لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۱:۲۸

واکنش‌ها به «اتباع خارجی» نامیدن قربانیان حمله پاکستان: «حقیقی‌ترین فرزندان ایران» هستند


دو تن از کودکان جان‌باخته در سراوان، در حمله تلافی‌جویانه پاکستان به خاک ایران که مقامات آنها را «اتباع خارجی» خوانده‌اند
دو تن از کودکان جان‌باخته در سراوان، در حمله تلافی‌جویانه پاکستان به خاک ایران که مقامات آنها را «اتباع خارجی» خوانده‌اند

اظهارات مقامات جمهوری اسلامی درباره حمله پاکستان به خاک ایران و«اتباع» نامیدن ۹ جان‌باخته این حمله واکنش‌هایی را در رسانه‌های اجتماعی برانگیخته است.

علیرضا مرحمتی، معاون امنیتی و انتظامی استاندار سیستان و بلوچستان، روز پنج‌شنبه ۲۸ دی در یک برنامه زنده تلویزیونی اعلام کرد که در حمله پاکستان حوالی ساعت ۴:۳۰ صبح به یک روستای مرزی ایران، «سه زن و چهار کودک» کشته شدند که «اتباع خارجی بودند» و در انفجاری دیگر که با فاصله‌ای دورتر نزدیک شهر سراوان اتفاق افتاد، که «در آن جا ما تلفاتی نداشتیم.»

در پاسخ به این اظهارات، مجری صدا و سیما می‌گوید: «خب خدا را شکر، دست شما درد نکند.»

ادعای «اتباع خارجی» بودن کشته‌شدگان در حمله پاکستان، از سوی رسانه‌های حکومتی دیگر از جمله نورنیوز وابسته به شورای عالی امنیت جمهوری اسلامی نیز تکرار شده است.

در گزارش نورنیوز، نام کودکان کشته شده در این حمله «ماهیکان بلوچ، هانی دوست، بابر دوست، و چراغ دوست» اعلام شده است.

این اظهارات واکنش‌هایی را در شبکه‌های مجازی برانگیخته و اغلب کاربران «اتباع» نامیده شدن جان‌باختگان حمله هوایی پاکستان به خاک ایران را نکوهش کرده‌اند.

علی کریمی، فوتبالیست پیشکسوت و از مخالفان جمهوری اسلامی، در واکنش به کشته شدن چند شهروند در حمله تلافی‌جویانه پاکستان به خاک ایران، جمهوری اسلامی را «رژیم جنایتکار آخوندی» و «لات کوچه‌های خلوت منطقه» نامیده و تنش «به رعشه افتاده است.»

مهسا پیرایی، دختر دادخواه مینو مجیدی که در جریان سرکوب اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ به دست نیروهای جمهوری اسلامی کشته شد، تأکید کرده که «همه ما ایرانیان، چه بلوچ، چه کُرد و لُر، عرب یا فارس، با و یا بی‌شناسنامه، برای رژیم جمهوری اسلامی، ”اتباع خارجی“ هستیم و جانمان بی‌ارزش!»

او همچنین افزوده است: «ولی ریختن خون مرز‌نشینانِ محروم و مظلومِ ایران، برای رژیم آپارتاید، همیشگی، راحت و بی‌هزینه‌ بوده و هست!»

عموی دادخواه پویا بختیاری از کشته‌شدگان سرکوب اعتراضات آبان ۱۳۹۸، تصویری از اعتراضات مردم سیستان و بلوچستان در شبکه اجتماعی ایکس منتشر کرده که در آن بر روی پلاکاردی نوشته شده «ما مردم بلوچ فاقد شناسنامه، افغانی یا پاکستانی نیستیم. ما ایرانی هستیم. هویت ملی ما را برگردانید.»

مهرداد بختیاری گفته است: «امثال احمد وحیدی، وزیر کشور جمهوری اسلامی، و دیگر دلقک‌هایی که معلوم نیست برای کدام جهنم‌دره هستند، جانباختگان سراوان و مردم بلوچ که حقیقی‌ترین فرزندان ایران هستند را اتباع خارجی می‌نامند.»

واکنش مهرداد بختیاری به اظهارات وزیر کشور جمهوری اسلامی است که روز پنج‌شنبه بدون اشاره به حمله پاکستان به خاک ایران، از آن به عنوان «انفجار» یاد کرد و گفت: «طبق گزارشات دریافتی تعداد چهار کودک، سه زن و دو مرد از اتباع خارجی در انفجار روستایی در سه و یا چهار کیلومتری مرز ایران کشته شده‌اند.»

فاطمه حیدری، خواهر دادخواه جواد حیدری، از کشته‌شدگان سرکوب اعتراضات ۱۴۰۱ نیز تصویری گروهی از علی خامنه‌ای در کنار شماری از مقامات جمهوری اسلامی منتشر کرده و آنها را «اتباع بیگانه» خوانده است.

ابراهیم الله‌بخشی، فعال حقوق بشر، نیز با بازنشر تصویر دو تن از کودکان جان‌باخته خطاب به علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی نوشت: «اتباع غیرایرانی تویی و مزدورانت، نه فرزندان بی‌گناه ما.»

