روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز در گزراشی نوشت آیتالله علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی ایران، که با جدیت به دنبال راه حل پرونده هستهای تهران از طریق مذاکره است، از تندروهای ایران خواسته تا سکوت اختیار کنند.
به نوشته این روزنامه، سپاه پاسداران و امامان جمعه و جماعات از جمله گروههایی هستند که معمولا با ایجاد سر و صدا، خواهان آنچه که «استیفای حقوق هستهای کشور و محکومیت اقدامات آمریکا» عنوان میکنند، هستند.
آیت الله خامنهای تاکنون از هیات مذاکره کننده هستهای ایران حمایت کرده و آنها را «انسانهایی خوب و مراقب» دانسته که در راه خدمت به کشور گام بر میدارند.
سخنرانیها و راهپیماییهای گروههای تندرو در انتقاد از گفتگوهای هسته ای جاری به شدت کاهش یافته و بیلبوردهایی که آمریکا را به شکل «شیطان» به تصویر میکشیدند، اکنون جای خود را به تبلیغات حمایتی از گفتگوهای هستهای دولت حسن روحانی داده است.
آقای خامنهای در سخنرانی نوروزی خود در مشهد، با اشاره به پیام نوروزی باراک اوباما رئیس جمهوری ایالات متحده، گفت در ایران کسی با مذاکرات اتمی مخالف نیست.
وی اگر چه پیام نوروزی اوباما را «غیرصادقانه» خواند، اما به گفته علی اصغر رمضانپور روزنامه نگار ایرانی مقیم لندن، لحن رهبر جمهوری اسلامی ایران در مواجهه با رئیس جمهوری ایالات متحده تغییر کرده بود.
علی اصغر رمضانپور، در گفت و گو با به بخش فارسی صدای آمریکا گفت لحن سخنان آقای خامنهای از آن شکل اتهامزنی بدون استدلال خارج شده است و او ناگزیر شده است که با لحن نسبتا محترمانه و همراه با استدلال صحبت کند.
به گفته این روزنامهنگار، این تعبیر آقای خامنهای که سخنان آقای اوباما را صادقانه نمیداند، به این معنی است که نمیتواند با نفس استدلالی که در صحبتهای رئیس جمهوری آمریکا هست، مخالفت کند و فقط نسبت به نیت او تردید دارد.
آقای رضمانپور همچنین درباره این گفته آیتالله خامنهای که در ایران کسی با توافق هستهای مخالف نیست، گفت این سخنان به این دلیل بیان شده که رهبر ایران و مخالفان توافق احتمالی، همانند مخالفان توافق در خارج از ایران مثل بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل، تحت فشار افکار عمومی قرار گرفتهاند و میخواهند خود را از زیر این فشار خلاص کنند.
آقای رمضانپور معتقد است فضای گفتگوی هر دو طرف نشان میدهد که بیش از هر زمان دیگر به توافق نزدیک شدهاند و طبیعی است که قصد داشته باشند تا آخرین لحظه راه را برای هر تصمیمی باز بگذارند، به همین دلیل هم در سخنان آقای خامنهای نوعی سخن گفتن از دو موضع دیده میشود؛ هم موضع دولت و رسیدن به توافق تایید میشود و هم دورنمایی شامل نرسیدن به توافق به چشم میخورد.