لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۲:۰۴

ممنوعیت نگهداری حیوانات خانگی؛ موافقان و مخالفان چه می‌گویند


حیوانات خانگی در ایران
حیوانات خانگی در ایران

کوروش آلادین - طرح «صیانت از حقوق عامه در مقابل حیوانات مضر و خطرناک» ۱۸ آبان امسال با امضای ۷۵ نماینده مجلس اعلام وصول شد.

اصلی‌ترین بخش این طرح، ممنوعیت نگهداری از حیواناتی مثل سگ و گربه است که از آنها، در کنار برخی از حیوانات، با عنوان «وحشی، نامتعارف، مضر، و خطرناک» یاد شده، و جریمه ۲۶ میلیون تومانی برای واردات، خرید، فروش، حمل و نقل و نگهداری آنها در نظر گرفته شده است.

هومن دوراندیش در این مورد در وب سایت عصر ایران نوشته است: واژه « صیانت» در ادبیات اصول‌گرایان، مترادف واژه‌هایی نظیر«نقض» و «محدودیت» شده است. مثلا وقتی می‌گویند «صیانت از حقوق کاربران فضای مجازی» دقیقا یعنی تجاوز به حقوق کاربران فضای مجازی، یا نقض حقوق کاربران، دست کم محدود ساختن حقوق کاربران. حالا حکایت طرح «صیانت از حقوق عامه در برابر حیوانات» چیزی از همین قبیل است. قرار است چیزی را محدود کنند. واژه صیانت را به جای واژه محدودیت به کار می برند.

  • نگهداری سگ، فرهنگ غربی یا بومی

خبرگزاری تسنیم در مطلبی که چندی پیش منتشر کرد مدعی شد: روی آوردن بسیاری از زوج های ایرانی به نگهداری از حیوانات خانگی حاصل تنهایی و بی فرزندی آنها است.

به نوشته تسنیم، صالح قاسمی، پژوهشگر حوزه جمعیت، گفته است: «نگهداری از حیوان خانگی یک رفتار کاملا غیر بومی است، ما این فرهنگ را در سبک زندگی اصیل ایرانی و اسلامی نداشتیم. این رفتار بر آمده از سبک زندگی غربی است.»

این در حالی است که بنا بر اسناد تاریخی در فرهنگ ایران پیش از اسلام، سگ از احترام زیادی برخوردار بوده است. در ‌«وندیداد»، یکی از نسک (کتاب)های اوستای امروزی، برای آزردن سگ مجازات‌های سنگین، حتی اعدام، تعیین شده است. به طور مثال، زدن یا زخمی کردن «سگ حامله» یا دادن «خوراک داغ» یا استخوان سفت به سگ، حکم اعدام داشته و در مواردی برای زخمی کردن و زدن سگ نگهبان تا هزار تازیانه در نظر گرفته شده بود.

  • موافقان این طرح چه می‌گویند

سید ناصر موسوی لارگانی، نماینده مجلس شورای اسلامی و از امضا کنندگان این طرح، می‌گوید که بعضا در مجتمع‌های مسکونی، حیوانات باعث رعب و وحشت بچه‌ها و ساکنان شده، و علاوه بر این بیماری‌های مشترک هم بین انسان و حیوان ایجاد می‌کنند.

محمد حسن آصفری، از دیگر نمایندگان امضاکننده این طرح، گفته است مشکلی بوده و مردم اعلام کردند و حالا این طرح مطرح شده است.

مهرداد ویسی کرمی، نماینده خرم آباد، گفته است: «فرض کنید در آپارتمانی یک فرد مسلمان هست، سگ هم در اسلام نجس است، این سگ در راه پله رفت و آمد می‌کند، سر و صدا و مزاحمت هم ایجاد می‌کند.»

  • مخالفان این طرح چه می‌گویند

جمعی از فعالان حمایت از حیوانات، نامه ای به محمد باقر قالیباف، رئیس مجلس نوشته و از او خواسته‌اند که مانع تصویب این طرح شوند. در این نامه به اشکالات جدی این طرح اشاره شده است. از جمله این که، عمده‌ترین دلیل گرداندن حیوانات با وسیله نقلیه، برای تردد به دامپزشکی است. همچنین با اجرای چنین قانونی امدادرسانی به حیوانات آسیب دیده میسر نخواهد بود، افراد زیادی در کشور از جمله دامپزشکان و متخصصان، کارشناسان، پرورش دهندگان و سایر مشاغل که به طور مستقیم و غیرمستقیم در زمینه تجارت حیوانات خانگی به فعالیت مشغولند بیکار خواهند شد، و با توجه به تعداد زیاد حیوان دوستان، تصویب این قانون موجب نارضایتی عمومی خواهد شد.

علیرضا شهرداری، فعال محیط زیست و حیات وحش، به وبسایت خبری «رویداد ۲۴» گفته است: کلیات این طرح نشان می‌دهد که تدوین کنندگان این طرح از چیزی آگاهی ندارند و به جای اینکه از کارشناسان و متخصصان این امر کمک بگیرند، از آن چیزی که در فکر اشتباه خودشان است، استفاده کرده و آن را به قانون بدل می کنند. وی گفته است: مردم نیز از این طرح استقبال نخواهند کرد زیرا گربه و سگ یک خانواده به همسایه ارتباطی ندارد.

XS
SM
MD
LG