یکی از برنامههای معاون وزیر امور خارجه برای فراهم کردن زمینه سفر ایرانیان خارج از کشور به ایران، با تکذیب یک مقام ارشد نظامی مواجه شد.
حسن قشقاوی، معاون امور کنسولی و پارلمانی وزارت امور خارجه که همراه هیئت مجلس شورای اسلامی به نیویورک سفر کرده است روز پنجشنبه عنوان کرد که ایرانیان مقیم خارج از کشوری که متولد سالهای ۱۳۵۵ تا ۱۳۶۸ باشند میتوانند تا پایان امسال برای خرید خدمت سربازی خود اقدام کنند.
او تاکید کرد که این تسهیلات برای افراد ساکن ایران نیست و به منظور "تسهیل تردد هموطنان مقیم خارج" درنظر گرفته شده است.
اما ساعاتی بعد موسی کمالی، جانشین اداره منابع انسانی ستاد کل نیروهای مسلح به خبرگزاری فارس گفت: "مطالبی که آقای قشقاوی درباره خرید خدمت سربازی خارجنشینان گفتهاند کذب محض است."
او تاکید کرد: "خون ایرانیان مقیم خارج از کشور از ایرانیان داخل کشور رنگینتر نبوده و تمام کسانی که میخواهند برای سربازی خود اقدامی انجام دهند تابع یک قانون خواهند بود."
این مقام نظامی توضیح داد: "در رابطه با خرید خدمت سربازی در کشور تنها یک قانون ساری و جاری است آن هم قانونی است که براساس بودجه سال ۹۴ تصویب و به اجرا درآمده است. براساس این قانون تمام کسانی که بیش از ۸ سال غیبت داشته باشند میتوانستند برای خرید خدمت سربازی اقدام کنند و در مرحله دوم هم این افراد که جا ماندهاند احتمالا از آخر شهریورماه امسال مجدداً فرصت خواهند یافت."
معاون وزیر امور خارجه همچنین عنوان کرده بود که دانشجویان ایرانی مشمول خدمت سربازی که مشغول تحصیل در خارج از کشور هستند، می توانند سه بار در سال به ایران مسافرت کنند. این بخش از سخنان آقای قشقاوی نیز مورد تکذیب قرار گرفته و جانشین اداره منابع انسانی ستاد کل نیروهای مسلح تعداد دفعات مجاز سفر را دو بار در سال به مدت حداکثر سه ماه دانسته است.
حسن قشقاوی در تشریح بخش دیگری از برنامههای این وزارتخانه برای تسهیل مسافرت ایرانیان خارج از کشور به ایران تاکید کرده که با دستور رئیسجمهوری، "از این پس هیچ ضرورتی ندارد که از هموطنان به هنگام ورود به کشور درباره تابعیت دیگرشان سئوال کنیم یا بخواهیم بدانیم که در جیب دیگرشان چه گذرنامهای است."
به گفته این مقام وزارت امور خارجه ایران "ملاک برای ما گذرنامه ایرانی است و به هیچ وجه، هیچ یک از ماموران ما از ارگانهای مختلف حق ندارند که گذرنامه هموطنی را با هر بهانهای به محض ورود و در فرودگاه ضبط و یا درباره جزئیات مسائل تابعیتی و دیگر مسائل آنان پرس و جو کنند."
این اولین باری نیست که مقامات نظامی و قضایی در ایران سخنانی مخالف سخنان مقامات دولتی بیان می کنند. سخنان متناقض مقامات جمهوری اسلامی باعث نگرانی ایرانیان مقیم خارج برای سفر به داخل کشور و بی اعتمادی آنها به اظهارات آنها شده است.