لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۷ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۹:۲۷

گزارش واشنگتن‌پست از «قاچاق» و فروش سوخت ایران؛ پای سپاه پاسداران در میان است


قایق‌های ماهیگیری در خلیج فارس در نزدیکی نفتکش‌ها
قایق‌های ماهیگیری در خلیج فارس در نزدیکی نفتکش‌ها

روزنامه واشنگتن پست در گزارشی نوشته است انتقال‌های مخفیانه سوخت قاچاق ایران در آب‌های جنوب معمولاً در شب انجام می شود تا به راحتی مورد شناسایی گارد‌های ساحلی منطقه قرار نگیرد.

روزنامه واشنگتن پست روز دوشنبه ۱۳ دی در گزارشی به نقل از دریانوردانی که شاهد این تجارت بوده‌اند می‌نویسد کشتی‌هایی در خلیج فارس درست خارج از محدوده سرزمینی امارات متحده عربی لنگر می‌اندازند و سپس قایق‌های کوچک حامل گازوئیل قاچاق ایرانی بارهای خود را به این کشتی‌ها منتقل می‌کنند.

به نوشته واشنگتن پست،‌ یک دریانورد ۲۷ ساله هندی می‌گوید که «این یک زنجیره بزرگ است، که در آن قایق‌های ماهیگیری به نفتکش‌های منتظر سوخت می‌رسانند. چهار تا پنج روز طول می‌کشد زیرا قایق‌ها یکی یکی می‌آیند.»

او که نامش منتشر نشده است، می‌گوید که در یک شرکت کشتیرانی مستقر در دبی که سوخت ایران را به سومالی قاچاق می کرد، استخدام شده بود.

شناورهای ایرانی نزدیک آب‌های امارات می‌شوند سیستم شناسایی خودکار خود را خاموش می‌کنند که نتوان آنها را ردیابی کرد و «اگر گارد ساحلی امارات را ببینند، عملیات را متوقف می‌کنند و می‌گریزند.»

به نوشته واشنگتن پست، اظهارات این فرد درباره تجارت غیرقانونی سوخت ایران، اظهارات یکی از پنج روایت شاهدان است که شهروندان هندی ارائه داده‌اند. آنها گفته‌اند که در شناورهایی که درگیر چنین تجارتی بوده‌اند، کار کرده‌اند.

واشنگتن پست در این گزارش می‌گوید که این عملیات غیرقانونی، با بازگشت و اعمال دوباره تحریم‌های نفتی ایالات متحده علیه ایران پس از خروج دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری سابق آمریکا، از توافق برجام در سال ۲۰۱۸، شتاب گرفت.

یک دریانورد ۲۸ ساله هندی نیز می‌گوید نفتکش‌ها همیشه در آب‌های بین المللی که ایران و امارات را از هم جدا می‌کند، لنگر می‌اندازند. او می‌گوید که بین سال های ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۰ برای دو شرکت درگیر در قاچاق گازوئیل ایران کار می‌کرد.

او به واشنگتن پست گفته است که شناورهای ایرانی نزدیک آب‌های امارات می‌شوند سیستم شناسایی خودکار خود را خاموش می‌کنند که نتوان آنها را ردیابی کرد و «اگر گارد ساحلی امارات را ببینند، عملیات را متوقف می‌کنند و می‌گریزند.»

این گزارش به نقل از کارشناسان ضمن فاسد خواندن سپاه می‌نویسد که برخی مواقع سپاه وقتی شرکت‌های کشتیرانی سعی دارند بدون اجازه این نهاد نظامی سوخت را قاچاق کنند، کشتی‌ها را می‌رباید و یا توقیف می‌کند.

به گفته یکی از دریانوردان دیگر و سه کارشناس امور امنیت و انرژی‌، علاوه بر نقل و انتقالات شبانه در دریا، محصولات نفتی ایران با جعل اسناد به مقصد بازارهای بین‌المللی صادر می‌شود تا مبدأ محموله‌‌ای که مبدا آن ایران است،‌ به نظر برسد که از عراق یا امارات است.

واشنگتن پست می‌نویسد به گفته تحلیلگران متخصص در صنعت انرژی و امنیت منطقه، عناصری از حکومت ایران، به ویژه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، و شرکت‌های کشتیرانی خصوصی مستقر در کشورهای خلیج فارس، در قاچاق سوخت ایران دخالت و مشارکت دارند.

آنها همچنین گفتند که در برخی مواقع، سپاه به دنبال منع کسانی است که سعی می‌کنند بخشی از اقدامات خود را بدون اجازه این نهاد انجام دهند. این گزارش با یادآوری ماجرای نفتکش پرنسس آسفالت به نقل از کارشناسان ضمن فاسد خواندن سپاه می‌نویسد که برخی مواقع سپاه وقتی شرکت‌های کشتیرانی سعی دارند بدون اجازه این نهاد نظامی سوخت را قاچاق کنند، کشتی‌ها را می‌رباید و یا توقیف می‌کند.

تجارت مخفیانه محصولات نفتی ایران قبلا مستند شده و واکنش آمریکا را نیز در پی داشته است؛ اما به نوشته واشنگتن پست، روایت این دریانوردان هندی نگاهی نادر به نحوه انجام این فعالیت‌ها است.

XS
SM
MD
LG