مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری اسلامی ایران، روز جمعه ٢٨ دی در دیدار با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، «سلام ویژه» علی خامنهای را «خدمت» او رساند و به او گزارش کار داد.
پزشکیان گفت رهبر جمهوری اسلامی پیش از عزیمت او به روسیه، بر گسترش روابط میان دو کشور تاکید کرده و اینکه روابط میان حکومت ایران و روسیه در حوزههای «اقتصادی و فرهنگی» در حال گسترش است.
رئیس جمهوری اسلامی افزود امضای طرح جامع راهبردی موجب تقویت روابط دوجانبه در زمینههای «امنیتی، اقتصادی و فرهنگی» خواهد شد.
پزشکیان روابط حکومت ایران و روسیه را «حیاتی، حساس و راهبردی» توصیف و بر عزم جمهوری اسلامی برای گسترش این همکاریها تاکید کرد.
به گفته او، دو کشور میتوانند توافقهای مربوط به احداث نیروگاه هستهای در ایران را نهایی کنند.
در این دیدار، پوتین نیز ضمن آرزوی بهترینها برای خامنهای، به پزشکیان یادآور شد که مسائل دوجانبه «تحت ملاحظات و کنترل» رهبر جمهوری اسلامی است.
پزشکیان روز جمعه پس از سفر به تاجیکستان وارد مسکو شد تا بر اساس اعلام رسانههای حکومتی ایران، در دیدار با پوتین «توافقنامه همکاری بلند مدت» بین دو کشور را امضا کند.
این سفر در شرایطی انجام میشود که کاربران شبکههای اجتماعی در روزهای اخیر از وابستگی جمهوری اسلامی ایران به روسیه انتقاد کردند. از جمله سیاوش رضاییان در شبکه اجتماعی «ایکس» نوشت: «یکی از مهمترین خبرهای این روزها برای ایرانیها، قرارداد بیست ساله با روسیه است. بنظرم مفاد این قرارداد چیزی شبیه به مستعمره شدن رسمی ایران توسط روسیهست...»
در این حال، کاظم جلالی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در مسکو، با اعلام خبر امضای «توافقنامه همکاری استراتژیک بلندمدت» تهران و مسکو در سفر پزشکیان به روسیه، به خبرگزاری «تاس» گفته بود که این توافق شامل بند «دفاع متقابل»، مشابه توافقهای روسیه با کره شمالی و بلاروس، نخواهد بود.
او بدون اشاره به جزئیات این قرارداد که حکومت ایران از آن با عنوان «همکاری جامع راهبردی» یاد میکند، تاکید کرده بود: «ماهیت این توافق متفاوت است. کشورهایی مانند بلاروس و کره شمالی در حوزههایی روابط مشارکتی با روسیه برقرار کردهاند که ما وارد آنها نشدهایم چون ما علاقهای به پیوستن به هیچ بلوکی نداریم.»
این در شرایطی است که جمهوری اسلامی ایران پس از تهاجم روسیه به اوکراین در پنجم اسفند سال ۱۴۰۰ هزاران پهپاد به مسکو تحویل داده است که از آنها در حمله به مناطق مختلف اوکراین استفاده شده است.
اوکراین پیشتر اعلام کرده بود که روسیه از زمان آغاز جنگ تاکنون بیش از ۸ هزار پهپاد ساخت جمهوری اسلامی ایران را در عملیات خود به کار گرفته است.
اولین بار در پاییز دو سال قبل، کییف حکومت ایران را به تأمین این پهپادها برای روسیه متهم کرد.
روزنامه تایمز روز ۲۴ دی گزارش داد که علی لاریجانی، مشاور علی خامنهای و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام جمهوری اسلامی ایران، در پروازهایی محرمانه برای دیدار با مقامهای ارشد روسیه در حال رفتوآمد بوده است.
در این گزارش آمده: این تلاشهای پشتپرده با هدف جلب حمایت روسیه در برنامه هستهای و تقویت توانمندیهای دفاع هوایی ایران انجام شده است.