روزنامه آمریکایی والاستریت ژورنال روز پنجشنبه ١٣ ژوئیه در مقالهای با استناد به یافتههای اندیشکده بریتانیایی «پژوهش تسلیحات جنگی» گزارش داد جمهوری اسلامی با کپیبرداری از قطعات خارجی پهپادهایش، تحریمهای آمریکا و متحدانش را دور میزند.
طبق یافتههای این اندیشکده، شرکت «سرمد الکترونیک سپاهان» توانایی کپیبرداری از دو قطعه تولیدشده از سوی دو شرکت ژاپنی را که در پهپادهای انتحاری ایرانی مورد استفاده قرار میگیرند، توسعه داده است.
دامین اسپلیترز، معاون مدیر عملیات در اندیشکده « پژوهش تسلیحات جنگی» به والاستریت ژورنال گفت با توجه به فشار تحریمها، جمهوری اسلامی نیاز به تولید هرچه بیشتر قطعات مورد استفاده در پهپادهایش را احساس میکند.
به نوشته والاستریت ژورنال، در اوایل سال جاری میلادی، اسپلیترز متوجه شد دو قطعه مورد استفاده در یک پهپاد ایرانی ساقط شده در اوکراین، کپی قطعات ژاپنی هستند که جمهوری اسلامی در پهپادهایی که پیشتر به حوثیهای یمنی میفرستاد، از آنها استفاده میکرد. او پس از بررسی قطعات متوجه شباهت زیاد آنها با قطعات تبلیغشده در وبسایت شرکت سرمد الکترونیک سپاهان شده است.
شرکت مزبور در وبسایت خود گفته توانایی مهندسی معکوس قطعات برای مشتریان خود را دارد و بهرغم نقش احتمالی در تولید پهپادهای مورداستفاده علیه اوکراین، هنوز تحت تحریم آمریکا و متحدانش نیست.
والاستریت ژورنال نوشته است مقامات ژاپنی در سال ۲۰۲۱، شرکت «تُنِگاوا سِیکو» را به تلاش برای صادرات غیرقانونی ۱۵۰ عدد موتور فرمانیار (سروموتور) کوچک به چین متهم کردند. این در حالی است که موتورهای فرمانیار تولیدشده از سوی این شرکت ژاپنی در سال ۲۰۱٨ در راه یمن توسط امارات متحده عربی توقیف شدند. همچنین در سال ۲۰۲۰، نیروی دریایی ایالات متحده محمولهای مشابه را که در راه یمن بود، در دریای عدن توقیف کرد. به گفته اسپلیترز، موتور فرمان مورداستفاده در یک پهپاد مهاجر-۶ به نظر میرسد کپی ایرانی قطعه مزبور از شرکت «تُنِگاوا سِیکو» باشد.
او همچنین پس از بررسی لاشه یک پهپاد شاهد-١٣١ ساقط شده در اوکراین، دریافت جریانسنج (فلومتر) این پهپاد شبیه قطعه تولیدشده از سوی یک شرکت دیگر ژاپنی به نام «اُوال» است. اسپلیترز در این باره گفت قطعه مزبور حامل لوگوی شرکت «سرمد الکترونیک سپاهان» است.
این در حالی است که بازرسان سازمان ملل در سال ۲۰١٩ جریانسنجهای تولیدی شرکت «اُوال» را در لاشه پهپادهای حملهکننده به تاسیسات نفتی عربستان سعودی پیدا کرده بودند.
اوکراین میگوید روسیه تاکنون بیش از یکهزار پهپاد ساخت ایران را در حمله به تاسیسات و شهروندان غیرنظامیاش مورد استفاده قرار داده است.
آمریکا و متحدانش نیز به دنبال راههای محدودکردن توانایی جمهوری اسلامی برای تولید پهپاد هستند. در همین راستا، دولت بایدن و دولتهای اروپایی اقدام به وضع چندین بسته تحریمی علیه شرکتها، نهادها، و اشخاص متهم به دستداشتن در صنعت تولید پهپاد ایران کردهاند.