لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۰:۵۲

واکنش تهران به تلاش آمریکا برای تحریم موشکی ایران؛ حسن روحانی خواستار تسریع تولید انواع موشک‌ها شد


حسن روحانی از وزیر دفاع ایران خواست برنامه موشکی ایران با سرعت بیشتری ادامه یابد.
حسن روحانی از وزیر دفاع ایران خواست برنامه موشکی ایران با سرعت بیشتری ادامه یابد.

همزمان با خبرهایی مبنی بر تلاش آمریکا در گسترش تحریم فعالیت های موشکی ایران، حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران طی دستوری به وزیر دفاع ایران از او خواست که برنامه تولید انواع موشک‌ها با سرعت بیشتری ادامه یابد.

آقای روحانی در نامه به حسین دهقان وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح ایران، اقدامات آمریکا برای گسترش تحریم های موشکی ایران را "سیاست‌های خصمانه و دخالت نامشروع و غیرقانونی" در زمینه حق تقویت قدرت دفاعی جمهوری اسلامی ایران نامیده است.

حسن روحانی در دستور خود به وزیر دفاع ایران نوشت لازم است در چارچوب سیاست‌های دفاعی مصوب، برنامه تولید انواع موشک‌های مورد نیاز نیروهای مسلح "با سرعت و جدیت بیشتری" ادامه یابد.

دستور حسن روحانی واکنشی به تلاش های تازه دولت آمریکا برای گسترش تحریم های موشکی ایران است.

به دنبال انجام حداقل دو آزمایش اخیر موشکی ایران، ایالات متحده این اقدامات را نقض قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل متحد می‌داند.

براساس قطعنامه ۱۹۲۹ شورای امنیت که تابستان سال ۱۳۸۹ تصویب شد، ایران از فعالیت‌ در خصوص تولید موشک‌های بالستیک با توانایی حمل کلاهک هسته‌ای منع شده است.

همچنین در بند دیگری از این قطعنامه، ایران از آزمایش‌های موشکی که در آن از تکنولوژی بالیستیک استفاده شده باشد، منع شده است.

روزنامه آمریکایی وال استریت جورنال روز چهارشنبه از تهیه تحریم‌های جدید آمریکا علیه چند شخص حقیقی و حقوقی ایرانی و خارجی، به دلیل "نقش آنها در توسعه برنامه موشکی بالیستیک ایران" خبر داد.

این روزنامه در گزارش خود که اواخر روز چهارشنبه منتشر کرد، از قول مقام‌های آمریکایی که هویت آنها را فاش نکرده است نوشت، دست کم ده شخص و شرکت در ایران، هنگ کنگ و امارات متحده عربی هدف تحریم‌های جدید هستند.

خبرگزاری رویترز نیز در گزارشی در همین زمینه، ضمن بازتاب گزارش وال استریت‌ جورنال، گفته است ۱۲ نهاد حقیقی حقوقی هدف این تحریم‌ها خواهند بود که دست کم پنج مقام ایرانی در وزارت دفاع و سازمان‌های تابعه در میان آنها هستند.

رسانه‌های آمریکا اواسط آذر ماه از قول برخی مقامات آمریکایی که نخواستند هویتشان فاش شود، از آزمایش یک موشک میان‌برد بالیستیک جدید ایران خبر دادند و گفتند این آزمایش روز ۲۱ نوامبر (۳۰ آبان ماه)، انجام شد و موشک آزمایش شده از مرزهای ایران فراتر نرفت.

پیش از آن نیز در ماه اکتبر (اواسط مهر ماه) وزیر دفاع ایران از آزمایش یک موشک دوربرد زمین به زمین با نام "عماد" خبر داده بود، که با واکنش ایالات متحده روبرو شد.

کاخ سفید درباره آن آزمایش گفت نشانه‌های محکمی وجود دارد که تهران قطعنامه های شورای امنیت را زیر پا گذاشته است.

ایالات متحده این آزمایش‌های موشکی را نقض قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل متحد دانست و هشدار داده بود که موضوع را به شورای امنیت ارجاع خواهد داد.

هیات ناظر بر تحریم های ایران در سازمان ملل متحد نیز اعلام کرد ایران با آزمایش موشک بالستیک عماد که به گفته این هیات قابلیت حمل کلاهک هسته ای را دارد، عملا قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل را نقض کرده است.

در صورتی که گزارش وال استریت جورنال در مورد تنظیم تحریم‌های جدید علیه ایران در وزارات خزانه داری ایالات متحده بابت همین آزمایش‌های موشکی صحت داشته باشد، نخستین بار از زمان توافق اتمی ۲۳ تیر ماه خواهد بود، که آمریکا برای وضع تحریم‌های جدید علیه ایران اقدام می‌کند.

موشک از برجام جداست

آقای روحانی در نامه خود تاکید کرده است که فعالیت موشکی ایران خارج از برجام است.

وی در نامه به وزیر دفاع ایران اعلام کرد "دولت جمهوری اسلامی ایران در طول مذاکرات هسته‌ای اعلام کرده است که هیچ‌گاه پیرامون قدرت دفاعی مشروع کشور و از جمله برنامه موشکی خود با کسی مذاکره ننموده، و با تأکید بر حق دفاع مشروع خویش، هیچ محدودیتی را در این حوزه نخواهد پذیرفت."

رئیس جمهوری ایران همچنین گفت، "روشن است که برنامه موشکی ایران به‌ هیچ‌ وجه جزئی از برجام نبوده، که مقامات رسمی آمریکایی نیز بر آن اذعان دارند."

پیش از این مقام های آمریکا هم گفته بودند گسترش تحریم موشکی ایران ربطی به برجام یا توافق هسته ای تیرماه گذشته ندارد.

دو ماه پیش و بعد از آزمایش موشک عماد، وزیر دفاع ایران اعلام کرد که موشک عماد "کاملا متعارف" است و جمهوری اسلامی ایران در این زمینه "هیچ محدودیتی" را نخواهد پذیرفت.

ناظران بین المللی این موشک بالستیک را دارای قابلیت حمل سلاح هسته ای می دانند.

حسن روحانی در نامه روز پنجشنبه خود به وزیر دفاع ایران بار دیگر تاکید کرده که "سلاح هسته‌ای جایی در دکترین دفاعی ایران ندارد".

وی همچنین با تاکید بر این که موشک های بالستیک ایران برای قابلیت حمل کلاهک‌های هسته ای طراحی نشده‌اند، تاکید کرد که تولید این موشک ها ادامه خواهد داشت.

XS
SM
MD
LG