وبسایت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری روز شنبه اول مهر، نخستین روز سال تحصیلی در ایران، از دسترس خارج شد و یک گروه هکری به نام «قیام تا سرنگونی» اعلام کرد که با هک ۵۰۰ سرور و سامانه این وزارتخانه به ۲۰ هزار سند دست یافته است.
ندا شفیعی، معاون روابط عمومی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، بدون اشاره به جزئیات هک وبسایت این وزارتخانه، از تلاش برای «بررسیهای بیشتر» درباره وقوع این اتفاق خبر داده است.
در این ارتباط، کانال تلگرامی «قیام تا سرنگونی» که میگوید وبسایت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری را هک کرده، اقدام به انتشار اسناد و نامههایی کرده است که مربوط به استخدام نیروهای بسیج در دانشگاهها، اسامی شماری از اعضای گردانهای موسوم به «عاشورا» و «الزهرا» در این وزارتخانه، اسامی و شماره تلفنهای ۱۱۶ تن از مدیران حراست دانشگاهها، صورت جلسه شورای عالی انقلاب فرهنگی در مورد اعتراضهای دانشجویی و حتی درخواست رئیس دانشگاه تهران برای تعطیل شدن کافیشاپها در این دانشگاه میشود.
این کانال تلگرامی نزدیک به سازمان مجاهدین خلق ایران است.
در این حال، هک شدن و از دسترس خارج شدن وبسایت وزارت علوم با واکنش کاربران شبکههای اجتماعی همراه شده است.
داوود حشمتی، روزنامهنگار، نوشته است کسانی که «با معدل ۱۴ بورسیه شدند» باید «تن و بدنشون بلرزه»
آزاده مختاری، خبرنگار، هم هکهای «پشت هم» را ناشی از زیرساختهای «عقبمانده و ضعیف» دانسته و خواستار پاسخگویی مسئولان حکومت در این باره شده است.
به گزارش سایت «زومیت» که اخبار مربوط به فناوری را پوشش میدهد، گروه هکری که ادعای حمله به سایت وزارت علوم را مطرح کردهاند، پیشتر هم به وبسایتهای دولتی دیگر از جمله وزارت امور خارجه، شهرداری تهران و رادیو و تلویزیون دولتی جمهوری اسلامی حمله کرده بود.
به تازگی هم پس از غیرقابل دسترس شدن وبسایت سازمان ثبت احوال، سخنگوی این سازمان، لو رفتن اطلاعات آن را تائید کرد ولی آن را مربوط به وزارت بهداشت دانست.
به گفته سیفالله ابوتراب، «اطلاعاتی که درز پیدا کرده از جانب وزارت بهداشت بوده» و ثبت احوال در آن دخیل نبوده است.
این در شرایطی است که به گزارش رسانههای داخلی ایران، سامانه ثبت احوال پس از وقفهای ۲۴ ساعتی در حالی در دسترس قرار گرفت که کارکرد آن با اختلال مواجه بود.
حملات هکری به سامانهها و اپلیکیشنهای مختلف در ایران بی سابقه نیست و این حملات در برخی موارد با سکوت یا انکار مسئولان جمهوری اسلامی مواجه میشود.
یک گروه هکری در ماههای گذشته با حمله سایبری به شماری از شرکتهای بیمه و همچنین اپلیکیشن تاکسی اینترنتی «تپسی»، توانست به اطلاعات میلیونها کاربر دسترسی پیدا کند.
بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران در آن زمان هرگونه حمله هکری و درز اطلاعاتی را رد کرد، با اینحال رئیس کل بیمه مرکزی ایران مدتی بعد برکنار شد.