ماری هارف، سخنگوی وزارت امورخارجه آمریکا گفت شرایط برنامهی اقدام مشترک تا دهم ژوئیه (۱۹ تیرماه) تمدید شد.
او این مطلب را روز سه شنبه و پس از اعلام ادامه گفتگوهای اتمی بین ایران و قدرت های جهانی از سوی فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اعلام کرد. بر این اساس، برخی از تحریم ها علیه ایران تا آن تاریخ معلق می ماند.
ماری هارف گفت مذاکرات اتمی با ایران پیشرفت های قابل توجهی داشته است اما این گفتگوها به شدت فنی است و ما بیشتر نگران کیفیت توافق هستیم تا مدت زمان گفتگوها.
ماری هارف اما گفت می دانیم که اتخاذ تصمیمات سخت، با گذشت زمان آسانتر نمی شود و به همین خاطر به گفتگوها ادامه می دهیم.
خانم هارف گفت جان کری، وزیر خارجه آمریکا در وین می ماند تا به گفتگو با همکارانش در گروه ۱+۵، فدریکا موگرینی، و جواد ظریف، وزیر امورخارجه ایران برای دستیابی به توافق جامع اتمی ادامه دهد.
جاش ارنست سخنگوی کاخ سفید نیز با بیان این که هیچگاه تا این اندازه به توافق نهایی نزدیک نبودهایم، گفت دو طرف به اندازه کافی به رفع اختلافات نزدیک شدهاند و این نشان میدهد که ارزش دارد مذاکرات ادامه یابد.
پیشتر، فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز سه شنبه ۱۶ تیر در وین، در جمع خبرنگاران حاضر با بیان این که گفت و گوهای هسته ای برای دستیابی به توافق نهایی تا دو سه روز آینده ادامه پیدا خواهد کرد، گفت که این به معنی تمدید مهلت مذاکرات نیست بلکه به معنی این است که مذاکره کنندگان با انعطاف پذیری مذاکرات را پیش می برند.
به گفته او، برخی وزرای خارجه وین را ترک می کنند اما دوباره باز می گردند. خانم موگرینی گفت که گفت و گوها در حساس ترین مرحله خود قرار دارد. او گفت که وین در کنار هیات های مذاکره کننده باقی میماند تا کار روی تکمیل متن توافق را پیش ببرد؛ کاری که در حساس ترین مرحله خود قرار گرفته است.
«تحریم تسلیحاتی ایران، مشکل عمده باقیمانده»
خبرگزاری فرانسه به نقل از سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه نوشت یک مشکل عمده در زمینه تحریمها باقی مانده است، و آن موضوع تحریمهای تسلیحاتی ایران است.
بر اساس این گزارش، یک سخنگوی هیئت ایرانی نیز با اشاره به همین موضوع به خبرگزاری فرانسه گفت «تحریم تسلیحاتی یکی از موضواعت حل نشده باقی مانده در مذاکرات است.»
پیش از سخنان خانم موگرینی وزرای خارجه کشورهای ۱+۵ ، پس از یک جلسه کوتاه با یکدیگر، ظهر سه شنبه ۱۶ تیر بار دیگر با یکدیگر تشکیل جلسه دادند.
جلسه روز سه شنبه در حالی تشکیل شد که جلسه این وزرا با تیم مذاکره کننده ایران روز دوشنبه ۱۵ تیر، تا نیمه شب به وقت محلی ادامه یافته بود. به گزارش خبرگزاریها، پس از این نشست، معاونان وزرای خارجه برای ادامه گفت و گوها وارد مذاکره شده بودند.
به گزارش نیلوفر پورابراهیم خبرنگار بخش فارسی صدای آمریکا در وین، جلسه هماهنگی داخلی ۱+۵ قرار است با حضور فدریکا موگرینی ساعت ۶ عصر سهشنبه به وقت محلی برگزار شود و در غیاب برخی وزیران خارجه کشورهای عضو، معاونان آنها در این جلسه شرکت خواهند کرد.
وزير خارجه فرانسه روز سه شنبه هنگام ترك وین گفت، گفتگوها همچنان ادامه دارد. لوران فابيوس با اشاره به اين كه زمانهايى بوده كه گفتگوها با تنش همراه بوده است، افزود براى شركت در نشست كابينه و همچنين سنا، بايد به فرانسه بازگردد.
آقای فابیوس همچنین گفت فردا شب دوباره به هتل کوبورگ خواهد آمد، تا شخصا در مذاكرات شركت كند. وزیر خارچه چین نیز روز سه شنبه محل برگزاری مذاکرات را ترک کرد.
گفت و گوهای فشرده دیپلماتها در حالی تا اولین ساعات بامداد سهشنبه در وین دنبال شد که خبرگزاری ایسنا به نقل از یک مقام ایرانی گزارش داده بود احتمالا مذاکرات به بعد از مهلت تعیین شده کشیده میشود. این مقام ایرانی گفته بود که اختلافات بر سر قطعنامه شورای امنیت و نحوه لغو تحریمها همچنان وجود دارد.
ایران و کشورهای ۱+۵ بر سر نحوه اعلام توافق هستهای از سوی شورای امنیت سازمان ملل و زمانبندی لغو تحریمها و برخی مسائل فنی هسته ای اختلاف نظر دارند.
با این حال، روزنامه اعتماد در شماره صبح سهشنبه خود به نقل از یک دیپلمات ایرانی حاضر در مذاکرات نوشت که پرانتزهای متن اصلی توافق هستهای بسته شده و نگارش این متن به همراه نگارش ۴ ضمیمه توافق به پایان رسیده است. به نوشته این روزنامه تنها نگارش یکی از ضمیمههای توافق ناتمام مانده است.
در همین رابطه، خبرنگاران خبرگزاری نیمه رسمی تسنیم از ایران، درباره سرانجام مذاکرات هستهای از ۱۸۹ خبرنگار ایرانی و خارجی حاضر در محل مذاکرات، نظر سنجی کردند. این خبرگزاری نوشت که طبق پاسخهای این نظرسنجی، ۸۳ درصد از خبرنگاران معتقدند که ایران و ۵+۱ در این مذاکرات به توافق دست پیدا میکنند.حدود نیمی از خبرنگاران نیز اعتقاد دارند که توافق ایران و قدرتهای جهانی روز چهارشنبه اعلام میشود.
از سوی دیگر، بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران نیز در پایان سفر هیات کارشناسی آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تهران، از سرعت گرفتن همکاری ایران و آژانس برای حل مسائل باقیمانده خبر داد. آقای کمالوندی گفت که کارشناسان آژانس پس از ملاقات با مقامات ایران، بامداد سهشنبه به وقت تهران، ایران را ترک کردند.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی پیش از این بارها از ایران خواسته بود که به پرسشهایی درباره ابعاد نظامی تحقیقات هستهای خود در سالهای گذشته پاسخ دهد.
در مذاکرات جاری نیز نحوه بازرسی آژانس و دسترسی بازرسان به مراکز نظامی و غیرهستهای، از اختلافهای مذاکره کنندگان بوده است.