لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۹:۲۰

اعتماد سازی و چالش های برنامه اتمی ایران


درست ۳ ماه پیش درمیان لبخندها و خوش بینی ها ایران به یک توافق موقت ۶ ماهه در برنامه هسته ای تن در داد. اما حسن روحانی درسی و پنجمین سالروز انقلاب سال ۱۳۵۷اعلام کرد برنامه هسته ای ایران هرگز قطع نخواهد شد . وی درضمن تاکید کرد که هیچ گزینه نظامی علیه ایران روی میز نخواهد بود.
باراک اوباما رئیس جمهورآمریکا درکنفرانس مشترک با فرانسوا اولاند همتای فرانسوی با لحنی محکم واکنش نشان داد و گفت: ما درمورد هدف نهائی مان که همانا جلو گیری ایران از دستیابی به جنگ افزارهای هسته ای است مطلقا یکپارچه و متحدیم. چنانچه آنها از نظر فنی به ما چنان اطمینانی را بدهند توافق، عملا انجام شده است. وگرنه توافقی درکار نخواهد بود.

ریچارد له بارون سفیر پیشین آمریکا و عضو شورای آتلانتیک این توافق را دشوار خواند و به صدای آمریکا گفت: بزرگترین مانع اجرای توافق، راضی کردن دوطرف است به این که هردو برای انجام توافق به قدر کافی امتیاز گرفته اند. ما بیش ازآنچه ایران تصور می کند در زمینه اطمینان دادن ها و بازرسی های سرزده، لازم داریم. و برای رسیدن به چنان هدفی به اعتمادی بیش ازآنچه تاکنون بین دو طرف وجود داشته، نیاز است.
دیوید آلبرایت بازرس هسته ای پیشین به کنگره آمریکا گفت: موفقیت درگذشته ، موفقیت درآینده را تضمین نمی کند، خاصه آنکه ایران یاد گرفته است که چگونه پنهان کاری کند.
و درست همین موضوع است که رابرت منندز رئیس دموکرات کمیته روابط خارجی سنای آمریکا را ظنین می سازد که گفته است: ما هرگز راضی نخواهیم شد مگر اینکه مطمئن شویم ایران توان ساخت بمب اتمی را نخواهد داشت.
سناتور منندز و سایر همتایانش خواهان اعمال تحرم های سخت ترعلیه ایران حتی در زمان گفتگوهای کنونی اند، اما محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران نظر دیگری دارد و می گوید: متاسفانه رفتار آمریکائی ها طی دو ماه گذشته کمکی به اعتماد سازی نکرده است.
سناتور مارکو روبیو ازحزب جمهوریخواه درکنار فعالیت های هسته ای، به برنامه موشکی ایران هم اعتراض دارد و می گوید: یک روز بیدار می شویم در خبر ها می شنویم که چیزی را آزمایش کرده اند یا قابلیت انجام آن را دارند. وقتی چنان اتفاقی بیفتدبه خدا پناه می بریم.
اما عده ای هم می گویند در مورد کشوری که سالهاست درتلاش بوده جامعه بین المللی را به چالش بکشد هنوز هیچ چیز مشخص نیست
XS
SM
MD
LG