سازمان حقوق بشری ههنگاو در گزارشی جدید، با اشاره به روند افزایشی «زنکشی» در ایران، اعلام کرده است در ده روز گذشته دستکم ۱۰ زن در شهرهای مختلف ایران کشته شدهاند.
بر اساس این گزارش، طی ۱۰ روز نخست آگوست ۲۰۲۴ (دهم تا بیستم مرداد) دستکم ۱۰ زن در شهرهای سیب و سراوان (۲ مورد)، شیراز (۲ مورد)، کوهرنگ، شهریار، تهران، فسا، رودان و زنجان کشته شدهاند.
دادههای یک پلتفرم تخصصی درباره قتلهای جنسیتی در ایران نیز نشان میدهد در نیمه نخست سال جاری میلادی نسبت به مدت مشابه در سال قبل از آن، میزان زنکشی در ایران ۶۰ درصد افزایش یافته است.
پلتفرم «استاپ فمیساید ایران» که یک نهاد متمرکز بر نظارت بر قتل زنها در ایران است، ۹ مرداد ۱۴۰۳ در گزارشی درباره خشونت مرگبار علیه زنان و دختران در ایران تأکید کرد زنکشی در ایران «جان دختران و زنان از تمام اقشار جامعه» را هدف گرفته و این جنایات که اغلب توسط مردان خانواده صورت میگیرد، «در مناطق شهری و روستایی و در تمام سطوح وضعیت اقتصادی اجتماعی» دیده شده است.
بر اساس این گزارش، بیشترین تعداد قتلهای جنسیتی در تهران، که از نظر قومی و اجتماعی و اقتصادی متنوع است، ثبت شده و تحلیل توزیع سنی قربانیان نشان میدهد «۴۳ درصد از قربانیان جوان هستند» و در «بازه سنی ۱۵ تا ۳۵ سال» قرار میگیرند و «طیف گستردهای از گروههای سنی تحت تأثیر قتلهای جنسیتی» قرار دارند.
به تأکید این گزارش، بیشترین مرتکبان زنکشی، «اعضای مرد خانواده و بهویژه شوهران» بودهاند و بسیاری از این قتلها «بهدلیل خانوادگی» و آنچه «ناموس» خوانده شده، رخ میدهند.
ثمانه قدرخان، روزنامهنگار، پیشتر در همین زمینه به صدای آمریکا گفت، جمهوری اسلامی از عبارت «قتل ناموسی» برای پوشاندن زنکشی و دخترکشی استفاده میکند تا از بسط و گسترش اخبار مربوط به زنکشی جلوگیری کند.
او اصلاح قوانین جمهوری اسلامی برای حفظ جان زنان در ایران را ضروری دانست.