لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۹ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۱۶

ادامه معضل ناترازی گاز در سرمای ایران؛ گاز پتروشیمی‌ها هم قطع شد


همزمان با تشدید سرما و بارش برف در بسیاری از استان‌های ایران، معضل ناترازی گاز بار دیگر باعث شد تا مقام‌های جمهوری اسلامی اقدام به تعطیلی ادارات، صنایع و مراکز آموزشی کنند و خواستار «صرفه‌جویی» در مصرف گاز شوند.

دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی ایران اعلام کرد که گاز اکثر پتروشیمی‌هایی که از گاز «متان» استفاده می‌کنند قطع شده است.

احمد مهدوی ابهری، وزارت نفت را مقصر دانسته و می‌گوید مسئولان این وزارتخانه در حالی که سرمایه‌گذار‌ خارجی امکان سرمایه‌گذاری ندارد، به بخش خصوصی نیز اجازه سرمایه‌گذاری ندادند.

در خراسان شمالی، اداره‌ها با قطعی گاز روبرو شدند و مدیرکل دفتر مدیریت بحران استانداری اعلام کرد که از روز چهارشنبه، نهم اسفند اداره‌ها با دو سوم کارکنان خود فعالیت خواهند کرد.

در سمنان، معاون استاندار گفته است که گاز ادارات و بانک‌های سراسر استان تا پایان هفته قطع خواهد بود.

در مازندران نیز، شرکت گاز با اعلام وضعیت قرمز و هشداری مصرف گاز، از احتمال قطع گاز خانگی در شماری از شهرستان‌ها خبر داده است.

شرکت ملی گاز که زیر نظر وزارت نفت جمهوری اسلامی اداره می‌شود نیز از شهروندان خواسته است تا در مصرف گاز «صرفه‌جویی» کنند. در اطلاعیه شرکت ملی گاز، روی صرفه‌جویی در استان‌های تهران، گیلان، البرز، خراسان جنوبی، خراسان رضوی، خراسان شمالی، مازندران، گلستان، اردبیل، آذربایجان‌غربی و آذربایجان شرقی تأکید شده است.

سخنگوی شرکت ملی گاز ایران، رقم تولید گاز کشور را حدود۸۵۰ میلیون مترمکعب اعلام کرده و گفته است که در روز پنجم اسفند به عدد ۵۵۰ میلیون مترمکعب رسید.

مدیر راهبری شرکت ملی گاز گفته است که استان‌های تهران و سپس اصفهان و خراسان رضوی، بیشترین مصرف گاز کشور را دارند.

قطع و سهمیه بندی گاز صنایع در ایران در سال‌های اخیر به یک قانون نانوشته برای فرار از ایجاد ناترازی شدید و قطع گاز و برق خانگی تبدیل شده است.

تحلیلگران معتقدند این اقدام موجب کاهش تولید در فصول مختلف سال و وارد ساختن زیان‌های بزرگ به صنایع می‌شود که با ادعای رشد اقتصادی از سوی دولت در تضاد است.

برخی از کارشناسان بر این باورند سیاست گاز رسانی به تمام نقاط کشور و تکیه بر بهره‌برداری از گاز اشتباه بوده و انرژی ارزان باعث مصرف بدون ضابطه شده است. در طرف مقابل هم انرژی ارزان یکی از رانت‌های تولید در ایران است که یکی از مهمترین دلایل تداوم سیاست‌گذاری‌های حوزه انرژی بشمار می‌رود.

در زمستان سال ۱۴۰۲، صندوق توسعه ملی گزارش داد ‌در صورت ادامه وضعیت کنونی، تا سال ۱۴۲۰، ناترازی گاز به وضعیتی خواهد رسید که تنها می‌توان به یک‌سوم تقاضای گاز کشور پاسخ داد.

رضا پدیدار، رئیس سابق کمیسیون انرژی اتاق تهران، به روزنامه «شرق» گفته بود که برای حفظ میزان فعلی تولید گاز، در کوتاه‌مدت به حدود ۵۰ میلیارد دلار، در میان‌مدت به ‏۹۰ تا ۱۲۰ میلیارد دلار و در بلندمدت به حدود ۲۰۰ میلیارد دلار سرمایه نیاز است.

ایران با وجود اینکه دومین منابع گازی جهان را دارد، در چندین سال اخیر با مشکل توسعه میادین گازی خود روبه‌رو بوده است.

این در حالی است که دولت قطر اعلام کرده است با سرمایه‌گذاری بیشتر در میدان گازی مشترک با ایران، قصد دارد به برترین تولید و صادرکننده گاز در جهان تبدیل شود.

XS
SM
MD
LG