ساعتی پس از تصویب قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد در تایید برنامه جامع اقدام مشترک، وزارت خارجه ایران با صدور بیانیه ای ضمن تاکید بر صلح آمیز بودن برنامه اتمی اش پاکسازی کامل سلاح ها هسته ای را «یک ضرورت امنیت بین المللی و تکلیفی منطبق بر معاهده منع گسترش سلاح های هسته ای» دانست و گفت مصمم است فعالانه در تلاش های بین المللی حقوقی و دیپلماتیک برای نجات بشریت از خطر سلاح های هسته ای مشارکت نمایند.
این بیانیه می گوید که برنامه جامع اقدام مشترک بر تعهدات متقابل ایران و ۱+۵ مبتنی است که در ازای اطمینان از صلح آمیزبودن برنامه اتمی ایران، مفاد قطعنامه های تحریمی سابق شورای امنیت را به طور جامع لغو می کند.
بیانیه وزارت خارجه ایران می گوید جمهوری اسلامی انتظار دارد همانگونه که در مقدمه قطعنامه تازه آمده، شاهد تحقق تغییر بنیادین در رویکرد شورای امنیت باشد. این بیانیه سابقه رفتار شورای امنیت با ایران را «سیاه» توصیف کرده که «از سکوت توآم با رضایت شورا در مواجهه با تجاوز صدام حسین علیه ایران آغاز شد و با امتناع از محکوم کردن استفاده از سلاح های شیمیایی توسط صدام حسین و حمایت چندین عضو شورا از جنگ شیمیایی صدام حسین و بعد اعمال تحریم های «ناموجه» علیه ایران ادامه یافت.»
بیانیه در پایان ابراز امیدواری کرده که برنامه جامع اقدام مشترک، که ۱۴ ژوئیه میان ایران و کشورهای۱+۵ در وین حاصل شد، توسط همه اعضا اجرا شود تا با اعاده اعتماد ایران فرصت های جدیدی برای همکاری و پرداختن به چالش های جهانی و صلح منطقه ای فراهم آید.
محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران نیز ساعتی پس از تصویب قطعنامه شورای امنیت، توییت کرد و نوشت: «در 35 سال گذشته شورای امنیت سازمان ملل متحد هرگز با ایران رفتاری عادلانه نداشت. انتظار داشته باشید که شاهد «تغییرات بنیادین» وعده داده شده در قطعنامه امروز باشیم.»
Iran never got a fair treatment from #UNSC in the last 35 yrs. Expect to see evidence of "fundamental shift" promised in today's resolution.
— Javad Zarif (@JZarif) July 20, 2015
عباس عراقچی، عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته ای جمهوری اسلامی ایران قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت که تمامی کشورهای عضو سازمان ملل را به اجرای «برنامه جامع اقدام مشترک» یا متن توافق هسته ای ایران با گروه ۱+۵ موظف می کند را «یک قطعنامه منحصر به فرد در تاریخ شورای امنیت سازمان ملل متحد» توصیف کرد.
عراقچی در گفت و گو با تلویزیون دولتی ایران گفت «یکی از مهمترین ویژگیهای این قطعنامه این است که برخلاف شش قطعنامه قبلی شورای امنیت ذیل فصل هفت منشور سازمان ملل متحد نیست و دیگر فعالیتهای صلح آمیز ایران به عنوان تهدیدی جهانی قلمداد نخواهد شد.»
عراقچی گفت پس از تصویب قطعنامه شورای امنیت بیانیه ای از سوی ایران صادر میشود و تاکید می کنیم که همچنان مشروعیت تحریم ها را که در قبل گذاشته شده بود به رسمیت نمی شناسیم و این سیاست ما در آینده نیز خواهد بود.
به گفته آقای عراقچی «در یک فاصله ۹۰ روزه کشورها باید این برنامه را در روال قانونی خود بررسی و تائید کنند. در ایران نیز مجلس شورای اسلامی یا شورای عالی امنیت ملی این مرحله را باید طی کند تا برجام به یک قانون تبدیل شود.»
واکنش نظامی ها
همزمان محمدعلی جعفری، فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی گفته است که برخی موارد مندرج در پیش نویس قعطنامه شورای امنیت در تناقض با خطوط قرمز ایران است و گفت: «هر قطعنامه ای که در تضاد با خطوط قرمز کشورمان باشد هیچ اعتباری ندارد و امیدواریم شورای امنیت سازمان ملل متحد وقت خود رابرای تصویب چنین پیش نویسی به بطالت نگذراند.»
فرمانده کل سپاه پاسداران گفت: «آنچه برای من به عنوان یک مسئول نظامی بیش از هرچیز دیگر اهمیت دارد، ایستادگی جدی و بدون ذرهای اغماض بر سر خط قرمز بسیار حیاتی یعنی "حفظ و ارتقای توانمندی دفاعی ایران" است.»
جعفری ضمن تکرار عبارتی که پیشتر آیت الله خامنه ای درباره توانمندی نظامی کشورهای غربی ابراز کرده بود گفت این حرف ها مصداق «لاف در غریبی» است. او گفت: «اساساً خوی استکباری و وحشیانه آمریکاییها به ما میگوید که اگر ذرهای به توانمندی نظامی خود علیه ایران اعتماد داشتند هیچگاه پای میز مذاکره نمینشستند.»
سردار حسین دهقان، وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح توافق هسته ای را «گام نخست در مسیر حل و فصل مسائل هسته ای ایران» خواند که اجرایش «مستلزم رعایت کامل خطوط قرمز و جلب اعتماد ملت ایران توسط ۱+۵ و نهادهای بین المللی ذیربط است.»
او گفت مذاکرات صرفا روی موضع هسته ای بوده و «قطعا اجازه دسترسی به اسرار نظامی و امنیتی خود را به هیچ مرجعی نخواهیم داد.» او ضمن حرام شرعی خواندن سلاح های غیرمتعارف در ایران گفت: «ما برای تسلیح و تجهیز نیروهای مسلح کشورمان از هیچ مرجعی اجازه نمیگیریم و متناسب با تهدیدات نیروهای مسلح خود را تجهیز میکنیم.»
واکنش در مجلس
کمی پیش از تصویب قطعنامه شورای امنیت، ۱۴ نماینده اصولگرای مجلس در نامهای به حسن روحانی، رئیس جمهوری و علی لاریجانی، رئیس مجلس گفتند از آنجا که متن «جمعبندی مذاکرات» وین هنوز در داخل کشور به تصویب نرسیده است، «حق هرگونه تحفظ و شرط درخصوص قطعنامه شورای امنیت برای جمهوری اسلامی ایران محفوظ خواهد بود.»
غلامعلی جعفرزاده، نماینده اصولگرای رشت در مجلس تصویب قطعنامه حمایتی شورای امنیت را بی سابقه خواند و گفت این تصویب «نشاندهنده این است که ایران به دنبال فضای تعاملی با دنیاست.»
او گفت: « اگر غربی ها بخواهند بهانه جویی کنند و به تحریم ها برگردند ما هم به همان مرحله قبلی هستهای و چه بسا پیشرفته تر بر می گردیم. در واقع اگر آنها توافق را نقض کنند فرصت برای نقض توافق از سوی ما هم وجود دارد.»