حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران فراهم شدن فضای سیاسی و اجتماعی مناسب در دوره پس از تحریم را لازم دانست.
حسن روحانی ، رئیس جمهوری ایران روز چهارشنبه ۲۸ مرداد در نشست مشترک هیئت دولت و استانداران ایران گفت: «شرایط پساتحریم برای تحقق اقتصاد مقاومتی بهتر از قبل است و در کنار این شرایط جدید باید فضای مناسب اجتماعی و سیاسی را نیز فراهم کنیم.»
به گزارش ایسنا، روحانی با اشاره به برگزاری انتخابات مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان در اسفند ماه امسال گفت که مجلس شورای اسلامی آینده متعلق به یک حزب و جناح نخواهد بود. او اضافه کرد: «مگر میشود جناحی بگوید که من یک خم رنگرزی پیدا کردهام که میتوانم آنجا را به هر رنگی که بخواهم درآورم؛ اینگونه نیست.»
رئیس جمهوری ایران سپس به موضوع رد صلاحیتهای پیش از انتخابات پرداخت و گفت: «ما جایی را در کشور نداریم که بخواهد افراد صالح و دلسوز را که میخواهند با استفاده از تجربیاتشان به کشور خدمت کنند حالا از هر جناحی که باشند رد صلاحیت کند.» آقای روحانی اضافه کرد: «جایی که باید بگوید فردی برای شرکت در انتخابات صالح است یا نه هیئتهای اجرایی هستند و ما هیئت اجرایی نداریم که یک جناح را تأیید صلاحیت کند و یک جناح دیگر را تأیید صلاحیت نکند.»
موضوع رد صلاحیت نامزدان انتخاباتی همواره مورد بحثهای فراوان و اختلاف نظر میان جناحهای سیاسی بوده است. صلاحیت برخی از شرکتکنندگان در انتخابات مختلف، به ویژه منتقدان حکومت، برای دورههای پیاپی توسط شورای نگهبان رد شده است. منتقدان، شورای نگهبان را به برخورد جناحی و موضع گیریهای سیاسی متهم کردهاند.
سخنان حسن روحانی درباره اینکه تایید صلاحیتهای جناحی نخواهد بود در حالیست که احمد جنتی، دبیر شورای نگهبان در خطبههای نماز جمعه ۲۴ مرداد، موضع گیری در مورد حوادث سال ۱۳۸۸ را از معیارهای تایید صلاحیت نامزدان انتخاباتی دانست و گفت: «کسانی که در مورد فتنه موضعگیری نکردهاند نمیتوانند ادعای ولایتمداری کنند و به مجلس خبرگان راهی نخواهند داشت.»
موضعگیریهای احمد جنتی در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸ که به اعتراضات خیابانی منجر شد، بارها مورد انتقاد اصلاحطلبان قرار گرفت. احمد جنتی پیش از آغاز انتخابات، از محمود احمدی نژاد، رئیس جمهوری و نامزد انتخابات، حمایت کرد و این موضوع بیطرفی شورای نگهبان در بررسی درستی انتخابات را نزد منتقدان دولت آن زیر سوال برد.
با این حال، حسن روحانی در ادامه سخنان خود درباره انتخابات زمستان امسال، به نقش شورای نگهبان نیز اشاره کرد و گفت: «شورای محترم نگهبان ناظر است نه مجری. مجری انتخابات دولت است. دولت مسئول برگزاری انتخابات است و دستگاهی هم پیشبینی شده که نظارت کند تا خلاف قانون صورت نگیرد. شورای نگهبان چشم است و چشم نمیتواند کار دست را بکند، نظارت و اجرا نباید مخلوط شوند باید به قانون اساسی کاملاً توجه کرده و عمل کنیم.»
هنوز مشخص نیست که منظور رئیس جمهوری ایران از تایید صلاحیت توسط هیئت های اجرایی و اینکه شورای نگهبان تنها نقش نظارت را دارد آیا واگذاری کل تایید صلاحیت های به نهادهای دولتی است یا نه. اما با این حال آقای روحانی دوره اول مجلس شورای اسلامی که بدون دخالت شورای نگهبان برگزار شد را «بهترین مجلس تاریخ» دانست: «مگر مجلس اول پس از انقلاب اسلامی که در آن زمان حتی شورای نگهبان نیز وجود نداشت و همه حتی گروهکهای مخرب در آن حضور داشتند بهترین مجلس تاریخ این کشور نبود؟ ملت ایران ملتی بالغ، باتجربه و بزرگ است که به خوبی برای آینده خود تصمیم میگیرد.»