لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۵ دی ۱۴۰۳ ایران ۲۰:۵۰

زنجیره انسانی جهانی و ادامه اعتراض‌های سراسری؛ شعار دانشجویان: «شاه‌چراغ، رکس دیگه است»


اعتراضات سراسری ایران، تجمع دانشجویان دانشگاه آزاد در تهران، شنبه ۷ آبان ۱۴۰۱
اعتراضات سراسری ایران، تجمع دانشجویان دانشگاه آزاد در تهران، شنبه ۷ آبان ۱۴۰۱

در آغاز هفتمین هفته از اعتراضات سراسری ایران، با وجود تهدیدهای مقامات، تظاهرات و شعارها علیه جمهوری اسلامی همچنان ادامه دارد. دانشجویان معترض در دانشگاه تهران روز شنبه حمله به شاه‌چراغ را یک «سینما رکس دیگر» توصیف کرده‌اند.

همزمان، روز شنبه در ده‌ها شهر جهان تجمع‌هایی برای ابراز همبستگی با معترضان در ایران ترتیب داده شده است. این تجمعات از شرق کره زمین و نیوزلند آغاز شده و به مرور در کشورهای دیگر برگزار می‌شود.

بنا بر گزارش‌های ویدئویی منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی، روز شنبه ۷ آبان اعتراضات در شماری از شهرها و دانشگاه‌های کشور دست‌کم در دانشگاه علوم پزشکی اهواز، دانشگاه‌های بهشتی، امیرکبیر، علم و صنعت، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی و دانشکده فنی دانشگاه تهران، دانشگاه آزاد تهران مرکز، خوارزمی کرج، علوم پزشکی کردستان، برقرار است.

ادامه اعتراضات در حالی است که حسین سلامی فرمانده سپاه پاسداران، روز شنبه در مراسم تشییع کشته‌شدگان حمله به شاه‌چراغ در شیراز، اعتراضات سراسری در ایران را به «اتاق‌فکرهای» در آمریکا و اسرائیل منتسب کرد و با تهدید معترضان گفت، «شرارت را کنار بگذارید» و «دیگر به خیابان نیایید.»

فرمانده سپاه پاسداران خطاب به جوانان معترض گفت که «این فتنه شوم برای شما عاقبت خیری ندارد» و «آینده خود را تباه نکنید.»

هم‌زمان، در دانشکده فنی دانشگاه تهران، معترضان شعار دادند: «شاه‌چراغ رکس دیگه است، اینم یه نیرنگ دیگه است.»

اعتراض‌ها در دانشگاه بهشتی تهران نیز جریان دارد و دانشجوها در تظاهراتی علیه جمهوری اسلامی شعار می‌دهند.

تجمع و شعارهای اعتراضی در دانشگاه شهید بهشتی تهران
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:00:12 0:00

اشاره این شعار به واقعه آتش‌سوزی سینما رکس آبادان در ۲۸ مرداد سال ۱۳۵۷ است که به کشته شدن صدها نفر و افزایش خشم عمومی منجر شد. مخالفان شاه، دستگاه حکومتی وقت را عامل آتش‌سوزی و مرگ تماشاچیان دانستند. اما با گذشت سال‌ها، محسن صفایی فراهانی، از نیروهای اصلاح‌طلب در ایران، طی مصاحبه‌ای اعلام کرد: «جنایت سینما رکس آبادان توسط رژیم شاه انجام نشد؛ عوامل این جنایت بعد از انقلاب نماینده مجلس شدند.»

یک گزارش ویدئویی منتسب به مراسم خاک‌سپاری کشته‌شدگان حمله به شاه‌چراغ در شیراز نشان می‌دهد حاضران شعار می‌دهند «حیا کن، مملکت رو رها کن»

دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کردستان هم‌صدا می‌گویند: «دوباره آبان شده، وقت انقلاب شده»

یک گزارش ویدئویی دیگر از سنندج، حمله نیروهای لباس شخصی حکومتی به دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی را نشان می‌دهد و دانشجویان در مقابل آنها مقاومت می‌کنند.

گزارش‌ها از سنندج حاکی از این است که نیروهای حکومتی به یک دانشجو شلیک کرده‌اند و «از ناحیه سر» زخمی شده است.

در کرمانشاه معترضان در مقابل نیروهای حکومتی شعار «بی‌شرف بی‌شرف» می‌دهند.

اعتراض دانشجویان در کرمانشاه، با شعار «بی‌شرف، بی‌شرف»
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:00:23 0:00

اعتراض‌ها در دانشگاه چمران اهواز ادامه دارد و گزارش‌های ویدئویی نشان می‌دهد دانشجویان در مقابل حمله مأموران حراست مقاومت می‌کنند.

در محوطه دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی تهران نیز، دانشجویان تظاهرات برپا کردند.

تجمع دانشجویی در دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی تهران
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:00:13 0:00

در کامیاران، استان کردستان، دانشجویان روز شنبه شعار می‌دهند: «بسیجی سپاهی، داعش ما شمایی»

شعار «بسیجی، سپاهی، داعش ما شمایی» توسط دانشجویان در کامیاران
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:00:19 0:00

گزارش ویدئویی از دانشگاه چمران (جندی شاپور) اهواز صحنه بازداشت خشونت‌آمیز محمد صفایی، دانشجوی رشته اتاق عمل این دانشگاه را نشان می‌دهد. او که شامگاه ششم آبان در خوابگاه صدف بازداشت شد، فریاد می‌زد: «بچه‌ها کمک، منو بردند.»

