یک روز پس از اعتراضاتی که در افغانستان نسبت به «بدرفتاری» با مهاجران این کشور در ایران برگزار شد و در جریان آن سرکنسولگری جمهوری اسلامی در هرات مورد حمله قرار گرفت، مقامات ایران اعلام کردند که به دلیل «مشکلات امنیتی» در شهرهای کابل و هرات «تا اطلاع ثانوی» و تا حصول اطمینان از «برقراری امنیت کامل»، ارائه خدمات کنسولی را متوقف میکنند.
روز دوشنبه اعتراضاتی در چند شهر افغانستان از جمله هرات و خوست نسبت به «بدرفتاری» با مهاجران افغانستانی در ایران صورت گرفت. شماری از معترضان در هرات به سمت سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران سنگ پرتاب کردند. همچنین در ورودی کنسولگری به آتش کشیده شد.
سفارت جمهوری اسلامی ایران در کابل روز سهشنبه ۲۳ فروردین اطلاعیهای در این خصوص اعلام کرد که به دلیل «عدم کنترل مشکلات به وجود آمده مقابل سفارت و سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران در هرات» و همچنین «مشکلات امنیتی» از «ارائه هر گونه خدمات کنسولی از جمله صدور روادید» خودداری خواهد کرد.
در واکنشی دیگر، مدیرکل آسیای جنوبی وزارت امور خارجه ایران کاردار سفارت افغانستان در تهران را احضار کرد و به «حملات انجام شده به سفارت جمهوری اسلامی ایران در کابل و سرکنسولگری در هرات» اعتراض کرد.
احمد وحیدی، وزیر کشور ایران، نیز حوادث روز دوشنبه در هرات و کابل را «برنامهریزی دشمن»، «هدایتشده»، و با هدف «اختلافافکنی بین ایران و افغانستان» دانست که «مورد تأیید نیست» و از مسئولان افغانستان خواست «نسبت به این موضوعات مراقبت کنند و تذکر بدهند.»
همچنین سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت امور خارجه، نیز شامگاه دوشنبه با تأکید بر «مسئولیت قطعی هیئت حاکمه سرپرستی افغانستان در حفظ و صیانت از امنیت اماکن دیپلماتیک»، نسبت به آن چه «طراحیهای توطئهگران و بدخواهان دو کشور ایران و افغانستان» خواند، هشدار داد.
مقامات گروه طالبان تاکنون واکنشی رسمی به این حوادث نشان ندادهاند، اما پیشتر، امیر خان متقی، سرپرست وزارت خارجه طالبان، در دیدار با بهادر امینیان، سفیر ایران مقیم کابل، نسبت به «خشونت» علیه اتباع افغانستان در ایران ابراز نگرانی کرده بود.
تنها واکنش به حوادث روز دوشنبه، توییت نعیمالحق حقانی، رئیس اداره اطلاعات و فرهنگ گروه طالبان بود که تجمع هرات را به «گروهی ناشناس» نسبت داد و آن را «اقدامی خودسرانه» نامید.
این مقام طالبان عنوان کرد که تجمع اعتراضی فورا پراکنده و کنترل شده و «هیچ مورد خاصی رخ نداده است.»
بخش دری صدای آمریکا در گزارشی درباره این حوادث، بازتاب گسترده بدرفتاری با مهاجران افغان مقیم ایران در شبکههای اجتماعی را به حمله یک مهاجم به سه روحانی ایرانی در آرامگاه «امام رضا» در مشهد مرتبط دانست و نوشت: «پس از این رویداد، شماری از کاربران شبکههای اجتماعی ادعا کردند که این مهاجم از افغانستان بوده است، هرچند تا کنون حکومت ایران رسما اعلام نکرده است که این مهاجم شهروند کدام کشور است.»
منابع: وبسایت وزارت خارجه و خبرگزاریهای ایران