یک کنشگر بلوچ در استان سیستان و بلوچستان، تصویری از واکنش آمنه‌سادات ذبیح‌پور خبرنگار صدا و سیما که برخی مخالفان او را «بازجو خبرنگار» می‌نامند، منتشر کرده که با به کار بردن یک شکلک گفته «اصلا هم معلوم نبود ایران و پاکستان با هم هماهنگ بودند!»

خلیل‌الله بلوچی نوشته است: «این فاجعه‌ها یک نوع مرزبندی هستند، مرزبندی منِ خون‌آلود با مجری صداوسیما که مرگم برایش خنده‌دار است.»

محسن ظهوری،‌ روزنامه‌نگار در ایران، تأکید کرده است: «چیزی که برای جمهوری اسلامی معنا و مفهومی ندارد، مرگ ایرانی‌ها است.»

محمد ایزدی، کارشناس فلسفه و فعال سیاسی، حمله «جمهوری اسلامی پاکستان» به سراوان را «نقض حاکمیت ملی ایران» دانسته و تأکید کرده است که «عاملش هم حمله بدون هماهنگی سپاه به داخل خاک پاکستان بود.»

به گفته ایزدی، «نتیجه آن حماقت موضع‌گیری از موضع ضعف بعدی است که بگویند در حمله پاکستان به سراوان شهروندان "غیر ایرانی" کشته شدند. تنش‌زایی جمهوری اسلامی در منطقه و کشورهای همسایه در تعارض با منافع ملی کشور است.»

عرفان ثابتی، جامعه‌شناس نیز با نقل جمله‌ای از ژان پل سارتر که «وضعیت را باید از چشمِ کسانی دید که بیش از همه جفا دیده‌اند»، گفته است: «روشنفکران و سیاستمداران غربی برای فهم نقضِ فاحش و مستمر حقوق بشر در "جمهوری اسلامی پاکستان: و "جمهوری اسلامی ایران" باید با زنان و کودکانِ بلوچ گفت‌وگو کنند.»

برخی کاربران نیز به اصل مسئله حمله هوایی پاکستان به خاک ایران در پی حمله موشکی و پهپادی جمهوری اسلامی به خاک آن کشور واکنش نشان داده‌اند.

حامد محمدی، روزنامه‌نگار، با بیان این که «حاصل اقتدار پوشالی ملاها و سرداران سپاه و امرای ارتش اصابت موشک‌های پاکستان به خاک ایران بود»، افزوده است: «حتی در دیپلماسی با حکومت "دوست" شکست خورند. فاتحه آن پدافند و فرماندهان نالایق را باید خواند! اگر دستور دفاع نداشتند که "خیانت" فرمانده کل قواست اگر دستور داشتند و نتوانستند بی‌عرضه‌اند.»

سعید قاسمی‌نژاد، پژوهشگر ارشد در بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها، عنوان کرده است: «موشک‌پراکنی و تهاجم نظامی به کشور همسایه که توان نظامی متعارف و غیرمتعارفش از ایران بیشتر است، در هر نظامی سیاستی ابلهانه و ضدملی است.»

یک مقام امنیتی پاکستان روز پنج‌شنبه به شبکه خبری «سی‌ان‌ان» گفت این کشور «هفت نقطه در داخل ایران» را هدف حملات تلافی‌جویانه قرار داده است.

خبرگزاری رویترز هم بیانیه وزارت امور خارجه پاکستان را منتشر کرد که می‌گوید این کشور «شبه‌نظامیان جدایی‌طلب» در خاک ایران را طی «مجموعه‌‌ای از حملات نظامی کاملا هماهنگ و دقیق» هدف قرار داد و «شماری از تروریست‌ها» را کشت.

تصاویر منتسب به خانه‌های تخریب شده در سراوان با موشک‌های ارتش پاکستان
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:00:51 0:00

این وزارتخانه، هدف از حملات را «تأمین امنیت و منافع ملی پاکستان» توصیف و اعلام کرد «به حاکمیت و تمامیت ارضی ایران احترام کامل» می‌گذارد.

از سوی دیگر، خبرگزاری‌ها در ایران بامداد پنج‌شنبه به نقل از علیرضا مرحمتی، معاون امنیتی و انتظامی استانداری سیستان و بلوچستان اعلام کردند در «حمله موشکی» از سمت پاکستان به «محدوده» شهرستان سراوان «۹ نفر» شامل دو مرد، سه زن و چهار کودک کشته شدند. به ادعای مرحمتی، آنها «غیرایرانی» بودند. احمد وحیدی، وزیر کشور نیز این ادعا را تایید کرده است.

این حملات، در پی حمله موشکی و پهپادی جمهوری اسلامی به خاک پاکستان رخ داده است.

سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده روز چهارشنبه حملات موشکی اخیر سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به عراق، سوریه و پاکستان به بهانه «مبارزه با تروریسم» را نقض مرزهای حاکمیتی این سه کشور دانسته و آن را محکوم کرده است.

  • 16x9 Image

    ساقی لقایی

    ساقی لقایی پس از چند سال همکاری با روزنامه‌های مختلف، در سال ۱۳۷۸ خبرنگار و سپس سردبیر پارلمانی و اقتصادی ایسنا شد. او از سال ۱۳۸۵ فعالیت حرفه‌ای خود را با تمرکز بر مسائل ایران و حقوق بشر ادامه داد و در بهار ۱۴۰۰ به بخش فارسی صدای آمریکا پیوست.

XS
SM
MD
LG