لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۷ دی ۱۴۰۳ ایران ۲۱:۴۸

بالا گرفتن جنگ لفظی میان ایران و عربستان سعودی


دیدار وزیر خارجه آمریکا و پادشاه عربستان
دیدار وزیر خارجه آمریکا و پادشاه عربستان

موضع قاطع ایالات متحده علیه حمله موشکی از خاک یمن به سوی یک هدف حساس و استراتژیک در خاک عربستان سعودی، موجب تشویق و دلگرمی بسیاری از مقامات ریاض شده است، اما آیا احتمال مبدل شدن جنگ لفظی بین ایران و عربستان به یک جنگ واقعی وجود دارد؟

پرزیدنت ترامپ، به موازات دیدار مهم و تاریخی خود از کشورهای آسیایی و با وجود ادامۀ تنش با کره شمالی، بحران روابط عربستان و ایران را نیز از یاد نبرده است و هنگام دیدار از ژاپن در توییتر خود نوشت: «به نظرم می رسد که ایران در پرتاب (موشک) تاثیرگذار بوده است».

در بیانیه کاخ سفید به صراحت گفته شده است که موشک پرتاب شده از جانب حوثی ها، توسط رژیم ایران به دست آن ها رسیده است که از جمله موشک هایی است که یکی از آن ها به سوی فرودگاه پایتخت عربستان شلیک شد.

گرچه این پیام ایران را به طور مستقیم به مسوولیت موشک پرانی متهم نساخته، سخنگوی پنتاگون (وازرت دفاع آمریکا) در بیانیه ای که انتشار داد تاکید کرد که موشک های پرتاب شده توسط حوثی ها به سوی خاک عربستان، توسط ایران به دست آنها رسیده است.

عربستان سعودی می گوید که مقامات نظامی حزب الله لبنان بر شلیک موشک حوثی های به سوی فرودگاه بین المللی ریاض نظارت می کردند. به گفته مقامات عربستان، این موشک پیش از آن که به هدف اصابت کند، توسط سیستم دفاع ضد موشکی ساخت ایالات متحده منفجر شد.

به گزارش رویترز، سخنگوی پنتاگون در واکنش به این حمله موشکی تاکید کرد که ایالات متحده و عربستان در رویارویی با عملیات رزمی گروه های افراطی و «خنثی سازی نشانه های بی ثبات کننده ناشی از اقدامات ایران در منطقه» به همکاری ادامه می دهند.

محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان و یکی از پرقدرت ترین چهره های سیاسی آن کشور پیشتر گفته بود که پرتاب موشک از خاک یمن به سوی فرودگاه بین المللی حومه ریاض، یک اقدام جنگی محسوب می شود.

به گزارش خبرگزاری فارس، حسن روحانی رئیس جمهوری ایران دراین سخنان، از یک سو گفت که «ایران خواستار صلح و ثبات در منطقه است»، و از سوی دیگر خطاب به رهبران عربستان گفت: «بزرگتر از شماها نیز نتوانستند علیه ملت ایران کاری از پیش ببرند».

روحانی که در جلسه هیات دولت در تهران این سخنان را بیان کرد، عربستان را متقابلا به «تقویت داعش" و "دشمنی با مردم منطقه» متهم ساخت.

ایران همواره سیاست ها و رفتارهای خود را «خواست ملت ایران» جلوه می دهد و خود را حامی "ملت های منطقه" معرفی می کند.با اینحال روحانی به این واقعیت اشاره نکرد که حوثی ها که علیه دولت مرکزی یمن در نبرد هستند، تنها بخشی از اهالی آن سرزمین را تشکیل می دهند و یک اقلیت دینی شیعه محسوب می شوند.

امیر محمد بن سلمان ولیعهد عربستان که پس از پدرش پرقدرت ترین چهره سیاسی آن کشور محسوب می شود، کوتاه مدتی پس از خنثی شدن موشک پرتاب شده، به خبرنگاران گفت که ایران با دست داشتن در این تجاوز نافرجام، عملا علیه عربستان اعلام جنگ داده است.

این اتهام در حالی عنوان شد که به گفتۀ تحلیلگران غربی ایران و عربستان دست کم در دو کشور در جنگ نیابتی با یکدیگر درگیر هستند که یمن نمونه بارز آن است. این جنگ در جبهه سوریه نیز ادامه دارد و عربستان می کوشد از تسلط ایران بر آن کشور و یا ماندن افراد سپاه پاسداران در سوریه جلوگیری کند.

همچنین جنگ بر سر قدرت، بین ایران و عربستان با شدت تمام در لبنان و عراق ادامه دارد.

عربستان می کوشد دولت شیعه بغداد را از ایران دور کرده و به سوی خود بکشد وبه گفتۀ برخی تحلیلگران یک کارزار گسترده دیپلماتیک و تبلیغاتی علیه حزب الله لبنان دست زده که به گمان برخی از صاحب نظران یکی از پیامدهای آن اعلام کناره گیری سعد حریری از نخست وزیری نیز می تواند باشد.

به نوشته نیویورک تایمز، پروفسور جوزف کچچیان استاد دانشگاه ریاض که دوست نزدیک ولیعهد عربستان است، درباره خصوصیات اخلاقی او گفت: «محمد بن سلمان فردی نیست که ضربه خورد و ابراز عجز کند » و افزود: «اگر کسی او را به چالش بکشد، مرد میدان است».

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG