطر فعالیت های صلح آمیزشان در گروه درویشان گنابادی، که بزرگ ترین فرقه صوفیان ایران است، ویا به خاطر همکاری با وب سایت خبری مجذوبان نور، که موارد نقض حقوق بشر علیه دراویش را افشا می کند، بوده است.

تامارا الرفایی، سخنگو و مدیر دفتر خاورمیانه دیدبان حقوق بشر در بیروت می گوید:«دادگاه های درویشان نمونه تمام عیار دادگاه های تفتیش عقاید هستند. به نظر می رسد که مقام های ایران اعضای یکی از بی دفاع ترین اقلیت های ایران را به خاطر دفاع از حقوق درویشان هدف سرکوب قرارداده اند.»

به نوشته دیدبان حقوق بشر، روز ۲۸ تیرماه شعبه ۲ دادگاه انقلاب در شیراز چهار تن ازاین درویشان را به زندان هایی از یک تا سه سال و تبعید پس از پایان محکومیت زندان محکوم کرد. هر چهار درویش درحال حاضر با وثیقه آزاد و در انتظار احضار برای اجرای حکم هستند.

در تهران نیز روز بیستم تیرماه شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب در تهران از صدور احکام زندان برای هفت درویش دیگر خبر داد. این احکام از هفت سال و نیم تا ده سال و نیم را دربر می گیرند. محکومان از هرگونه فعالیت اجتماعی، حقوقی، و روزنامه نگاری به مدت پنج سال پس از آزادی از زندان محکوم شده اند. این درویشان ۲۲ ماه است که در زندان اوین زندانی اند.

اتهام چهار درویش در شعبه ۲ دادگاه انقلاب شیراز «اقدام علیه امنیت ملی از طریق عضویت در گروه های مخالف نظام» و «تبلیغ علیه نظام از طریق همکاری با سایت مجذوبان نور»، تفهیم شده است. این افراد به یک تا سه سال حبس در زندان های سیستان و بلوچستان محکوم شده اند. بنابر این حکم صادق مرادی به سه سال زندان و سه سال تبعید در استان هرمزگان، فرزانه نوری به دوسال زندان و سه سال تبعید در استان خوزستان، بهزاد نوری به دوسال زندان و سه سال تبعید در استان بوشهر، فرزاد درویش به یک سال زندان و سه سال تبعید در استان سیستان و بلوچستان محکوم شده اند.

شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران نیز هفت عضو و وکیل فرقه درویشی گنابادی را با اتهام هایی چون «اقدام علیه امنیت ملی از طریق عضویت در فرقه دراویش»، «تبلیغ علیه نظام»، «توهین به رهبر»، «تشویش اذهان عمومی»، «تاسیس و عضویت در گروه انحرافی» و «اخلال در نظم عمومی» به زندان های دراز مدت محکوم کرده است. حمید رضا مرادی به ده سال و نیم حبس، رضا انتصاری به هشت سال و نیم حبس، و امیر اسلامی، افشین کرم پور، فرشید یداللهی، امید بهروزی، و مصطفی دانشجو هریک به هفت سال و نیم زندان محکوم شده اند.
از این میان آقایان اسلامی، یداللهی، دانشجو و بهروزی با وب سایت مجذوبان نور همکاری داشته اند.

درویشان گنابادی خود را مسلمان و پیرو شیعه دوازده امامی می دانند که مذهب رسمی کشور است. با این حال دولت ایران آنان را اعضای «فرقه انحرافی» می داند و مدام بر سرکوب و فشار و ارعاب و بازداشت آنان افزوده است. این فشارها بویژه از سال ۱۳۸۴ به طرز روزافزونی افزایش یافته او علاوه بر دستگیری، با تخریب و حسینیه ها و خانقاه ها واماکن تجمع آنان روبرو بوده و در برخی موارد به درگیری میان دراویش و نیروهای لباس شخصی و انتظامی کشیده است.

دست کم هفت عضو دیگر این گروه در زندان اوین تهران وعادل آباد شیراز با اتهام های سیاسی چون اقدام علیه امنیت ملی، که به همکاری آنان با وب سایت مجذوبان نور مربوط می شود، در حبس به سر می برند.

فرزاد نوری ، فرزند فرزانه نوری که از اداره کنندگان وب سایت آن است به دیدبان حقوق بشر گفته است از چهار محکوم ساکن شیراز تنها مرادی و بهزاد نوری با وب سایت همکاری داشته اند. و بقیه ظاهرا تنها به خاطر عضویت در گروه درویشان گنابادی محکوم شده اند.

در دی ماه سال گذشته هفت وکیل محکوم در نامه ای به قاضی صلواتی ، رئیس و قاضی شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب اسلامی ، دادگاه را غیرقانونی و ناصالح اعلام کردند و با ارائه ده ها دلیل توضیح دادند که چرا در دادگاه از خود دفاع نخواهند کرد.

همسر یکی از محکومان در اوین به دیدبان حقوق بشر گفته است که همسرش و دیگر محکومان شکایتی نیز علیه قاضی به خاطر موارد پرشمار تخلف ها و آزارهایی که در زندان تحمل کرده اند، تسلیم کرده اند. به گفته او، در عوض قاضی دستور به قطع ملاقات زندانیان با خانواده های خود داد و آنها را به مدت سه ماه به سلول های انفرادی بند ۲۰۹ که در اختیار وزارت اطلاعات وبازجویان امنیتی است فرستاد که در این مدت مورد ارعاب و ضرب و جرح دائمی بوده اند.آنان پس از سه ماه، در فروردین ماه به بند عمومی بازگشتند و ملاقات هاشان از سر گرفته شد.

به نوشته سایت مجذوبان نور ، قاضی صلواتی همچنین با تجویز پزشکان زندان درمورد اعزام حمیدرضا مرادی و آقای دانشجو به بیمارستان برای مداوای گرفتگی عروق قلب و آسم مخالفت کرده است.

به گفته تامارا الرفایی « شواهد فراوان دلالت بر آن دارد که این محکومان همگی به خاطر فعالیت های صلح جویانه خود به عنوان اعضای گروه درویشان گنابادی زندانی شده اند و با وجود همه تخلف هایی که در پرونده آنان وجود دارد هیچ دلیل قانونی برای نگاه داشتن این متهمان در پشت میله های زندان وجود ندارد. »
XS
SM
MD
LG