لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۵ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۲:۳۷

راستی‌آزمایی ادعاهای کاندیداهای حکومت برای جانشینی رئیسی در «مناظره» دوم؛ هیچ یک از ادعاهای بررسی شده «درست» نبود


کاندیداهای حکومت برای جانشینی رئیسی در مناظره دوم
کاندیداهای حکومت برای جانشینی رئیسی در مناظره دوم

وب‌سایت «فکت‌نامه» با بررسی ادعاهای مطرح شده از سوی شش رقیب جانشینی ابراهیم رئیسی در «مناظره» دوم انتخابات حکومتی برای جانشینی رئیسی که در تاریخ ۳۱ خرداد برگزار شد، اعلام کرد هیچکدام از ادعاهای بررسی شده نامزدها «درست» نبوده است.

این وب‌سایت با ارسال نتایج بررسیهای خود برای صدای آمریکا تصریح کرد ادعای مسعود پزشکیان مبنی براینکه «بانک‌ها ۵۵ درصد وام‌ها را به تهران می‌دهند»، گمراه‌کننده است چرا که «براساس گزارش بانک مرکزی، ۵۸ درصد از کل تسهیلات نظام بانکی به افراد حقیقی و حقوقی ساکن تهران پرداخت شده است. اما این به معنای اختصاص وام‌ها به استان تهران نیست، بلکه به دلیل استقرار دفاتر مرکزی بسیاری از شرکت‌ها در تهران است.»

فکت‌نامه نتیجه بررسی ادعای امیرحسین قاضی‌زاده هاشمی درباره این که «ارزش یارانه زمان احمدی‌نژاد ۴۵ دلار بود، در دوران روحانی ۳ دلار و در دوران رئیسی ۱۱ دلار » را نیز گمراه‌کننده خواند و افزود:«بیان دلاری ارزش یارانه‌های نقدی با توجه به نوسانات قیمت ارز دارای ملاحظات بسیاری است و نیازمند تعیین میانگین قیمت ارز در مقاطع مختلف است.»

بررسی‌های فکت‌نامه همچنین نشان می‌دهد سخنان سعید جلیلی در این زمینه که «خانواده‌ چهار نفره با درآمد بین ۱۲ تا ۱۶ میلیون تومان باید نزدیک به ۱۰ درصد حقوق خود را مالیات بدهد» نادرست است چرا که براساس محاسبات مالیات بر درآمد، درآمد تا ۱۲ میلیون تومان در ماه، معاف از مالیات است و مازاد بر آن مشمول ۱۰ درصد مالیات می‌شود که در واقع کل مالیات بر درآمد ۱۶ میلیون تومانی حدود ۲.۵ درصد حقوق است.

علیرضا زاکانی هم در «مناظره» با سایر رقبا در شب ۳۱ خرداد گفت که دولت روحانی در زمان تحویل به دولت رئیسی ۱۳۰۰ میلیارد تومان بدهی داشت. فکت‌نامه این ادعا را غیر قابل اثبات می‌داند چرا که محاسبه بدهی‌های دولتها در ایران به دلیل نبود شفافیت و نظام پیچیده حسابداری دشوار است.

سعید جلیلی هم در جایی از اظهاراتش ادعا کرد که «میانگین طول عمر در زمان جمهوری اسلامی از ۵۵ سال به ۷۷ سال رسیده است» که این ادعا نیمه‌درست است به این علت که افزایش میانگین طول عمر یک روند جهانی است و مختص ایران نیست.

براساس گزارشها در سال ۱۹۷۵ میانگین طول عمر ایرانیان ۵۵ سال بود و در زمان انقلاب به ۵۹ سال رسید. در طول حکومت جمهوری اسلامی هم این شاخص به ۷۵ سال در سال ۲۰۲۲ رسیده است.

فکت نامه ادعای قاضی‌زاده هاشمی مبنی بر اینکه «۹۱۱ هزار کودک بازمانده از تحصیل به مدرسه بازگشتند» را هم نادرست دانست و تصریح کرد:«براساس آمار مرکز آمار ایران، تعداد دانش‌آموزان بازمانده از تحصیل در سال‌های مختلف تفاوت دارد و ادعای بازگشت ۹۱۱ هزار کودک به مدرسه به شدت اغراق‌شده و بی‌اساس است.»

و مسعود پزشکیان که گفت «بیشترین بیکاران، فارغ‌التحصیلان دانشگاهی هستند» ادعایی نیمه‌درست را مطرح کرده چرا که بیش از ۴۱ درصد جمعیت بیکار بالای ۱۵ سال کشور، دارای تحصیلات دانشگاهی هستند. اما واژه «بیشترین» بستگی به نحوه تقسیم‌بندی گروه‌ها دارد و در این زمینه دقیق نیست.

رای‌گیری برای مشخص شدن چهاردهمین رئیس دولت جمهوری اسلامی، ۸ تیرماه امسال برگزار می‌شود.شش نامزد تایید شده از سوی شورای نگهبان در این انتخابات زودهنگام که در پی کشته‌شدن ابراهیم رئیسی در حادثه سقوط هلی‌کوپتر به نظام تحمیل شد، در حال رقابت با یکدیگر هستند.

گزارش ها از داخل ایران حاکی است مردم اقبال چندانی به این انتخابات نشان نمی‌دهند و آنرا «انتصابات» حکومتی می‌دانند.

تازه‌ترین نظرسنجی یک وب‌سایت دولتی نیز در روز ۳۱ خرداد نشان داد که ۷۳ مردم اصلا برنامه‌های نامزدهای انتخاباتی و مناظره‌های تلویزیونی آنها را دنبال نمی‌کنند.

XS
SM
MD
LG