لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۰:۱۳

به سه دلیل، برای ایران کاهش قیمت نفت اهمیتی دارد


ایران برای نوسازی پول می خواهد، مردم از تحریم خسته شده اند و رهبران ایران به دنبال بهبود امپراتوری مالی شان هستند.
ایران برای نوسازی پول می خواهد، مردم از تحریم خسته شده اند و رهبران ایران به دنبال بهبود امپراتوری مالی شان هستند.

قیمت جهانی نفت پایین است و با رفع تحریم های ایران، ورود نفتکشهای ایران، بر کاهش بیشتر قیمت نفت دامن زده است. ایران سه سال است که بخاطر تحریم ها، مشکلاتی برای فروش نفت داشت اما در این شرایط بد قیمت نفت، آیا برای ایران، کاهش قیمت نفت اهمیتی دارد؟

نشریه اقتصادى و مالى فوربس در تحلیلى به اینکه حال ایران می تواند در پی لغو تحریم‌ها نفت بفروشد، پرداخته است. اکنون ایران می تواند با افزایش موجودى نفت در بازار، قیمت‌ها را که هم اینک زیر فشار است بیشتر کاهش دهد، ولى بنظر مى رسد ایران چندان نگران چنین روبدادى نیست.

فوربس مى نویسد در اوایل هفته، فایننشال تایمز نوشت "ایران با دستور افزایش تولید و اجراى بى درنگ آن، بازگشت کامل خود به بازار جهانى نفت را اعلام کرد، و موجب شد دیگر اعضاى اوپک هشدار دهند این اقدام می‌تواند خطر بزرگ‌ترین سقوط قیمت‌ها در یک دهه را طولانى کند."

نفت خام برنت قیمت پایه بین المللی، براى نخستین بار از سال ٢٠٠٣ از بشکه اى ٢٨ دلار پایین‌تر رفت. این درحالی است که نفتکش هاى ایران ۵٠ میلیون بشکه نفت را در آمادگى براى فروش در پى لغو تحریم هاى آمریکا و اروپا بار زدند.

رییس شرکت ملى نفت ایران، در اقدامى به نشانه پایان سال‌ها انزواى اقتصادى، دستور داد "تولید حدود ۵٠٠ هزار بشکه در روز افزایش پیدا کند."

قیمت هاى نفت هم اینک ٧٢ درصد از سطوح ٢٠١۴ پائین امده است زیرا عرضه از تقاضا بیشتر است.

اضافه موجودى فعلى حدود ٢ درصد است. این مقدار، زیاد بنظر نمى رسد بطور مثال، ۵٠٠ هزار بشکه نفت اضافى ایران، معادل یک افزایش پنج دهم درصدى در تولید جهانى است، اما برغم این مساله، واقعیت این است که ورود نفت ایران تاثیر بر بازار دارد و عملا تاثیر بزرگى بر قیمت‌ها دارد.

قیمت هاى پایین‌تر براى کشورهایی مانند سنگاپور، تایلند، هند، فیلیپین و چین عالى است زیرا آن‌ها نفت زیادى وارد مى کنند اما براى تولید کنندگان بزرگ مانند برزیل، روسیه، عربستان سعودى و حتى مالزى، خبربدى است.

ایران به سه دلیل آماده است نفت بیشترى با قیمت هاى پابین‌تر بفروشد.

نخست، کشور براى نوسازى و مرمت تاسیسات زیربنایی مثل پل‌ها، جاده‌ها، ساختمانها کمک به مقابله با مشکل آلودگى هوا و به حرکت در اوردن اقتصاد، به پول نیاز دارد.

دوم، مردم ایران خواهان خرید کالاهای مصرف، ابزارهاى الکترونیک و لباس از مارک هاى معروف خارجى هستند. طبقات ثروتمند داراى ارتباط هاى خوب، همیشه به این چیز‌ها دسترسى داشته‌اند، اما در مورد توده مردم به دلیل تحریم هاى اقتصادى چنین نیست. با لغو تحریم‌ها، ایرانیان طبقه متوسط براى خرید کالای بیشتر به پول نیاز خواهند داشت.

سوم، رهبران ایران علاقه‌مند هستند از امپراتورهاى بازرگانى خود حفاظت کنند؛ براى مثال، در تحقیقاتى که رویترز انجام داد معلوم شد رهبر ایران، على خامنه‌ای، یک امپراتورى بازرگانى به ارزش ٩۵ میلیارد دلار دارد. طبقه حاکم مى خواهد شیوه زندگى‌اش را ادامه دهد و براى آن پول لازم دارد.

ونزوئلا، عربستان سعودى و کانادا تنها کشورهائى هستند که بیشتر از ایران نفت دارند.

ذخایر نفتى ایران از عراق، و حتى کویت و لیبى بیشتر است. بنابراین، استخراج نفت راه آسان و سریع پول در آوردن براى ایران است.

سرانجام، بازار نفت موازنه اى بین عرضه و تقاضا پیدا خواهد کرد اما با نفت اضافى ایران، فقط زمان خواهد گفت چه وقت ممکن است اتفاق بیافتد.

* برگردان فارسی این مقاله ها تنها برای آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آنها الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست

XS
SM
MD
LG