لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۳۱

۹۲ درصد تهرانی‌ها به انتخابات «نه» گفتند


دور دوم انتخابات دوازدهیمن دور مجلس شورای اسلامی
دور دوم انتخابات دوازدهیمن دور مجلس شورای اسلامی

دور دوم انتخابات دوازدهمین مجلس شورای اسلامی در تهران با «مشارکت ۸ درصدی» مردم و راه‌یافتن نمایندگان به مجلس با «رای قابل تامل» برگزار شد. در این ارتباط، وب‌سایت «الف» متعلق به احمد توکلی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام جمهوری اسلامی، در مورد آینده سیاسی کشور هشدار داده است.

روزنامه فرهیختگان روز شنبه ۲۲ اردیبشهت، گزارش داد که آمار غیررسمی حاکی از «مشارکت ۸ درصدی در تهران» است و به این ترتیب «نمایندگان راه‌یافته به مجلس با رأی قابل تاملی به بهارستان می‌روند.»

ستاد انتخابات وزارت کشور مجموع آرا در صندوق‌های حوزه‌ی انتخابیه «تهران، شمیرانات، اسلام‌شهر و پردیس» را بیش از ۵۲۲ هزار رای اعلام کرد.

بنا بر اعلام این ستاد، بیژن نوباوه، عضو جبهه پایداری، با حدود ۲۷۱ هزار رای، بیشترین تعداد آرا را در میان ۱۶ نماینده تهران از آن خود کرده است.

دور دوم انتخابات مجلس در شرایطی برگزار شد که علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، با اشاره به «تفاوت نداشتن مرحله اول و دوم انتخابات» گفته بود: «اهمیت مرحله دوم کمتر از مرحله اول نیست و مردم با حضور خود در این مرحله از انتخابات، مجلس را تکمیل کنند.»

در این حال، به گفته ستاد انتخابات وزارت کشور ، بیژن نوباوه، عضو جبهه پایداری، تنها با کسب حدود ۲۷۱ هزار رای، بیشترین تعداد آرا را در میان ۱۶ نماینده تهران از آن خود کرده است.

اسامی دیگر راه‌یافتگان به مجلس از حوزه انتخابیه تهران به ترتیب محمد سراج، ابوالفضل ظهره‌وند، حسین صمصامی، زهره لاجوردی، احمد نادری، ابراهیم عزیزی، سمیه رفیعی، پیمان فلسفی، ابوالقاسم جراره، مرتضی محمودی، مجتبی رحمان‌دوست، عبدالحسین روح‌الامینی، مجتبی زارعی، زینب قیصری و علیرضا سلیمی اعلام شده‌اند.

انتخابات اخیر مجلس شورای اسلامی و خبرگان در روز ۱۱ اسفند ۱۴۰۲ با تحریم گسترده مردم و تشکل‌های سیاسی مواجه شد و پایین‌ترین نرخ مشارکت را در تاریخ جمهوری اسلامی رقم زد.

به نوشته روزنامه فرهیختگان، در دور اول این انتخابات هم، نامزد اول تا پنجم تهران به اندازه نفرات ۳۱ تا ۴۰ انتخابات قبلی رای کسب کرده بودند.

شرکت بسیار پایین رای‌دهندگان در دور دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی در ایران واکنش‌های بسیاری را از سوی چهره‌ها و فعالان سیاسی، روزنامه‌نگاران و کاربران شبکه‌های اجتماعی به همراه داشته است.

در این ارتباط، وب‌سایت «الف» متعلق به احمد توکلی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام جمهوری اسلامی، روز شنبه نوشت که «انتخابات مجلس دوازدهم نشان داد که مسئله مشارکت در حال تبدیل‌شدن به معضلی جدی برای کشور است.»

این وب‌سایت با اشاره به مشارکت پایین رای‌دهندگان به عنوان «آمار نامطلوب در دور دوم انتخابات مجلس به خصوص در تهران» افزود: «مصائب ریشه‌دوانده در کشور و ناکارآمدی افراد و جریان‌های سیاسی برای رفع موانع، بی‌تفاوتی‌ و دلسری زیادی را موجب شده و چشم‌پوشی و عبور از جریان هایی را رقم زده که لنگرگاه فضای سیاسی کشورند.»

«الف» اشاره کرد: «این سردی فضای سیاسی آن‌هم در فاصله یک‌سال تا برگزاری چهاردهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری زنگ‌‌های خطر را به صدا درآورده» و اضافه کرد: «امروز تنزل سطح معیشت، تورم افسارگسیخته، شکاف طبقاتی و بی‌عدالتی، مرزهای نارضایتی را درنوردیده و این مصائب ریشه‌ای، بنیان‌های ساختار سیاسی و اجتماعی کشور را هدف قرار داده است.»

این وب‌سایت هشدار داد: «دردهای واقعی ملت را بشنویم که فردا دیر است!»

همچنین علی قلهکی، روزنامه نگار، در شبکه اجتماعی «ایکس» نوشت: «توقع این بود که فردایِ انتخاباتی با این میزان مشارکت (بین ۵ تا ۸ درصد در تهران) و این میزان از آراءِ سفید غیر رسمی در مرحله اول، حداقل تمام وزارت کشور از امروز تا انتخابات بعدی بسیج می‌شدند تا علل این بی‌رغبتیِ ملت را بیابند که احمد وحیدی، وزیر کشور توییت زدند "مردم حماسه آفریدند.»

محمد پارسی، روزنامه‌نگار و فعال سیاسی، نیز نوشت: «دور دوم انتخابات مجلس با مشارکت ٨ درصدی مردم تهران برگزار شد. عجیب‌ترین و پایین‌ترین نرخ مشارکت در تاریخ انتخابات ایران و جهان رقم خورده و عجیب‌تر اینکه وزیر کشور رئیسی آن را حماسه نامیده، به جای نرخ تورم، مشارکت در انتخابات را تک رقمی کردند، فرقش را هم نمی‌دانند.»

محمدجواد آذری جهرمی، وزیر سابق ارتباطات، هم در ایکس نوشت: احتمالا منظورشان از «حماسه»، آن «عدم مشارکت» ۹۲ درصدی در تهران است. خدا قوت به همه دست اندرکاران برگزاری انتخابات.

عبدالرضا داوری، فعال سیاسی، نیز نوشت: «ثبت یک رکورد جدید در دولت رییسی بیش از ۹۱ درصد از شهروندان تهرانی بالای ۱۸ سال (متولدین ۱۳۸۵/۲/۲۱ و ماقبل) در انتخابات شرکت نکردند. اگر این دستاورد نیست، پس چیست؟»

همچنین محمد فراهانی، که خود را «رزمنده زمان جنگ» هشت ساله بین ایران و عراق معرفی کرده است، به طنز نوشت: «گویا دیروز در تهران تعداد اونایی که تذکر حجاب گرفتن از تعداد افراد شرکت کننده در انتخابات بیشتر بوده.»

دور دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی در روز ۲۱ اردیبشهت، تکلیف کرسی‌های خالی نمایندگان در ۱۵ استان ایران را مشخص کرد.

XS
SM
MD
LG