لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۱۷ آبان ۱۴۰۳ ایران ۰۰:۵۹

نارضایتی وزارت نفت ایران از «بدقولی» روس ها


لوگوی شرکت نفتی گازپورم پشت سر یکی از کارکنان آن شرکت
لوگوی شرکت نفتی گازپورم پشت سر یکی از کارکنان آن شرکت
سه روز پس از آن که وزیر نفت ایران پیشنهاد شرکت گازپروم روسیه برای توسعه دو میدان نفتی ایران را چندان جدی نگرفت و گفت «هر وقت پیشنهاد رسمی دادند آن را بررسی می کنیم»، خبرگزاری مهر از نارضایتی مسئولان نفتی ایران از آن شرکت روسی خبر داد.

گزارش روز دوشنبه مهر به نارضایتی مسئولان نفتی کشور از بدقولی روس ها اشاره می کند و می نویسد مدیران وزارت نفت ایران از ارائه اطلاعات میدان های نفتی آذر و چنگوله به روس ها خودداری کرده و از گازپروم خواسته اند تا پیشنهادی رسمی ارائه بدهد.

به نوشته مهر شرکت گازپروم روسیه پس از سال ها وقت کشی در طرح توسعه میدان مشترک نفتی آذر به جای امضای قرارداد با شرکت ملی نفت ایران، با عراق قرارداد امضا کرد. میدان آذر بین ایران و عراق مشترک است.

توسعه این دو میدان ابتدا قرار بود توسط شرکت استات اویل انجام شود، اما به دنبال بروز پاره ای از مشکلات، علاوه بر مشکلات ناشی از تحریم ها، آن شرکت نروژی در سال ۲۰۰۸ میلادی اجرای طرح توسعه میدان های آذر و چنگوله را ادامه نداد.

به دلیل اختلاف ایران و غرب بر سر ماهیت برنامه هسته ای تهران و اعمال تحریم های گسترده بین المللی علیه ایران، شرکت های بزرگ جهانی، بویژه شرکت های غربی، از همکاری در طرح های نفت و گاز ایران کنار رفتند و در نتیجه شرکت نفت ایران به فکر جایگزین کردن آنها با شرکت های چینی و روسی افتاد.

از آنجا که روسیه و چین هر دو از اعضای دایم شورای امنیت سازمان ملل متحد هستند و به قطعنامه های تحریم علیه ایران رای مثبت داده اند، شرکت های نفتی آن کشورها نیز از اختیار عمل زیادی برای فعالیت در ایران برخوردار نبوده اند؛ ضمن آن که در مقایسه با شرکت های بزرگ اروپایی و آمریکایی، از توان مالی و فنی بالایی نیز برخودار نیستند.

پس از پیروزی حسن روحانی در انتخابات ریاست جمهوری خرداد ۱۳۹۲ و وعده او برای تنش زدایی با دنیا و رفع تحریم ها و بهبود اقتصادی، رویکردی ملایم تری از جانب تهران در مواجهه با غرب بر سر پرونده هسته ای مشاهده شد که منجر به بروز امیدواری هایی برای گشایش در امور سیاسی و اقتصادی شده است.

با توجه به تحولات سیاسی اخیر در منطقه، چه تحولات خاور میانه و چه بحران بوجود آمده بین روسیه و غرب بر سر تحولات اوکراین، و بوجود آمدن فرصتی مناسب برای ایران برای تعامل با غرب و ایفای نقشی مهم و مسئولانه، به نظر می رسد مدیران نفتی کشور، چندان مثل گذشته احساس نیاز به شرکت های روسی و چینی نمی کنند.

کمتر از دو هفته پیش، شرکت ملی نفت چین، به دلیل مشابه از یک پروژه نفتی دیگر کنار گذاشته شد. خبرگزاری وزارت نفت، شانا، روز ۱۰ اردیبهشت ماه خبر داد که یک قرارداد ۲ و نیم میلیارد دلاری با شرکت نفت چین برای توسعه میدان آزادگان جنوبی را به دلیل «تاخیرهای طولانی مدت» لغو کرده است.
XS
SM
MD
LG