بدهی سنگین دولت ایران به سازمان تأمین اجتماعی با انتقادهایی مواجه شده است.
ابوالحسن فیروزآبادی، قائم مقام وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ایران درگفتگو با خبرگزاری ایسنا با اشاره به افزایش بدهی دولت به سازمان تأمین اجتماعی و کسری اعتبارات صندوقهای بیمهگر در پی اجرای طرح تحول نظام سلامت گفت: «بخش عمدهای از این منابع باید ازمحل صرفهجویی هدفمندی یارانهها در سال ۹۳ تأمین میشد که اکنون در تلاشیم این مبالغ وصول شود.»
میزان بدهی دولت به سازمان تأمین اجتماعی در پایان سال ۱۳۹۳به بیش از۹۳ هزار میلیارد تومان رسید.
نقش سازمان تأمین اجتماعی در حوزه بهداشت و درمان و حقوق بازنشستگی کارگران و کارمندان، این سازمان را به یکی از مهمترین نهادها در زندگی روزمره مردم تبدیل کرده است .
بدهی دولت به تأمین اجتماعی تاثیر مستقیمی بر زندگی میلیونها نفر بویژه درحوزه بهداشت و درمان دارد.
درصورت عدم تامین منابع لازم سازمان تأمین اجتماعی قادر به انجام تعهدات خود درقبال شهروندان نخواهد بود.
بخشی از بدهی دولت به سازمان تأمین اجتماعی مربوط به مواردی است که در دوره محمود احمدی نژاد برعهده دولت گذاشته شد اما منابع آن تامین نشد؛ موضوعی که قائم مقام وزارت تعاون هم بر آن تاکید کرده است.
احمد علوی، اقتصاددان ساکن سوئد در این باره به بخش فارسی صدای آمریکا گفت: «دردوره محمود احمدی نژاد، دولت پروژه ها و طرحهایی را بدون اختصاص منابع مالی لازم به مرحله اجرا گذاشت که اکنون نتایج آن از جمله درمورد مساله بدهی سنگین دولت به سازمان تأمین اجتماعی دیده میشود.»
به گفته آقای علوی اگر بدهی دولت به سازمان تأمین اجتماعی وصول نشود این سازمان قادر به انجام تعهدات خود درقبال شهروندان نخواهد بود.
چندی پیش عباس کبریاییزاده، رئیس هیأت مدیره سازمان تأمین اجتماعی نیز اعلام کرد در سال ۱۳۹۴ بیش از ۲۰ درصد از کل منابع سازمان تأمین اجتماعی مربوط به وصول مطالبات این سازمان از دولت است که از ابتدای سال تاکنون کمتر از یک درصد این مبلغ دریافت شده است.
به گفته آقای کبریایی زاده برای جبران این کسر بودجه اخذ خط اعتباری از بانکها، ابطال سپردههای بانکی و فروش سهام از طریق شستا (شرکت سرمایه گذاری تأمین اجتماعی) به اجبار در دستور کار قرار میگیرد که این امرعلاوه بر هزینههای مدیریتی و اجتماعی، برای سازمان زیانبار است.