در دانشگاه صنعتی امیرکبیر (پلی‌تکنیک) دانشجویان معترض شعار می‌دهند: «این همه سال جنایت، مرگ بر این ولایت»

دانشجویان دانشگاه آزاد در تهران شعار می‌دهند: «بی‌غیرتا نشستن، هشتادیا تو حبسن»

در مراسم خاک‌سپاری مهرشاد شهیدی، یکی از کشته‌شدگان سرکوب اعتراضات در اراک، حاضران شعار می‌دهند: «امسال سال خونه، سیدعلی سرنگونه»

هم‌زمان با دانشگاه‌ها، تظاهرات در خیابان‌های برخی شهرها نیز در جریان است. یک ویدئوی منتسب به اعتراض دانش‌آموزان در تهران، شماری از نوجوانان را نشان می‌دهد که در منطقه «پاتریس و شهرآرا» اعتراض می‌کنند.

در یزد، معترضان بالنی با شعار «زن زندگی آزادی» را به آسمان فرستادند.

پرواز بالنی با شعار زن، زندگی، آزادی بر آسمان یزد
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00
  • آمار قربانیان

بر اساس تازه‌ترین آمار منتشر شده در ششم آبان، در جریان سرکوب اعتراضات سراسری ایران در شش هفته گذشته دست‌کم ۲۷۲ تن کشته شده‌اند که ۳۹ تن از آنان زیر ۱۸ سال بوده‌اند.

بنا بر گزارش منابع حقوق بشری، در این اعتراضات تاکنون دست‌کم ۱۳ هزار و ۹۹۳ تن بازداشت شده‌اند.

اعتصاب پزشکان

شبکه حقوق بشر کردستان گزارش داد که پزشکان جراح بیمارستان کوثر سنندج «در اعتراض به هتک حرمت جامعه پزشکی و حمله ساختارشکنانه نیروی انتظامی به خوابگاه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کردستان» اعتصاب کرده‌اند.

ادامه بازداشت‌ها

این نهاد حقوق بشری، با انتشار عکسی از چند پزشک این بیمارستان، نوشت: «آنها اعلام کردند که فقط اعمال حراجی اورژآنسی را به دلیل سوگند پزشکی انجام خواهند داد.»

ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر ایران روز شنبه ۷ آبان گزارش داد که پنج‌شنبه در جریان برگزاری مراسم چهلم نیکا شاکرمی در آرامستان «حیات‌الغیب» استان لرستان، مأموران امنیتی «۶۰ نفر» را بازداشت و به مکان نامشخصی بردند.

روز جمعه یک منبع مطلع از بازداشت شماری از جوانان شرکت‌کننده در این مراسم خبر داده و گفته بود مأموران پل ارتباطی آرامستان و شهر را مسدود کرده بودند و حاضران در این یادبود، برای این که دستگیر نشوند، مجبور شدند به رودخانه پناه ببرند.

اتهام محاربه به معترضان

میزان، خبرگزاری وابسته به قوه قضاییه جمهوری اسلامی اعلام کرد، امروز شنبه، نخستین جلسه دادگاه شش شهروند به نام‌های «محمد قبادلو، محمد بروغنی، سامان صیدی، ابوالفضل مهری، حسین حاجی‌لو، محسن رضازاده قراقلو و سعید شیرازی» برگزار شده و سه تن از آنها به «محاربه» و دو تن دیگر به «افساد فی‌الارض» متهم شده‌اند.

  • اعتراضات سراسری

دور جدید اعتراضات از ۲۵ شهریور آغاز شده و در همه استان‌های کشور جریان داشته است.

در جریان این دور اعتراضات که پس از مرگ تحت بازداشت مهسا (ژینا) امینی از سر گرفته شده است، تا کنون شعارهایی از جمله «مرگ بر خامنه‌ای»، «مرگ بر دیکتاتور»، «زن، زندگی، آزادی»، «خامنه‌ای قاتله، حکومتش باطله»، «فتنه ۵۷، عامل هر فلاکت»، «این آخرین پیامه، هدف خود نظامه»، «آذربایجان بیدار است، حامی کردستان است»، «کردستان، چشم و چراغ ایران»، «کشتن برای روسری، تا کی چنین خاک بر سری»، «نه روسری، نه توسری، آزادی و برابری»، «فکر نکنید امروزه، قرار ما هرروزه»، «وای به روزی که مسلح شویم»، «رضا شاه،‌ روحت شاد» داده شده است.

مهسا امینی ۲۲ ساله که به همراه خانواده‌اش از سقز به تهران سفر کرده‌ بود، ۲۲ شهریور توسط گشت ارشاد بازداشت و به مرکز پلیس امنیت اخلاقی، مشهور به بازداشتگاه وزرا منتقل شد. او ساعاتی بعد با آمبولانس به بیمارستان کسری برده شد و در بخش مراقبت‌های ویژه بستری شد و ۲۵ شهریور جان باخت.

* صدای آمریکا در حال حاضر نمی‌تواند صحت همه ویدیوها و گزارش‌ها را به طور مستقل تأیید کند.

  • 16x9 Image

    ساقی لقایی

    ساقی لقایی پس از چند سال همکاری با روزنامه‌های مختلف، در سال ۱۳۷۸ خبرنگار و سپس سردبیر پارلمانی و اقتصادی ایسنا شد. او از سال ۱۳۸۵ فعالیت حرفه‌ای خود را با تمرکز بر مسائل ایران و حقوق بشر ادامه داد و در بهار ۱۴۰۰ به بخش فارسی صدای آمریکا پیوست.

XS
SM
MD
LG