کارشناسان آژانس بين المللی انرژی می گويند با به اجرا در آمدن تحريم نفت ايران از سوی اتحاديه اروپا، ميزان صادرات نفت جمهوری اسلامی ايران به شدت کاهش خواهد يافت. اما کشورهای صنعتی، خلاء ناشی از توقف خريد نفت ايران را چگونه جبران خواهند کرد؟
با نزديک شدن به زمان به اجرا درآمدن تحريم نفت ايران، نگرانی ها نسبت به ميزان عرضه جهانی اين سوخت فسيلی افزايش می يابد. اعضای اتحاديه اروپا موافقت کرده اند از ماه ژوئيه سال جاری ميلادی، خريد نفت ايران را متوقف کنند. آژانس بين المللی انرژی پيش بينی کرده است صادرات نفت ايران ممکن است دستکم هشتصد هزار بشکه در روز کاهش يابد.
هم اکنون ايران نزديک به سه و نيم ميليون بشکه نفت در روز توليد می کند و دو و نيم ميليون بشکه نفت را صادر می کند. انتظار می رود با به اجرا درآمدن تحريم های اتحاديه اروپا توليد نفت ايران بيش از پيش کاهش يابد. از ماه ژوييه، تعداد کشورهای خريدار نفت ايران کاهش خواهد يافت. در همين حال تحريم ها بر حمل و نقل نفت خام ايران نيز تاثير می گذارد. نفتکش های ايرانی ظرفيت انتقال تمامی نفت خام توليدی ايران را ندارند و دور جديد تحريم ها مانعی بر سر راه بکارگيری نفتکش های متعلق به شرکت های غيرايرانی است.
به رغم مخالفت روسيه و چين با دور جديد تحريم ها عليه تهران، آمريکا خواستار تحريم همه جانبه نفت ايران است.
هم اکنون آمريکا در تلاش است متحدان آسيايی خود را نيز به اردوی تحريم کنندگان نفت ايران، ملحق کند، و در اين راه می خواهد که جامعه بين الملل اقدامات قاطعانه تری برای توقف درآمد نفت ايران انجام دهد. در اين خصوص آمريکا با کره جنوبی همکاری های نزديکی دارد تا اين کشور جايگزين مناسبی برای واردات نفت ايران پيدا کند.
کشورهای غربی برای مقابله با بحران عرضه جهانی نفت، بايد با ديگر توليدکنندگان نفت وارد مذاکره شوند. به گزارش روز چهارشنبه خبرگزاری رويترز، آمريکا از عربستان سعودی خواسته است توليد نفت خود را بالا ببرد. اين امر برای پر کردن خلا ناشی از توقف خريد نفت ايران است.
در واکنش به نگرانی ها نسبت به عرضه جهانی نفت، مقام های عربستان سعودی اطمينان خاطر داده اند در صورت نياز، توليد نفت خود را افزايش خواهند داد. در حال حاضر عربستان ده ميليون بشکه نفت در روز توليد می کند. مقام های رياض می گويند عربستان ظرفيت توليد ۱۲ ميليون و پانصد هزار بشکه نفت را خواهد داشت.