معاون وزیر اقتصاد ایران دستورالعمل جدید وزارت خزانه داری آمریکا درباره تحریم های دلاری ایران مثبت دانست اما اعلام کرد که این دستورالعمل تغییر محسوسی در روابط بانکها خارجی با ایران ایجاد نمیکند.
حسین قضاوی روز دوشنبه ۱۹ مهر به خبرگزاری ایسنا گفت: «تغییراتی که در سایت وزارت خزانهداری آمریکا در راهنمای تحریمهای ایران صورت گرفته بسیار جزئی است و چندان قابل ملاحظه نیست که انتظار داشته باشیم بوسیله آن تغییرات چشمگیری در روابط مالی ایران با بانکهای بزرگ دنیا بوجود بیاید.»
دو روز پیش، وزارت خزانه داری آمریکا دستورالعمل جدیدی را منتشر کرد که درباره معاملات دلاری با ایران توضیح می داد.
بر اساس دستورالعمل جدید، شرکتها و موسسات تجاری که تا کنون مجاز به انجام نقل و انتقالهای مالی بوسیله دلار در معاملات با ایران نبودند از این پس می توانند چنین نقل و انتقالهائی را از طریق بانک های خارج از قلمرو آمریکا انجام دهند، مشروط بر آنکه وارد سیستم های مالی آمریکا نشوند.
این دستور العمل جدید هنگامی منتشر شد که علی طیب نیا، وزیر اقتصاد ایران برای شرکت در نشست مشترک با بانک جهانی و صندوق بین المللی پول در پایتخت آمریکا به سر میبرد.
معاون وزیر اقتصاد ایران گفت که بررسی گزارش راهنما نشان میدهد که اصلاحات به طور کلی جهتگیری مثبت دارد اما مشکلی که بر سر راه ارتباط بانکها و موسسات مالی خارجی با ایران وجود داشت را رفع نکرده است.
او توضیح داد: «در گذشته مشکل بانکهای بزرگ این بود که اگر خریدار کالاهای ایرانی در یک بانک خارجی حساب داشته باشند و بخواهد از حساب خود به حساب فروشنده کالای ایرانی دلار واریز کنند با این سوال مواجه شود که این دلار را از کجا آوردهاست؟ این دلار ممکن است از طریق واسطهگری بانکهای درون آمریکا منتقل شده باشد. به این ترتیب ممکن است به همان بانک خارجی ایراد وارد شود دلاری که در حساب خریدار کالای ایرانی نشسته از سیستم مالی آمریکا به آن رفته و در نتیجه آن بانک خارجی دراین زمینه مورد سوال قرار بگیرد.»
آقای قضاوی گفت که این موضوع همچنان پابرجاست و بر سر مبادلات بانکی ایران با طرفهای خارجی مشکل ایجاد میکند.
تحریم ممنوعیت معامله با ایران از بوسیله دلار از جمله تحریمهای باقی مانده آمریکا علیه ایران است. این تحریمها به دلیل حمایت از تروریسم، نقض حقوق بشر و توسعه برنامه موشکی وضع شده است.
دولت جمهوری اسلامی مشکلات به جا مانده بر سر مبادلات مالی بینالمللی با ایران را بدقولی آمریکا در برجام و توافق هستهای عنوان می کند.
این در حالیست که جان کری وزیر خارجه آمریکا بارها در جلساتی برای روشن کردن تحریمهای لغو شده ایران با مدیران بانکهای بزرگ اروپایی شرکت کرده و وزارت خارجه آمریکا نیز اعلام کرده است که هیاتهایی را برای راهنمایی و شفافسازی درباره تحریمهای ایران به دیگر کشورها اعزام کرده است.