تهران هنوز در جستوجوی چهار دیپلمات است که چهل سال پیش در لبنان ناپدید شدهاند.
وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، بیانیهای را بهمناسبت چهلمین سال ناپدیدشدن این چهار دیپلمات ربودهشده، منتشر کرده است. در این بیانیه آمده: «ما به تلاشهای جدی برای تعیین سرنوشت چهار دیپلمات ربودهشده ادامه میدهیم.»
این وزارتخانه از «عدم همکاری جامعه بینالمللی و سازمانهای حقوق بشری برای تعیین سرنوشت ربودهشدگان» انتقاد کرده است. ایران، اسرائیل را مسئول ناپدیدشدن این چهار شهروند میداند.
محسن موسوی، احمد متوسليان، تقی رستگار مقدم و کاظم اخوان افرادی هستند که در اوایل دهه هشتاد میلادی در لبنان ناپديد شدند.
متوسلیان که بهعنوان دیپلمات در لبنان حضور داشت، یکی از فرماندهان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، بود که در سال ۱۹۸۲ در لبنان مستقر شد. او برای گروه «حزب الله» لبنان، فردی بسیار مهم به شمار میرفت.
علاوه بر متوسلیان و دو دیپلمات دیگر، کاظم اخوان، عکاس خبرگزاری ایرنا عضو چهارم این مجموعه است که در بحبوحه عمليات وسيع ارتش اسرائيل در سال ۱۹۸۲ در لبنان ناپديد شده است.
در سالهای گذشته تهران بارها اعلام کرده که باور دارد، اين چهار تن «زنده و در اسارت اسرائيل» هستند.
پيش از اين، اسرائيلیها چندین بار مدعی شدهاند «به احتمال قوی اين چهار ايرانی، توسط فالانژهای مسیحی لبنان که وفادار به سمير جعجع هستند، کشته شدهاند.»
پیشتر نیز يک روزنامه اسرائیلی گزارش داده بود: «دولت اسرائيل، گزارش خود را درباره سرنوشت چهار ايرانی ناپديد شده در لبنان، به رابط آلمانی سپرده تا آن را به آگاهی حزبالله لبنان و از آن طریق، بهاطلاع جمهوری اسلامی ايران برساند.»
تشکیلات حزبالله لبنان، نيز همزمان گزارشی جامع را درباره سرنوشت رون آراد، خلبان مفقودشده اسرائيلی تهيه کرد که در آن نتيجه گرفته شد «رون آراد مرده است»
آراد در سال ۱۹۸۶ هنگامی که با يک جت برای بمباران مقر چريکهای لبنانی، به ماموریت رفتهبود، به اسارت شبهنظاميان شیعی جنبش امل، درآمد. در طی چند ماه نخست اسارت، عکس و یادداشتی از آراد به اسرائيل رسيد و پس از آن دیگر اثری از او بهدست نیامد.
اسرائیل برای ارائه «اطلاعات قطعی در مورد رون آراد» مبلغ «ده ميليون دلار» جایزه تعیین کرده است.