بعد از هفتهها سکوت مقامات درباره مسمومیتهای سریالی در بین مدارس و برخی دانشگاههای دختران، حال که مقامات این روزها به این رویداد واکنش نشان دادهاند، گمانهزنیهایی از سوی نزدیکان حکومت درباره علت این مسمومیتها بیان میشود بطوریکه از دشمن خارجی گرفته تا راننده کامیون و تکفیریها در فهرست متهمین قرار دارند.
منتقدان حکومت عدم اطلاع مقامات را باور نمیکنند. مولوی عبدالحمید در نماز جمعه ۱۲ اسفند گفت چه کسی باور میکند مقامات از ابعاد این مسمومیتها اطلاع نداشته باشند.
خرابکاری شرافتمندانه
در مقابل منابع حکومتی گمانهزنی میکنند. خبرآنلاین به نقل از حسین اللهکرم، فعال سیاسی اصولگرا نوشت: «جریان انقلابی، گروههای غربگرا را عامل اصلی مسمومیتهای اخیر میداند. غربگراها تحت عنوان خرابکاری شرافتمندانه برای ورود به مجلس و بازگرداندن ریل کشور به غرب و پذیرش برجام دست به این اقدام زدهاند تا با متهم کردن رقیب به اهداف خود برسند.»
اللهکرم تاکید کرد که «آمریکا و ضدانقلاب که کاملا از حمایت سایبری و ماهوارهای غرب و کشورهای همسو برخوردار هستند، حکومت ایران اسلامی را عامل اصلی مسمومیتها میدانند.»
کار آنهاست!
اظهارات او در حالی است که ابراهیم رییسی رئیس جمهوری اسلامی هم گفته دشمن عامل این اتفاقات است و خبرگزاری فارس به نقل از وی نوشت: «دشمن با جنگ ترکیبی خود به دنبال ایجاد ناامیدی در میان مردم بود و به تازگی در جنگ رسانه ای به دنبال ایجاد استرس و دلهره میان دانش آموزان و والدین هستند تا آشوب شکل بگیرد.»
قدیری ابیانه عضو فعال سیاسی نزدیک به جریان انقلاب نیز درباره عامل مسمومیت دانش آموزان به سایت بهارستان ایران، گفت: «موضعی که مریم رجوی درباره مسمومیت دانشآموزان گرفت و تلاش کرد که این موضوع را به نظام نسبت دهد و تاکید کرد که ماجرای مسمومیتها ادامهدار خواهد بود، همگی نشان از این دارد که کار آنها است.»
مخالفان و منتقدان جمهوری اسلامی از چند هفته پیش، مسمومیت مدارس دخترانه را انتقام حکومت از اعتراضات این دانش آموزان میدانند.
حکومت به رفتار ضد انسانی ادامه میدهد
کانون نویسندگان ایران با انتشار بیانیهای تحت عنوان «زنان قربانیان همیشگی، اینبار دختران مدارس در قربانگاه تحجر» نوشت: «گذشت بیش از ۵ ماه از جنبش آزادیخواهی مردم نه تنها هیچ تغییری در رفتارهای ضدانسانی جمهوری اسلامی با مخالفان، خاصه زنان، پدید نیاورده، که بر شدت قساوت و خشونت و تندخویی با زنان افزوده است.»
در این متن همچنین، با اشاره به مصادیق خشونت علیه زنان، از جمله «قتلهای ناموسی» و «اسیدپاشی»، آمده: «حاکمیت نهتنها تدبیری برای پایاندادن به این زنستیزی سلطهجویانه نیندیشیده، که با ترویج خرافهپرستی، اندیشههای ارتجاعی و بهکارگیری سانسور گسترده به آن دامن زده است.»
کار تندروهاست
در این بین برخی هم سعی دارند مسمومیتها را به گروههای تندروی اسلامی پیوند بزنند.
محمد علی محسنی بندپی نماینده مجلس در مورد مسمومیتهای اخیر گفت: «احتمالا پشت قضیه مسمومیت دانشآموزان گروههایی باشند که مخالف ورود خانمها به عرصههای مختلف هستند و علوم پزشکی قم اعلام کرده سم استفاده شده عوارض موقت در سیستم گوارشی و عصبی خواهد داشت»
تکرار این فرضیه توسط محمد علی محسنی بندپی احتمال این موضوع را تقویت میکند چراکه فاضل میبدی، استاد حوزه هفته گذشته به «شبکه شرق» گفت که «گفته میشود گروه مذهبی به نام «هزارهگرا» مسئول مسمومیتها هستند.».
او گفت:«این گروه است دختران نباید درس بخوانند یا نهایتا باید تا سوم دبستان درس بخوانند»
دستکم در ۹ شهر، بیش از شصت مدرسه دخترانه هدف این حملات قرار گرفته است. با اینکه این حملات از سه ماه پیش گزارش شده بود، اما مقامات امنیتی و انتظامی در روزهای اخیر به این موضوع توجه نشان دادهاند و هنوز فرد یا گروهی به عنوان عوامل آن مورد پیگرد قانونی قرار نگرفته است.
جان کربی هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید پنجشنبه شب درباره وضعیت مسومیت دختران دانش آموز در ایران گفت ایالات متحده از علت این رویداد اطلاعی ندارد اما از حکومت جمهوری اسلامی ایران میخواهد که در این باره تحقیقات «کامل و شفاف» انجام دهد.
عفو بینالملل با بیان اینکه مسمومیت صدها دانشآموز دختر در مدارس ایران به مرحله هشدار رسید، خاطرنشان کرد: «دانشآموزان دختر در خط مقدم اعتراضات اخیر ایران برای احقاق حقوق مردم قرار داشتند و بسیاری از آنها شجاعانه از قوانین تبعیضآمیز حجاب اجباری سرپیچی کردند، لذا این حملات نگرانی از افزایش خشونت علیه زنان و دختران برای دفاع از حقوق خود را افزایش میدهد.»